19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktivitet skal sikre et bedre dagpengesystem

Signal fra dagpengetopmøde:

Aktivitet skal sikre et bedre dagpengesystem

Dagpengekommissionens anbefalinger og fagtoppens accept af, at arbejdsløse skal betale for et nyt dagpengesystem, har sat tillidsfolk i gang med at lave møder og aktiviteter for kravet om et solidarisk dagpengesystem.

Lokale og landsdækkende aktiviteter skal bane vej for et nyt og solidarisk dagpengesystem, lyder signalet fra tirsdagens faglige topmøde.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I Aarhus var der gang i telefonerne og mailkorrespondancerne fra morgenstunden onsdag.

Klaus Jensen, leder af a-kassen i 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus og Carin Weibull, næstformand i BUPL Aarhus, er i fuld gang med at effektuere én af ideerne fra det faglige topmøde, der blev holdt i København tirsdag.

Fagbevægelsen skal holde fast i, at præmissen om, at beskæftigelsesindsatsen virker, hvis man tager pengene fra folk, er helt forkert.
Henning Overgaard, 3F.

På mødet deltog 230 tillidsvalgte og fagligt aktive fra hele landet for at diskutere Dagpengekommissionens rapport, og hvordan fagbevægelsen skal reagere på den.

– Vi går efter at holde et møde med de lokalt valgte folketingspolitikere for at forklare dem vores syn på rapporten og dens konsekvenser. Så kan vi jo passende ved samme lejlighed fortælle dem, hvad vi forstår ved et moderne og solidarisk dagpengesystem, siger Klaus Jensen til Arbejderen.

Og tiden er knap, hvis man skal tro de rygter, som deltagerne lagde øre til på det landsdækkende møde, der foregik i en tætpakket sal på Arbejdermuseet i København.

– Flere var inde på, at der kan komme et hurtigt forlig, og at der måske allerede ligger noget klar til LO-kongressen, som starter på søndag, forklarer Klaus Jensen.

Pres på forhandlingerne 

Så hurtigt kan de ikke få et møde med politikerne op at stå i den østjyske storby, men a-kasselederen forsikrer, at der arbejdes på højtryk for at det bliver "hurtigst muligt" og sandsynligvis i næste uge. 

Også i Silkeborg og Horsens er der dagen derpå sat kræfter ind på at lave lokale møder i et forsøg på at lægge pres på politikerne ikke mindst fra de såkaldte arbejderpartier i forhandlingerne om en dagpengeløsning.

Ideen er at man stadig kan nå at påvirke den politiske forhandlingsproces, som statsminister Lars Løkke Rasmussen siger, skal være afsluttet inden nytår.

Den håndfuld tillidsfolk, der deltog i mødet fra 3F Aalborg og FOA Aalborg, var hurtige til at gribe en idé serveret af Jonathan fra Dansk El-forbund. Aalborg-folkene satser på at byde de delegerede på LO-kongressen "varmt velkommen", når kongressen starter på søndag i Aalborg.

Jonathan mente, det vil være på sin plads at benytte LO-kongressen som anledning til at sende fagtoppen et tydeligt signal om, at den er galt afmarcheret, når den accepterer, at arbejdsløse skal betale en del af regningen for et nyt dagpengesystem gennem karensdage og en lavere dagpengesats til nyuddannede.

– Med de forslag rammer de den gruppe med den svageste tilknytning til arbejdsmarkedet. Det her handler ikke kun om at have ordentlige forhold, når man mister sit arbejde, men også om at undgå løntrykkeri, mens man er i arbejde, sagde den københavnske elektriker. 

Kommissionen dumpet

Frustrationerne og forargelsen fik frit løb i debatten. Fra alle hjørner af landet er tillidsfolkene meget utilfredse med, at der ikke er fundet en løsning for de mere end 60.000 arbejdsløse, der har mistet dagpengeretten på grund af den forhadte reform fra 2010.

– Og der vil fortsætte med at falde folk ud af systemet, selv med de nye forslag, så Kommissionen har slet ikke løst sin opgave, mener Hanne Lykke Jespersen, næstformand i it-forbundet Prosa, og én af initiativtagerne til det faglige topmøde.

Henning Overgaard, formand for 3F Esbjerg Transport var lige så klar i spyttet.

– Kommissionen blev nedsat, fordi man lavede en fejl, og den fejl skal ingen arbejdsløse betale for, sagde den vestjyske fagforeningsformand og fortsatte:

 – Fagbevægelsen skal holde fast i, at præmissen om, at beskæftigelsesindsatsen virker, hvis man tager pengene fra folk, er helt forkert. Dagpengesystemet er for dem, der har mistet deres arbejde, og opgaven er derfor at finde job. Det har aldrig virket at tage pengene fra folk.

I debatten blev der lagt vægt på vigtigheden af at sige fra overfor forslaget om, at udvalgte grupper af arbejdsløse skal holde for.

Brug for solidaritet

Carin Weibull fra BUPL Aarhus var én af dem, der talte for solidaritet på tværs af faggrupper.

– Det er meget vigtigt, at vi står sammen om, at ingen grupper af arbejdsløse skal betale bare en del af regningen. Og vi skal ikke hoppe med på den om, at nogle arbejdsløse måske bedre kan klare det end andre, sagde hun under stor applaus.

