For kort tid siden fik 190 slagteriarbejdere på Danish Crowns slagteri i Rønne præsenteret forslaget til den plan, der skal redde deres arbejdspladser.
Aftalen indebærer, at slagteriarbejderne skyder 3,5 procent af deres løn i et medarbejderinvesteringsselskab, som skal sikre, at der fortsat slagtes grise på Bornholm.
Det ville få vidtrækkende konsekvenser for Bornholm, hvis slagteriet lukkede.
Henrik Sass Larsen, minister
Det er en glad og lettet formand for Fødvareforbundet NNF, Ole Wehlast, der konstaterer, at slagteriet på Bornholm kan sikres.
- Jeg er utrolig glad for, at vi har kunnet blive enige om en aftale, der kan redde slagteriet i Rønne fra en lukning. Det har været helt afgørende for os, at vi har kunnet lave en aftale, der ikke indebærer, at vores medlemmer går ned i løn, men at de i stedet investerer i deres arbejdsplads. At aftalen nu sættes til afstemning blandt slagteriarbejderne, er samtidig væsentligt for mig, siger forbundsformanden i en pressemeddelelse.
Redningsplanen er resultatet af flere dages intense forhandlinger, som blev sat i værk efter at Danish Crown tirsdag i sidste uge erklærede, at det bornholmske slagteri ville blive lukket, fordi de ansatte og deres forbund havde afvist kravet om at gå otte procent ned i løn.
Ud over Fødevareforbundet NNF har Dansk Industri, Danish Crown og Erhvervs- og Vækstministeriet været involveret i forhandlingerne.
Hjælper Danish Crown med penge
Erhvervs- og Vækstministeriet indgår på flere måder i den femårige aftale. Ministeriet bidrager med investeringer på Danish Crown-slagteriet, der skal modernisere og udvikle produktionen, og ministeriet vil gennem lovgivning skabe mulighed for oprettelse af medarbejderinvesteringsselskaber, oplyser dr.dk.
- Det ville få vidtrækkende konsekvenser for Bornholm, hvis slagteriet lukkede. Derfor er jeg glad for, at det lykkedes at finde en god og fornuftig løsning på den meget alvorlige situation omkring slagteriet. Det har stor betydning - ikke bare for de mange slagteriarbejdere, men også for landmænd, følgeerhverv og for hundredevis af familier på øen, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.
Umiddelbart har ledelsen i Danish Crown ikke været ude og kommentere på planen, men fra arbejdsgiverne i DI, der har været med til at forhandle aftalen på plads, lyder det:
- Aftalen her er et flot udtryk for den danske model, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere i fællesskab har fundet en løsning for at bevare en arbejdsplads, som har så stor betydning for hele Bornholm. Samtidig har der været en klar vilje fra lokalsamfundet, herunder Bornholms kommune, til at bidrage til, at vi kunne nå et resultat, siger DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad.
Med aftalen håber Fødevareforbundet, at der kan sættes en stopper for den flugt af slagteriarbejdspladser ud af landet, som i årevis har karakteriseret branchen.
- Det her er et forsøg på at sætte en prop i en udvikling, der sender slagteri-job ud af landet. Forhåbentlig kan vi vende den triste udvikling med et sådan initiativ, siger Ole Wehlast, der mener, at bornholmer-modellen kan være et forgangseksempel for slagterier i resten af landet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278