12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdstilsynet udskriver færre bøder

Sort på hvidt

Arbejdstilsynet udskriver færre bøder

Arbejdstilsynet udstedte i fjor blot 97 bødeforlæg for overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Til sammenligning udstedte Arbejdstilsynet to år tidligere 451 bødeforlæg, skriver Fagbladet 3F.

Arkivfoto
FOTO: PN
1 af 1

I 2017 havde Arbejdstilsynet bødeblokken fremme 97 gange og bøderne til arbejdsgivere for at overtræde arbejdsmiljøloven løb samlet op i underkanten af en million kroner. Blot to år tidligere blev der udstedt 451 bødeforlæg på tilsammen mere end 13 millioner kroner.

Der er bare nogle arbejdsgivere, vi kun kan nå, ved at give dem en bøde. Derfor er det også vigtig, at Arbedstilsynet har ressourcer og mulighed for at give bøder.
Ulla Sørensen, 3F

Tallene fremgår af en oversigt, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) netop har afleveret til Folketingets Beskæftigelsesudvalg på foranledning af udvalgets næstformand Bjarne Lausten (S), skriver Fagbladet 3F.

Statistikken viser, at antallet af bøder steg jævnt i årene 2012 til 2015 fra 171 til 451. Derefter ændrer tallet sig drastisk fra 138 i 2016 til blot 97 i hele 2017.

Bjarne Laustsen og beskæftigelsesministeren er uenige om forklaringen på det drastiske fald.

– Jeg er bange for, at Arbejdstilsynet på grund af nedskæringer ikke har haft tilstrækkelig tid til at udstede bøder, siger det socialdemokratiske medlem af Beskæftigelsesudvalget.

Nye regler

Beskæftigelsesministeren forklarer nedgangen med nye strafferegler, der kom i 2016. På grund af de regler kunne Arbejdstilsynet ikke længere selv udstede bødeforlæg i en række sager.

– I stedet har de skullet sende sagerne til politiet og bede dem rejse tiltale. Det gælder de tilfælde, hvor der er skærpende omstændigheder, fortæller ministeren til Fagbladet 3F.

Troels Lund Poulsen siger, at det er meningen, at Arbejdstilsynet igen skal udstede flere bødeforlæg. Det skal ske, når der med sagerne, som er gået via politiet, er kommet en fast rettesnor for, hvor store bøder domstolene idømmer, skriver Fagbladet 3F.

Arbejderen har modtaget en oversigt fra Rigspolitiet, der viser antallet af anmeldelser, der går på overtrædelse af lov om arbejdsmiljø. I 2012 modtog politikredsene i Danmark tilsammen 812 anmeldelser for brud på arbejdsmiljøloven og politiet rejste sigtelser i 449 af sagerne. Det samlede antal anmeldelser nåede i 2016 op på 1296, mens det til og med tredje kvartal i 2017 er gjort op til 1016 og indikerer en yderligere stigning sammenlignet med året før. Anmeldelserne i 2016 førte til 641 sigtelser, mens der i de første tre kvartaler sidste år rejst sigtelse i 687 sager.

Flere beføjelser til AT

Netop spørgsmålet om, at Arbejdstilsynet får flere beføjelser, herunder mulighed for at udskrive bøder, er et udbredt ønske i fagbevægelsen.

– Det vil være stort, hvis Arbejdstilsynet igen kan hive blokken frem på stedet og udstede straksbøder, siger Lars Andersen, faglig sekretær i Rør & Blikkenslagernes Fagforening i København, til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Giv Arbejdstilsynet flere beføjelser

Også Ulla Sørensen, der er ansvarlig for arbejdsmiljø hos fagforbundet 3F, peger på bøder som et redskab i kampen for et godt arbejdsmiljø.

– Der er bare nogle arbejdsgivere, vi kun kan nå, ved at give dem en bøde. Derfor er det også vigtig, at Arbejdstilsynet har ressourcer og mulighed for at give bøder, siger hun til Fagbladet 3F.

Forsøg

Som led i et forsøg er Arbejdstilsynet siden november måned sidste år kommet på uanmeldte besøg på landets byggepladser. Den første måneds resultat viser ikke alene en stigning i kontroller, men også en stigning i påbud, forbud eller andre afgørelser fra 13 til hele 43 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2018 - 09:46   18. jan. 2018 - 12:54

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk