Socialpædagogerne Lasse Boye Munch og Carsten Ravnholt Jensen er i dag ansat 37 timer om ugen på botilbuddet Viften i Aalborg Kommune. Men står det til ledelsen på institutionen, så bliver arbejdstiden sat ned til 34 timer med virkning fra den 1. maj.
Vi vælger selv, hvem vi inviterer på kaffe i vores hjem. Det gør beboerne på Viften ikke.
Lasse Boye Munch, socialpædagog
– Det er ikke noget, vi selv har bedt om, forsikrer Lasse Boye Munch overfor Arbejderen.
Han har arbejdet på institutionen i over 10 år og fortæller, at Viften, der huser autister i alderen 15 til cirka 30 år, gennem en årrække udelukkende har opslået stillinger på deltid. Hvis han og kollegaen nu også ryger ned i tid, vil stort set alle cirka 80 ansatte være på deltid. Blot en enkelt - ud over ledelsen - er på fuld tid.
Dårligere indsats
De mange deltidsansættelser vil gå ud over den socialpædagogiske indsats og dermed de autistiske beboere, mener den Aalborgensiske socialpædagog:
– Vi vælger selv, hvem vi inviterer på kaffe i vores hjem. Det gør beboerne på Viften ikke. Her vader forskellige folk ud og ind af beboernes dør hver dag, og den her udvikling betyder jo, at beboerne skal forholde sig til endnu flere forskellige ansigter. Det gør bestemt ikke livet bedre for autister.
Ledelsen på Viften har ikke kunnet pege på, hvilke opgaver de to socialpædagoger ikke skal løse længere, når de bliver sat ned i tid.
– Vi kommer til at skulle løbe stærkere, når vi skal løse de samme opgaver på mindre tid, udtaler Carsten Ravnholt Jensen til de nordjyske socialpædagogers nyhedsbrev Indsigt.
Mindre løn og pension
Arbejdstidsnedsættelsen får også konsekvenser for den månedlige lønudbetaling ligesom det senere i livet vil kunne ses på pensionsopsparingen.
– Tre timer lyder måske ikke af så meget, men vi får alligevel et ordentligt økonomisk hug. Nedgangen er på 8,1 procent af min løn, min ferie og min pension, og det svarer til en månedsløn om året, forklarer Lasse Boye Munch, der i det hele taget har svært ved at se nogen som helst fordele ved at arbejde færre timer om ugen:
– I praksis bliver mine vagter lidt kortere, men jeg skal stemple ind lige så mange gange som nu. Om jeg har fri klokken 22 eller klokken 23 får jeg ikke mere fritid ud af.
Eksemplet fra Aalborg Kommune er på ingen måde et særsyn indenfor det socialpædagogiske område. Ifølge socialpædagogernes fagforbund arbejder 40 procent af socialpædagogerne på deltid - mange ufrivilligt.
Benny Andersen, Socialpædagogernes formand, har tidligere været ude og advare mod konsekvenserne af deltid. I socialpædagogernes fagblad gør han opmærksom på, at kommunerne i henhold til overenskomsten sågar er forpligtet til at tilbyde deltidsansatte flere timer - og gerne fuld tid - hver gang, der er ledige timer, når en stilling bliver ledig.
Et ligestillingsproblem
Sagen om Viften er sendt til forbundet med henblik på, at de rejser problemet i Kommunernes Landsforening.
– Selv er vi i dialog med Aalborg Kommune og i gang med at vende hver en sten. Vi vil jo gerne byde ind med andre forslag til løsninger end at skære ned på de ansattes arbejdstid, siger Charlotte Enevoldsen, faglig sekretær i Socialpædagogernes kreds Nordjylland, til Arbejderen.
Hun peger på, at nedsat tid også går ud over arbejdsmiljøet på en arbejdsplads. Øget arbejdspres betyder, at personalet bliver mere slidt, mere syge og stressede. Dertil kommer, at deltid også rummer et ligestillingsproblem. Hovedparten af landets socialpædagoger er kvinder, og hvis de ikke kan få arbejde på fuld tid, skaber det en skævvridning både i arbejdslivet og den senere tilværelse som pensionist.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278