For andet år i træk falder antallet af personer, der forlader erhvervsskolerne med et svendebrev i hånden.
Der er ikke noget, der forholder sig til det helt store problem: De voksne er forsvundet fra uddannelserne efter reformen.
Hanne Pontoppidan, Uddannelsesforbundet
En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at 28.992 personer sidste år fuldførte en erhvervsuddannelse. Det er 10 procent færre end i 2017, hvor tallet lå på 32.272. og dermed fortsætter faldet fra året før, der også var på 10 procent. Ifølge Danmarks Statistik er niveauet for nyuddannede faglærte lige nu historisk lavt.
>>LÆS OGSÅ: Drastisk fald i antal erhvervsskoleelever
Udviklingen bekymrer Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet, der organiserer underviserne på erhvervsskolerne. Hun finder ikke opmuntring i den redegørelse, der netop er kommet fra Undervisningsministeriet, og som gør status over erhvervsuddannelsesreformen fra 2014.
Færre over 18 år
Et af fire politiske mål, som blev opstillet med den reform gik på, at flere elever skulle vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Her noterer Hanne Pontoppidan sig, at der er sket en lille fremgang, men at den fremgang er overhalet af, at markant færre over 18 år søger en erhvervsuddannelse.
– Jeg mener ikke, der er flere end tidligere, der stopper eller vælger om, men der er meget færre, der starter på en erhvervsuddannelse, og det viser sig i faldende færdiggjorte uddannelser, siger Hanne Pontoppidan til Arbejderen.
Med reformen i 2014 blev der indført et adgangskrav på mindst 02 i dansk og matematik, og partierne bag reformen peger da også selv på, at karakterkravet bærer en del af skylden for, at optaget på erhvervuddannelserne er i nedgang. Samme forklaring lyder fra erhvervsskolerne.
Mangel på faglærte
Ingen stiller efterhånden spørgsmålstegn ved, at der bliver brug for mange flere faglærte i årene frem. Fremskrivningerne af udviklingen på arbejdsmarkedet viser ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at der er stor risiko for at komme til at mangle omkring 70.000 med en faglært uddannelse, 25.000 med kort videregående uddannelse og 40.000 personer med en mellemlang videregående uddannelse i 2025.
I erkendelse af det, blev der i november måned sidste år indgået endnu en uddannelsesaftale 'Fra folkeskole til faglært - erhvervsuddannelser til fremtiden.'
>>LÆS OGSÅ: Både skidt og kanel i aftale om erhvervsskoler
Som navnet antyder ligger der i det udspil en række tiltag for at lette overgangen fra grundskolen til en faglært uddannelse.
– Der er lavet nogle glimrende tiltag i forhold til at give flere adgang til undervisning på grundforløbene, men der er ikke noget, der forholder sig til det helt store problem: De voksne er forsvundet fra uddannelserne efter reformen, lyder det fra Hanne Pontoppidan.
Hun anbefaler, at der meget hurtigt bliver lavet en analyse af, hvorfor de voksne bliver væk, og hvad der skal til for at få dem tilbage på uddannelserne.
Det skal nok vende
Partierne bag 'Fra folkeskole til faglært - erhvervsuddannelser til fremtiden' har en forventning om, at udviklingen snart vender.
– Vi har lavet en erhvervsskoleaftale, der er indgået praktikpladsaftale på sosu-området, der er FGU, mere praksisfaglighed i folkeskolen, nyt adgangskrav på gymnasierne og meget mere. Der er vedtaget mange ting politisk, som endnu mangler at vise deres effekt i virkeligheden, siger Mattias Tesfaye, der er erhvervsuddannelsesordfører for Socialdemokratiet, til Altinget.dk.
Hanne Pontoppidan er noget mere utålmodig:
– Vi er simpelthen nødt til at få gjort noget ved det her. Vi kan ikke stiltiende blive siddende og vente på, at der kommer markant flere ind på uddannelserne. Vi ser ikke det ryk endnu, og når det forhåbentlig kommer, så går der jo yderligere tre-fire år, før det sætter sig i flere færdiguddannede. Og der mangler allerede i dag faglærte indenfor mange fag.
Flere går på gymnasiet
Mens stadig færre fuldfører en faglært uddannelse, så stiger antallet af elever, der gennemfører en gymnasial uddannelse. Fra 2017 til 2018 er der sket en stigning med fire procent og det er en fortsættelse af den generelle udvikling. I 2018 fuldførte 34 procent flere en gymnasial uddannelse i forhold til 2009. Det bemærkelsesværdige er at i skoleåret 2017/2018 påbegyndte 57.800 studerende en gymnasial uddannelse, hvilket svarer til et fald på fire procent sammenlignet skoleåret 2016/2017. Det er desuden det laveste antal siden skoleåret 2009/2010.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278