30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdstilsynet skal rapportere om Pihl og Søn

Efter samråd i Folketinget

Arbejdstilsynet skal rapportere om Pihl og Søn

Nettet strammer sig om det store danske entreprenørfirma Pihl & Søn. Firmaet, som er kendt for sine svindlende polske underentreprenører, bliver undersøgt af politi og skat, imens Københavns bystyre overvejer udelukkelse fra offentlige opgaver.

Da Pihl og Søn for nylig sammen med den polske underentreprenør Budomex holdt rejsegilde på Aarhus Universitets nye byggeri Navitas, afholdte de Utilfredse Bygningsarbejdere deres eget rejsegilde foran porten til arbejdspladsen på Aarhus Havn.
FOTO: PN
1 af 1

Pihl & Søn, et af Danmarks største entreprenørfirmaer, har i det seneste år været centrum for en lang række sager om underbetaling, livsfarligt arbejdsmiljø og lønfusk blandt østeuropæiske underentreprenører.

Nu har mængden af sager fået beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at bede henholdsvis Arbejdstilsynet, Skat og Politiet om at lave en samlet opgørelse over lovovertrædelser på Pihl & Søns byggepladser. Det på trods af at en hovedentreprenør juridisk set ikke kan stilles til ansvar for sikkerheden blandt underentreprenører.

- Men det skal ikke forhindre os i at diskutere, om danske virksomheder systematisk tager underentreprenører ind for at unddrage sig ansvar for, hvad der foregår på deres byggepladser, siger Mette Frederiksen ifølge Avisen.dk.

Beslutningen om undersøgelsen blev taget på et samråd om Pihl & Søn, der blev holdt i Folketingets Beskæftigelsesudvalg den 21. november.

Fusk og farlige forhold

Sagerne på Pihl's pladser drejer sig stort set altid om storentreprenørens samarbejdspartnere.

Et eksempel er sagen fra Helsingør. Her havde Pihl & Søn hyret det polske firma Kormal til at støbe råbeton omkring det kommende Søfartsmuseum. Her afslørede 3F i sommers, at Kormal fuskede med lønnen. 

Ved hjælp af en kunstigt høj vekselkurs tryllede firmaet en overenskomstgaranteret dansk mindsteløn på 113 kroner om til kun 103 kroner, når den havnede på en polsk byggearbejders lønkonto. Efter trusler fra 3F om at slæbe virksomheden i Arbejdsretten indvilligede Kormal i at betale en bod på én million kroner.

På samme byggeplads blev polske Ryszaed Josef Ochal i foråret dræbt af et væltet forskalningstårn, mens han støbte beton omkring det nye museum.

På et Pihl-byggeri på Aarhus havn forvred Andrzej Strugala i februar knæet efter et fald på flere meter. Efter faldet blev Andrzej nægtet en ambulance, ifølge 3F fordi chefen ville skjule ulykken for de danske myndigheder.

Det er sager som disse, som har fået politikerne i Københavns Borgerrepræsentation til at undersøge muligheden for at give Pihl & Søn og andre firmaer, som ikke lever op til kommunens krav om ordnede forhold, karantæne fra at udfører opgaver for det offentlige i op til fem år.

Byggearbejdere holder øje med Pihl

Imens Pihl & Søn bliver presset fra politisk hold, har en gruppe bygningsarbejdere samlet sig i et landsdækkende netværk, som kalder sig Utilfredse Bygningsarbejdere. Deres utilfredshed er først og fremmest rettet imod Pihl og virksomhedens underentreprenører. 

Bygningsarbejderne beskylder Pihl og Søn for at undergrave danske løn- og arbejdsforhold ved konsekvenst at benytte sig af lavtlønnede polske arbejdere.

Med blokader og forskellige aktioner forsøger arbejderne at gøre opmærksom på det, de kalder Pihls modvilje mod at overholde loven. Ligeledes kræver de, at han skal leve op til ansvar for at tage lærlinge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. dec. 2012 - 11:30   11. dec. 2012 - 11:30

Pihl & Søn

as@arbejderen.dk
Pihl & Søn
  • Pihl & Søn er Danmarks næststørste entreprenørfirma.

  • Firmaet har byggeprojekter i 16 forskellige lande og er i gang med en række store opgaver i Danmark, blandt andet Nørreport station i København, Nordhavsnprojektet i København, det nye Danmarks Akvarium "Den Blå Planet" i Kastrup og Navitas og Bestsellers i Aarhus.

  • Pihl & Søn har 3300 ansatte i Danmark og udlandet.

  • Firmaet havde i 2011 en omsætning på 5.454 millioner kroner.