02 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdsløse vil have skub i aktiviteterne

Arbejdsløse vil have skub i aktiviteterne

For første gang i årevis samles aktivister til landsmøde med det formål at skabe aktiviteter i flere byer. Potentialet til at opbygge en slagkraftig arbejdsløshedsbevægelse er til stede, lyder det fra arrangørerne.

I december "besatte" aktivister jobcentre i landets største byer. De arbejdsløse efterlyste job. Her fra aktionen i København.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Utilfredsheden med dagpengeforringelserne og frustrationerne over regeringens politik over for de arbejdsløse er det sidste halve år kommet til udtryk gennem punktvise aktiviteter rundt om i landet.

Nu inviterer en af de grupper, der har markeret sig i arbejdsløshedsdebatten - “Solidaritet eller frit fald” - til landsdækkende aktivistmøde for at diskutere, hvordan kampen for dagpengeændringer kan fortsætte og styrkes.

- Vi stikker hovederne sammen og udveksler erfaringer på tværs af byerne. Det skulle gerne give inspiration og ideer til nye aktioner, som kan gennemføres hen over foråret, og forhåbentlig være med til at hjælpe helt nye grupper på vej i byer, hvor der ikke foregår noget i dag, forklarer Jeppe Rohde til Arbejderen.

Han er én af intiativtagerne til frit fald bevægelsen, der i løbet af efteråret 2012 bredte sig til flere af landets største byer. Her forsøgte arbejdsløse med “besættelser” af jobcentre at gøre opmærksom på, at det er manglen på ledige job, der er problemet, ikke de arbejdsløse.

Det store spørgsmål lyder, hvordan vi udløser de kræfter, der ligger hos de arbejdsløse.

Mikkel Nonboe, forbundssekretær i it-forbundet Prosa/Øst

“Solidaritet eller frit fald” er ikke en fasttømret landsorganisation, men et åbent aktionsnetværk for alle, som kæmper for en solidarisk arbejdsløshedspolitik.

Aktivitet i nye byer

Jeppe Rohde håber, at landsmødet kan samle mindst 100 deltagere, som alle har lyst til at gøre noget aktivt for/med de arbejdsløse her og nu. Målet er, at der efter mødet bliver aktiviteter i nye byer.

Som en del af programmet kan folk derfor melde sig til workshops, hvor man i mindre grupper kan udvikle og planlægge konkrete aktiviteter eller diskutere, hvad der skal til for at få flere til at blive aktive i arbejdsløshedsarbejdet.

- Ikke mindst de arbejdsløse selv. Det store spørgsmål lyder, hvordan vi udløser de kræfter, der ligger hos de arbejdsløse. Hvad, synes de, er det største problem ved at være arbejdsløs, og hvad vil de gøre ved det, lyder det fra Mikkel Nonboe.

Han er forbundssekretær i it-forbundet Prosa/Øst og står for en workshop på landsmødet, der skal være med til at give svar på de spørgsmål.

Mulighederne er der

Mikkel Nonboe er sikker på, at forudsætningerne for at opbygge en stærk arbejdsløshedsbevægelse er til stede. Omvendt mener han, at man skal væk fra ellers velkendte og flittigt brugte metoder.

- Det gælder både den, hvor fagbevægelsen trommer sammen til store møder og vedtager udtalelser, fordi man så regner med, at politikerne hører efter. Og metoden hvor man slipper superaktivisterne løs, altså dem der i forvejen er fagligt eller politisk engagerede, siger forbundssekretæren og fortsætter:

- Kunsten bliver at træde et skridt tilbage og give plads til de arbejdsløse, som er dem, der kan skabe det reelle pres fra neden for forandringer.

En anden workshop skal arbejde med, hvordan man i de lokale fagforeninger kan få de arbejdsløse til at blive aktive.

Aarhus kommer

Deltagerne i landsmødet kommer fra hele landet. Aarhus Arbejdsløshedsnetværk er i fuld gang med mobiliseringen til landsmødet.

- Vi satser på at fylde en bus, lyder det fra Lone Degn.

Hun er selv i arbejde, men har alligevel kastet sig ind i opbygningen af en aktiv arbejdsløshedsbevægelse i den østjyske storby.

- Arbejdsløshed angår også folk i arbejde, der jo bliver presset, jo mere desperate de arbejdsløse bliver for at få et job, siger Lone Degn til Arbejderen.

Det er de færreste fagforeninger, der i dag har et aktivt arbejdsløshedsarbejde, og de koncentrerer sig mest om deres egne medlemmer, mener hun og hilser derfor initiativet fra København, der forsøger at samle på tværs af landet og faggrænser, mere end velkomment.

Mødet holdes lørdag den 26. januar klokken 13-19 i lokalerne hos FOA SOSU, Godthåbsvej 15 på Frederiksberg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jan. 2013 - 10:05   17. jan. 2013 - 10:15

Arbejdsløs

noc@arbejderen.dk