Det er meget vigtigt, at vi står sammen om, at ingen grupper af arbejdsløse skal betale bare en del af regningen.
Carin Weibull, BUPL.

Det var primært tillidsfolk, der fik lov at give deres mening til kende, men én af de få fra fagtoppen, der også deltog, var Dennis Kristensen, formand for FOA. Han var inviteret til at komme med et kort oplæg om indholdet i kommissionsrapporten, som han mener indeholder både skidt og kanel.

– Dagpengekommissionen blev nedsat på grund af det massive pres, som det lykkedes at fastholde for at rette op på dagpengereformen fra 2010. Nu skal vi sætte presset ind for, at regningen bliver sendt til dem, der var skyld i at så mange tusinder siden er røget ud af dagpengesystemet. Regningen skal ikke ende hos de ledige, slog Dennis Kristensen fast.

Ligesom der var langt mellem topfolk i fagbevægelsen i salen, var der også kun få politikere til stede. Karsten Hønge og Finn Sørensen, fra henholdsvis SF og Enhedslisten, var dog at finde i den historiske sal. 

– Det er meget vigtigt at bygge videre på det sammenhold og den aktivitet, som I sammen kan skabe. Det er det, der afgør, hvordan det her dagpengespørgsmål bliver løst, sagde Finn Sørensen.

Fra ord til handling

Netop viljen til at gøre noget skinnede tydeligt igennem på det blot to timer lange møde. Det var hektisk men effektivt. Efter et par oplæg og fælles debat stimlede folk sammen regionsvis for at udveksle ideer til lokale aktiviteter, og de fagligt aktive går tydeligvis hjem og gør ord til handling.

I morgen tidlig mødes bestyrelsen i Byggefagenes Samvirke i København for at diskutere, hvilke konkrete aktiviteter, de skal sætte i søen i kampen for et bedre dagpengesystem.

Formand Per Olsen siger:

–  At de arbejdsløse nok skal komme i arbejde, bare vi straffer dem tilstrækkeligt hårdt, er en gang udokumenteret sludder, uanset hvor mange gange det bliver gentaget.

– Hvis politikernes ambition er at skabe utryghed, lønpres og et ustabilt arbejdsmarked, så skal de såmænd bare vedtage dagpengekommissionens forslag. Men så meld for pokker ærligt ud om, at det er det, der er formålet.

Det faglige topmøde vedtog en politisk udtalelse, der ridser kravene op for en solidarisk dagpengeløsning.

I udtalelsen lyder der en opfordring til forbund, fagforeninger og arbejdspladser om at iværksætte og støtte aktiviter lokalt og landsdækkende.

Den 30. oktober bliver der dannet faneborg på Christiansborg Slotsplads, samtidig med at politikerne i Folketinget diskuterer dagpenge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. okt. 2015 - 09:22   22. okt. 2015 - 08:35

Dagpenge

noc@arbejderen.dk
Peter Christensen
Dansk Metal Hovedstaden, pt arbejdsløs - mangler læreplads som industritekniker

– Et trygt dagpengesystem skal have plads til alle uanset løn og faglig baggrund. Det skal sikre, at også nyuddannede får en dagpengedækning på et anstændigt niveau.

– Vi skal have et nyt dagpengesystem, der er bedre end det, vi har, og det Dagpengekommissionen anbefaler. Det er vigtigt, at vi går på gaden og gør vores utilfredshed synlig.

– Og så er er det vigtigt, at helt almindelige lønmodtagere - både faglærte og ufaglærte - blander sig i debatten. Jeg er så træt af, at det altid er meningsdannere, der bliver hørt og ikke almindelige mennesker.

Kirsten Thomsen
BUPL Aarhus. Tillidsrepræsentant for pædagogerne på tre daginstitutioner

– I Aarhus vil der snart komme nye besparelser på børneområdet, og det er muligt, det kommer til at koste stillinger. Vi har cirka 400 arbejdsløse pædagoger i BUPL Aarhus, og bliver der endnu flere, ser fremtiden svær ud. Derudover, hvis de nyuddannedes dagpengesats bliver sat ned, så risikerer man, at motivationen til at studere falder. 

– Jeg har svært ved at se noget som helst godt i anbefalingerne. Fagforeningerne skal ud og forklare befolkningen om konsekvenserne af  Dagpengekommissionens løsninger. Samtidig skal vi prøve at skabe en debat omkring temaet i befolkningen.

Steen Bentsen
3F Aalborg. Tillidsrepræsentant Steeltec A/S

– Et trygt dagpengesystem skal være et system, som man kan stole på i længden, men som samtidig skal kunne dække mine daglige behov.

– Det er vigtigt, at arbejdsløse kan leve et liv, som til en hvis grad ligner det, de havde før de mistede jobbet, og at de ikke falder under fattigdomsgrænsen. 

– Forbedringer kræver aktioner og demonstrationer. Fagforeningerne har før i tiden vist sig at være meget effektive til at værne om arbejderklassens interesser. Derfor er det vigtigt, at fagforeningerne tager ansvar og organiserer demonstrationerne og mobiliserer medlemmerne.