12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdsgiverne afviser asbest handleplan

Uenighed i asbestudvalg

Arbejdsgiverne afviser asbest handleplan

Det er både dyrt og uvirksomt at lave en national handleplan for registrering af og bortskaffelse af asbest, mener arbejdsgiverne. Det er dyrt at lade være, lyder det fra fagbevægelsen, hvis medlemmer bliver syge af asbest.

Asbest findes i tonsvis i danske bygninger, som her på Himmelev skole, hvor tagpladerne indeholdt asbest.
FOTO: © Uffe Weng/Scanpix
1 af 1

En national registrering af bygninger med asbest og handleplan for afskaffelse af asbest er "for dyrt og for uvirksomt."

Sådan lyder svaret til Arbejderen fra chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Jens Skovgaard Lauritsen. Han er med i det asbestudvalg, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nedsatte i foråret, og som har til opgave at komme med forslag, der kan løse problemerne med asbest.

Der er ingen grund til at lave en national registrering af asbest. Vi har alle de initiativer i gang eller på bedding, der er behov for.
Jens Skovgaard Lauritsen, DA

Arbejdsgiverrepræsentanten taler imod et mangeårigt ønske fra fagbevægelsen om netop en national registrering og handleplan, som BAT, Bygge- Anlægs- og Trækartellet har gentaget i asbetsudvalget.

– Det er der ingen grund til. Vi har alle de initiativer i gang eller på bedding, der er behov for, siger Jens Skovgaard Lauritsen.

DA mener, der findes masser af viden om, hvor der findes asbest, hvordan den ser ud, og hvilke sikkerhedsforanstaltninger man skal tage, når og hvis man støder på asbest. Meget af den viden ligger på asbest-huset.dk. - en hjemmeside udarbejdet af Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg, der er sammensat af 8 arbejdsgiverforeninger, 9 fagforbund/organisationer og 2 lederorganisationer.

Samlet viden

– Den viden skal ud, hvor den gør nytte. I gruppen peger DA primært på bedre og mere målrettet vejledning om forundersøgelser med videre, og for eksempel løbende udvikling af asbest-huset.dk, så der er én indgang til viden om asbest i arbejdsmiljøet. Vi peger også på en ny vejledning om metoder og god praksis for forundersøgelser om asbest, forklarer Jens Skovgaard Lauritsen.

Arbejdsgivernes holdning overrasker ikke Søren Schytte, der som formand for arbejdsmiljøudvalget i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) også er med i asbestudvalget.

– Det er desværre blot en bekræftelse på det, vi har oplevet i udvalgsarbejdet. Det er op ad bakke, siger Søren Schytte til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Asbestplan i slæbegear

Medlemmerne af de syv LO-fagforbund, som tilsammen danner BAT, er ansat indenfor bygge- og anlægsbranchen, hvor asbest stadig er en kilde til alvorlig sygdom og dødsfald. Det blev forbudt at bruge asbest i Danmark midt i 1980'erne, men der findes stadig mange tusinde tons asbest i bygninger rundt om i landet.

Man kan dø af asbest

Som tidligere omtalt i Arbejderen har mindst 100 medlemmer af Rør & Blikkenslagernes Fagforening i København det seneste år været udsat for asbest. Det er sket i forbindelse med moderniseringen af varmeforsyningen i Københavns gamle bydel og under renoveringen af boligblokkene Bellahøj i København.

>>LÆS OGSÅ: 100 VVS'ere udsat for asbest i København

– Mens vi venter på udvalgets arbejde og på en national handleplan, har vi medlemmer, der hver dag kommer i berøring med asbest, og vi har medlemmer, der dør af det. Det er jo derfor, vi i årevis har rendt politikerne på dørene, siger Allan Leegaard fra fagforeningen til Arbejderen.

I dag gælder der regler om, at man skal registrere, når man opdager asbest. Men så er det allerede for sent, mener Allan Leegaard:

– Vi oplever gang på gang, at vores medlemmer og andre håndværkere kommer ud til et stykke arbejde for så at blive overrasket over, at der er asbest. Det er helt afgørende med en national handleplan. Kun hvis man på forhånd ved, om der er asbest i en bygning, kan man gribe arbejdet an på den rigtige måde og forhindre, at nogen bliver udsat for asbest unødigt og uden at vide det.

Allan Leegaard mener, det er uholdbart og uforsvarligt både i forhold til håndværkerene, men også over for de mennesker, som bor i de bygninger, der skal renoveres.

– Ofte når vi kommer ud i en bygning, så er der jo slået hul på asbesten, og det har beboerne så måske været udsat for, længe inden håndværkerne dukker op, lyder det med tydelig forargelse i stemmen fra den københavnske fagforeningsmand.

Nul kroner

I kommissoriet for asbestudvalget står der, at gruppens forslag skal være omkostningsneutrale i forhold til administrative omkostninger for virksomhederne og for det offentlige.

På trods heraf og på trods af uenigheder i udvalget har både Søren Schytte og Jens Skovgaard Lauritsen en forventning om at nå i mål med nogle brugbare værktøjer i kampen mod asbest. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2017 - 15:00   27. nov. 2017 - 15:10

Asbest

noc@arbejderen.dk
Arbejdsgruppe om asbest

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nedsatte i foråret 2017 en arbejdsgruppe om asbest. 

Gruppen skal blandt andet undersøge, hvad status er på asbestområdet i dag, og om der er behov for flere initiativer for at begrænse antallet af ansatte, der udsættes for asbest, mest muligt.

For arbejdsgiverne deltager Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Byggeri. Fagbevægelsen er repræsenteret ved hovedorganisationen LO og Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT).

Gruppen holdt opstartsmøde den 5. maj 2017, og den skal aflevere sine fælles anbefalinger til ministeren inden udgangen af første kvartal 2018. 

Kiilde: Beskæftigelsesministeriet