19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aarhus-fagforeninger styrker samarbejdet

Ruster sig til OK 2015

Aarhus-fagforeninger styrker samarbejdet

For at undgå en gentagelse af OK 13, forbereder fagforeningerne sig til næste OK-slag. De har tidligere haft gode erfaringer med tværfagligt samarbejde. Nu prøver de igen.

Magtforholdet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere er ulige, lyder det fra Aarhus, hvor offentlige og privatansatte vil styrke sammenholdet frem til de næste overenskomstforhandlinger. Billedet er fra forårets konflikt, hvor lærerne var oppe imod en enig front bestående af de kommunale arbejdsgivere og regeringen.
FOTO: pn
1 af 1

Hvis en gentagelse af OK 2013 skal forhindres ved overenskomstforhandlingerne i 2015, så skal lønmodtagerne være bedre forberedt og stå sammen - ikke blot på tværs af fag inden for det offentlige område, men også med ansatte på det private arbejdsmarked.

Det mener Den Kommunale Fællesrepræsentation i Aarhus (DKF), Det Regionale Organisationssamarbejde i Midtjylland (DRO), FTF Midtjylland og LO Aarhus.

De fire faglige samarbejder favner stort set samtlige faggrupper på offentlige og private arbejdspladser i Aarhus og Midtjylland.

Arbejdsgiverne vil have mere fleksibilitet, men bare ikke betale for det.

Ulla Warming, formand Kost- og Servicesektoren i FOA Aarhus

Mandag den 28. oktober inviterer de faglige organisationer deres tillidsrepræsentanter og bestyrelsesmedlemmer til diskussion om, hvordan sammenholdet frem til OK 2015 kan styrkes.

- Baggrunden for initiativet er det ulige magtforhold mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, som tydeligt kom frem ved overenskomstforhandlingerne i foråret. Det, der skete med lærernes overenskomstfornyelse, var ikke noget kønt syn, siger Yvonne Christensen, næstformand i den offentlige gruppe ved 3F Aarhus Rymarken, til Arbejderen.

Hun hentyder til det aftalte spil mellem lærernes arbejdsgivere i Kommunernes Landsforening og regeringen, hvor op mod 60.000 folkeskolelærere og undervisere blev lockoutet i næsten en måned.

Hvem bliver de næste?

Arbejdsgiverne kunne læne sig tilbage og vente på et politisk indgreb, der påtvang lærere og undervisere en ny forringet overenskomst - vedtaget ved lov af alle Folketingets partier på nær Enhedslisten og Liberal Alliance.

Lige siden har tillidsvalgte ivrigt diskuteret, hvilken lønmodtagergruppe, der mon næste gang står for skud, men ikke mindst hvad der skal til for at forhindre arbejdsgiverne i at gentage en lignende manøvre.

Det faglige samarbejde i Aarhus og Midtjylland har mange gange tidligere stået sin prøve, både ved overenskomstforhandlinger og forhandlinger om kommunernes og regionernes budgetter.

- Vi ved jo godt, hvad der skal til. Vi skal rykke sammen på tværs af forbund og fagskel. Det er nu, vi skal styrke fællesskaberne, hvis vi vil forhindre at blive løbet helt over ende. Vi kan selvfølgelig ikke vide, om det forløb, vi blev vidner til med lærerne, kunne være forhindret gennem et tættere fagligt sammenhold, men vi er nødt til at tro på, at det nytter, siger Yvonne Christensen.

Mødet den 28. oktober lægger først og fremmest op til nogle strategiske overvejelser og en dialog mellem forbundene og de lokale fagforeninger forud for hele forhandlingsforløbet om mindre end to år.

Tillidsfolk møder forhandlerne

Initiativtagerne har derfor inviteret forbundsformændene, det vil sige forhandlingsudvalget, i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO. 

KTO er et forhandlingsfællesskab, som repræsenterer hovedparten af de i alt cirka 652.000 ansatte i landets 98 kommuner og fem regioner.

På mødet får de tillidsvalgte mulighed for at udveksle tanker og overvejelser med Henning Pedersen fra pædagogernes forbund BUPL, Dennis Kristensen fra FOA, Anders Bondo fra Danmarks Lærerforening og Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd.

- Dialogen med forhandlerne er vigtig. Overenskomstkravene skal naturligvis være præcise, men vi skal også gøre forhandlerne klart, at vi ikke accepterer, at en enkelt faggruppe bliver ladt i stikken, forklarer Ulla Warming, formand for FOA Århus' Kost- og Servicesektor, og tilføjer:

- Det er vigtigt, at forhandlerne kender baglandets holdning, når de forhandler. Vi må også appellere til dem om at styrke fællesskabet i forbindelse med forhandlingerne.

I Aarhus har de faglige aktører allerede nu en formodning om, hvad de offentlige arbejdsgivere vil gå efter ved overenskomstforhandlingerne i 2015. 

- Signalerne så vi i foråret. Arbejdsgiverne vil have mere fleksibilitet, men bare ikke betale for det. Vi forventer øget pres på de tillæg, der i dag bliver udbetalt ved arbejde udenfor normal arbejdstid. Samtidig skal vi også være forberedte på, at arbejdsgiverne kan bringe andre ting i spil, som vi ikke kender lige nu, lyder det fra Ulla Warming.

Næste skridt

Samarbejdet i Aarhus/Midtjylland har foreløbig planer om at holde yderligere to møder for at blive bedre forberedt på næste overenskomstslag. 

- Næste skridt bliver at få debatten ud på arbejdspladserne. Vi skal have konkretiseret, hvad det er for krav, der kan samle og mobilisere på tværs og på trods af vores forskelligheder. Det indebærer også en diskussion om, hvordan vi kan få et bedre samarbejde mellem private og offentlige fagforeninger, forklarer Ulla Nygaard, der er næstformand i BUPL Aarhus, og den tredje kvinde, der har siddet i den forberedende arbejdsgruppe.

Alle tre kvinder opfatter det som et godt udgangspunkt, at LO Aarhus er medarrangør af møderækken.

- LO Aarhus repræsenterer både privat og offentligt ansatte og er derfor en oplagt paraplyorganisation, når man skal diskutere samarbejde. Vi har nogle meget gode erfaringer og vil rigtig gerne hjælpe hinanden, slutter Ulla Warming.

Det faglige samarbejde kan blive sat på prøve allerede i foråret 2014, hvor de privatansatte skal have nye overenskomster.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. okt. 2013 - 06:49   16. okt. 2013 - 07:00

Fagligt sammenhold

noc@arbejderen.dk