Onsdag morgen fandt 100 emballagearbejdere tilbage på deres pladser på fabrikken Smurfit Kappa i Kolding.
Folkene er frustrerede, og de kræver stadig, at virksomheden trækker de skriftlige advarsler tilbage.
Jørn Thomsen, 3F Kolding
De har strejket siden onsdag i sidste uge i protest mod, at to tillidsrepræsentanter har fået skriftlige advarsler af ledelsen. Selvom arbejdet bliver genoptaget, er 3F'ere langt fra tilfredse, har de meddelt i en skriftlig udtalelse til virksomheden.
– De er gået i gang igen her til morgen, men kollegaerne er dybt frustrerede over den her sag, og de kræver stadig, at virksomheden skal trække de skriftlige advarsler til tillidsrepræsentanterne tilbage, fortæller Jørn Thomsen, faglig sekretær i 3F's industrigruppe, til Arbejderen.
En skriftlig advarsel er det tætteste man kommer på en fyring uden at blive fyret. Når advarslerne, som i det konkrete tilfælde oven i købet bliver givet til personer - valgt af kollegaerne til at tale deres sag og varetage deres interesser overfor ledelsen - så tager fagforeningen det meget alvorligt.
– Det er jo et angreb på selve tillidsrepræsentantinstitutionen, mener Jørn Thomsen.
Kun for 3F'ere
Sagen om de skriftlige advarsler udspringer af de lokale lønforhandlinger på arbejdspladsen. De to tillidsrepræsentanter havde den 30. maj indkaldt kollegaerne på eftermiddags-, nat- og morgenholdet til orientering om resultatet af forhandlingerne. Inden møderne gik i gang, bad de alle, der ikke er medlem af 3F Kolding, om at forlade kantinen.
Det drejer sig om cirka 20 personer. De har sørget for at dele af produktionen på fabrikken i Kolding er kørt videre under den ugelange strejke og måden, de er blevet behandlet på, er ikke i overensstemmelse med menneskesynet på Smurfit Kappa, har direktør Ole Møller Hansen udtalt til JydskeVestkysten.
– Det her er grov mobning. Det er chikane, og det ligger langt fra den måde, som vi vil behandle hinanden i Smurfit Kappa, siger direktøren, der mener, at tillidsfolkene kunne have gjort det klart, at der var tale om "en lukket fest".
– Det vil jo være fair. Men her bliver folk jo udstillet. Det er meget ubehageligt, siger Ole Møller Hansen.
Den 7. juni mødtes 3F og Dansk Industri (DI) til forhandlinger, og virksomheden og arbejdsgiverorganisationen valgte at opretholde de skriftlige advarsler.
– Det vil vi ikke acceptere, så den sag kører videre. Normalvis kan man snakke om den slags ting, og vi mener, at det havde været fair, hvis direktøren i stedet for bare at smide advarsler ud havde snakket med tillidsfolkene, om det her kunne have gjort på en anden måde, lyder det fra Jørn Thomsen.
Ud over sagen om advarslerne, som kører videre i det fagretslige system, så er der kommet endnu en sag til, fortæller den faglige sekretær.
Den administerende direktør forsøger nemlig også at blande sig i måden, de ansatte stemmer på, senest om hvorvidt de skulle strejke eller ej.
Fyringstrussel
– Vi har givet tillidsmændene en skriftlig advarsel for det, som vi oplever som mobning. Og det skal altså ikke fortsætte. Derfor har vi sagt til dem, at der skulle foretages en skriftlig afstemning, så folk kan have deres egen mening i stedet for håndsoprækning, siger Ole Møller Hansen til JyskeVestkysten.
Ifølge 3F så har tillidsfolkene fået besked om, at de bliver fyret, hvis de ikke fremover sørger for skriftlige afstemninger.
– De her to sager vidner om en direktør, der bærer benzin på et bål. Det virker ikke som om, han ønsker at medvirke til god trivsel på arbejdspladsen, mener Jørn Thomsen.
Arbejderen har forsøgt at få en kommentar fra Ole Møller Hansen, men han er ikke tilbage på virksomheden før fredag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278