Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) måtte gå et par gange frem og tilbage mellem trappen foran Christiansborg og regeringskontorerne, da han i mandags på vegne af regeringen tog imod underskrifterne med krav om bedre dagpengeregler.
Hele seks kasser med tilsammen 85.536 underskrifter fik han overrakt af en delegation af arbejdsløse og repræsentanter fra fagbevægelsen.
- Nu håber vi så, at regeringen vil følge opfordringen fra de mange underskrivere og bløde dagpengereglerne op, så de matcher situationen med den høje ledighed på arbejdsmarkedet. Dagpengesystemet trænger til et serviceeftersyn, siger Kim Simonsen, fagforbundet HK Danmarks formand, til Arbejderen.
De mest regeringstro fagforeningsledere nedtonede kampagnen.
Ulla Jeppesen, formand HK It, Medie & Industri Hovedstaden
Det var HK, der tog initiativ til dagpengekampagnen med start den 1. maj. I løbet af kort tid fik den opbakning fra andre forbund, der tilsammen repræsenterer over én million medlemmer.
Alligevel viste det sig at være svært at samle 100.000 underskrifter, som var målet.
Efter en kanon start gik det mere trægt. 14 dage inden den først annoncerede deadline, som var sat til den 9. juni, var omkring halvdelen i hus. En landsdækkende slutspurt den 29. maj ændrede ikke meget ved den kendsgerning.
Delte meninger
FOA er et af de store forbund, som har støttet HK’s initiativ.
Formand Dennis Kristensen mener, at forklaringen skal findes i fagbevægelsens ledelser og i den aftale, som regeringen og Enhedslisten blev enige om i pinsen.
- Meningerne var delte. FOA mente, at dagpengeaftalen kun var endnu en lappeløsning og et delmål, mens andre syntes, at nu skulle man afvente resultaterne af det ekspertudvalg og den kommission, som skal komme med forslag til hele beskæftigelsesområdet og dagpengesystemet, siger FOA-formanden til Arbejderen.
Ulla Jeppesen, formand for HK IT, Medie & Industri Hovedstaden, én af HK’s lokale afdelinger er enig i, at aftalen mellem regeringen og Enhedslisten fik mange fagforeningsledere til at trække i håndbremsen. Aftalen løste de helt akutte problemer for de arbejdsløse, som stod på kanten af dagpengesystemet.
Men Ulla Jeppesen mener også, der er store dele af fagbevægelsne, som helst vil undgå at kritisere en regering, hvor socialdemokraterne sidder ved roret.
- Forliget betød nemlig, at de mest regeringstro fagforeningsledere nedtonede kampagnen. De stillede sig tilfreds med redningspakken og mente ikke, at man skulle genere regeringen yderligere ved fortsat at stille krav, siger Ulla Jeppesen.
Ingen ØV-hat her
Selvom målet på 100.00 underskrifter ikke kom i hus, så nægter Kim Simonsen at tage ØV-hatten på. Han glæder sig i stedet over, at et flertal af politikere på Christiansborg trods alt fandt sammen om en løsning for de arbejdsløse, der stod til at miste deres dagpenge.
- Jeg tror, at indgrebet, der forhindrer de udfaldstruede i at stå helt uden indkomst, ændrede betingelserne for en kampagne som denne. Men over 85.000 underskrifter på ret få uger, synes vi faktisk er ret flot, siger Kim Simonsen.
Han mener, at kampagnen har været med til at skabe opmærksomhed på de arbejdsløses problemer, og at kampagnen sammen med det pres, der er bygget op over længere tid fra fagforeninger, tillidsfolk og arbejdsløse, har været afgørende for, at der kom et politisk resultat.
- Men det ændrer ikke ved, at der fortsat er brug for at ændre på dagpengesystemet. Og kravene fra dagpengekampagnen er stadig lige aktuelle, mener Kim Simonsen.
Det gælder både kravet om, at uddannelse skal forlænge dagpengeperioden, at jobrotation og løntilskudsjob skal tælle som arbejde til genoptjening af dagpengerettighederne, og at retten til en ny dagpengeperiode bliver udløst ved 26 ugers arbejde og ikke som de gældende regler efter et helt års arbejde.
Sagen vil ikke dø
- Jeg er først helt tilfreds, når vi får nogle politiske løsninger, og når mine medlemmer og lønmodtagerne har et dagpengesystem, som er fair og tidssvarende, lyder det fra HK’s forbundsformand.
Både Kim Simonsen og Dennis Kristensen er overbeviste om, at dagpengedebatten fortsætter.
- Regeringen har en sag, der ikke vil dø, og regeringen har brug for varige løsninger på dagpengeområdet. Den har midlertidig skabt ro og kan henvise til, at den venter på udvalgs- og kommissionsarbejdet. Men når resultatet heraf så ligger, får vi debatten med fornyet styrke, lyder det fra Dennis Kristensen.
Arbejderen har forsøgt at få også 3F's kommentarer til dagpengekampagnen og den videre kamp for ændringer af dagpengesystemet, men både forbundsformand og leder af a-kassen har haft "fuldtegnede kalendre" i ugens første dage, lyder beskeden fra presseafdelingen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278