12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdsretten frifinder Region Sjælland

Porttørstrid afgjort

Arbejdsretten frifinder Region Sjælland

Region Sjælland må godt fyre portører, som siger nej til at flytte overenskomst. Det siger Arbejdsretten. Dommen er urimelig, mener FOA, der lover, at sagen fortsætter.

Arkivfoto
FOTO: Bille
1 af 1

Region Sjælland må godt fyre portører, der afviser at uddanne sig til serviceassistenter. Det har Arbejdsretten nu afgjort.

Portørernes fagforening FOA og LO havde hevet regionen i Arbejdsretten med anklager om misbrug af ledelsesretten og brud på overenskomsten.

Man kan ikke bare lave en tilfældig regel, og så derefter fyre folk i store flokke.
Dennis Kristensen, FOA

Baggrunden var, at regionen sidste år krævede, at 21 portører på fem sygehuse skulle gå i gang med at uddanne sig til serviceassistenter. I modsat fald kunne de betragte sig som fyret.

>>LÆS OGSÅ: FOA klar til at trække region i Arbejdsretten

Dommen går imidlertid portørerne og FOA imod. Regionens beslutning om at anvende serviceassistenter ud fra "saglige, driftsmæssige hensyn" er ikke "i strid med en loyalitetspligt over for overenskomstreguleringen og dens parter", konkluder Arbejdsretten.

Og da Region Sjælland gav portørerne grundig informaton om løn og arbejdsvilkår i serviceassistentjobbet, ligesom eventeulle fyringer blev varslet i god tid, så finder Arbejdsretten heller ikke, at "regionens fremgangsmåde... udgør et misbrug af ledelsesretten". Dog bør det ifølge retten undersøges, om fyringstruslerne som sådan er "proportionale".

Forkert afgørelse

FOA-formand Dennis Kristenesen mener, at afgørelsen er forkert:

– Udgangspunktet for denne sag er, at Region Sjælland har sat deres medarbejdere i en ulykkelig, urimelig og usikker situation. Samarbejde fungerer ikke i en stemning af trusler. Man kan ikke bare lave en tilfældig regel, og så derefter fyre folk i store flokke, siger Dennis Kristensen og påpeger, at en fyring altid skal være et individuelt skøn.

Sagen fik sidste år i juni måned cirka 200 portører på de fem sygehuse i regionen til at nedlægge arbejdet. Portørerne understergede, at de ikke er imod uddannelse, som det blev forsøgt femstillet. De strejkendes kritik gik på, at portørdelen i serviceassistentudannelsen fylder for lidt. Hvor det i dag varer et år at tage en uddannelse til portør og en overvejende del af den uddannelse foregår i praktik, så indeholder serviceassistentuddannelsen blot fire ugers praktik.

>>LÆS OGSÅ: Arbejdsretten afgør om portører kan fyres

Juristerne ser på dommen

– Man har placeret vores medlemmer i et sort hul, hvor de, hvis de accepterer ledelsens ultimatum, ikke ved hvad de skal lave i fremtiden, og hvor det eneste de ved, er, at de kommer til at miste penge, i hvert fald i en periode. Det er klart urimeligt, siger Dennis Kristensen.

FOA overvejer at gå videre med sagen, måske til Folketingets Ombudsmand.

– Det sætter vi nu vores jurister til at kigge på, siger FOA-formanden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2018 - 05:47   19. jan. 2018 - 05:50

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk