Senest i næste uge forventer 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København (BJMF) en afgørelse i en sag om lønsnyd, der betegnes som Danmarkshistoriens største.
Dansk Byggeri har uden grund skabt usikkerhed om 48 timers-møderne. Det er et skidt træk.
Palle Bisgaard, 3F
Fagforeningen beskylder det italienske metro-firma Cipa for at have snydt de ansatte for tilsammen 47 millioner kroner.
– Advokaten for Cipa og deres arbejdsgiverorganisation Dansk Byggeri forsøgte ellers at spænde ben for afviklingen af den konkrete sag i faglig voldgift. Det lykkedes heldigvis ikke, fortæller Jens Kierkegaard, formand for byggegruppen i den københavnske fagforening, til Arbejderen.
Benspændet bestod i, at advokaten stillede spørgsmålstegn ved selve det grundlag, 3F havde rejst sagen på, nemlig de 48 timers-møder, som har været en del af byggeoverenskomsterne siden 2010.
I strid med EU-retten?
Nu kræver Dansk Byggeri undersøgt om den overenskomstbestemmelse er et brud på det EU-retlige princip om arbejdskraftens frie bevægelighed. Det spørgsmål kigger Arbejdsretten nu nærmere på, mens faglig voldgift kommer med en kendelse i sagen om lønsnyd.
Palle Bisgaard, næstformand i forbundet 3F's byggegruppe, undrer sig højlydt over, at arbejdsgiverne i byggeriet undsiger en overenskomstbestemmelse, som organisationen selv har skrevet under på.
– Den bestemmelse er lavet i fællesskab for at bekæmpe det store problem med social dumping i Danmark. Som jeg oplever det, skubber Dansk Byggeri en privat advokat foran sig for at omtviste et af de bedste redskaber, vi har til at sikre ordnede løn- og arbejdsforhold i byggebranchen. Det en skændsel, siger Palle Bisgaard til Arbejderen.
48 timers-møder bruges til, at fagforening og arbejdsgiver inden for to døgn finder en løsning på en konflikt, der kan dreje sig om underbetaling af ansatte, så man undgår følger som arbejdsnedlæggelser eller at udenlandske firmaer forsvinder ud af landet, før konflikten er løst.
48 timers-møderne har siden 2010 været brugt i over 1000 sager.
Ifølge overenskomsten er der ved 48 timers-møder omvendt bevisbyrde. Det betyder, at det er arbejdsgiverne, der skal bevise, at de tilbyder ordnede forhold.
Omvendt bevisførelse
Cipas advokats indsigelse bygger på den præmis, at der i overenskomsten kun gælder omvendt bevisbyrde for udenlandsk arbejdskraft, og at formålet med dette skulle være at pålægge arbejdsgivere med udenlandske ansatte en ekstra byrde og dermed fremme brugen af danske håndværkere. Det skulle være i strid med EU-retten.
Palle Bisgaard afviser, at der er noget at komme efter i forhold til EU-retten.
– Omvendt bevisførelse optræder flere steder i overenskomsten og er indført som almen bestemmelse - det gælder altså for alle medarbejdere uanset nationalitet. I øvrigt har vi jo netop indført 48 timers-møder med omvendt bevisførelse for at beskytte udenlandske arbejdstagere i Danmark, siger byggegruppens næstformand, der mener, at Cipa og Dansk Byggeri med deres juridiske indsigelse direkte angriber bekæmpelsen af social dumping.
– Nu må vi afvente Arbejdsretten, og i mellemtiden er der, uden grund, skabt usikkerhed om 48 timers-møderne. Det er virkelig et skidt træk fra Dansk Byggeris side, mener Palle Bisgaard.
Arbejderen har forsøgt at få Dansk Byggeris kommentar til kritikken og svar på, hvorfor de bringer spørgsmålet om lovlighed af 48 timers møderne ind i sagen mod det italienske entreprenørfirma?
Dansk Byggeri har ikke svaret endnu, men til Fagbladet 3F udtaler direktør Peter Stenholm:
– Vi ønsker ikke at kommunikere igennem pressen under igangværende sager. Vi vil til gengæld rigtig gerne fortælle, hvad vi mener om sagen og om dens udfald, når der er truffet en afgørelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278