27 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

BJMF blokerer arbejdsplads

Kampklare bygningsarbejdere

BJMF blokerer arbejdsplads

Byggefagforening trækker blokadevåbnet og litauiske UAB Garantera ser ud til at overgive sig. Fredag forventer 3F BJMF, at firmaet tegner overenskomst.

Blokadevagterne var mødt talstærkt op torsdag morgen på Jagtvej 111 i København. Vi kræver, at UAB Garantera indgår overenskomst, lyder kravet.
FOTO: BJMF
1 af 1

Torsdag morgen blokerede omkring 200 bygningsarbejdere byggepladsen på Jagtvej 111 i København.

På adressen har en tidligere fabriksbygning i længere tid været under forvandling til 49 lejligheder - for tiden med hjælp af håndværkere fra det litauiske firma UAB Garantera. Firmaet har ikke overenskomst.

Det er voldsomt og underligt, at vi skal blokere, før de er klar til at sætte en underskrift:
Louis Jakobsen, talsperson

– Nu har vi fået nok. Blokaden i dag skal sætte trumf bag kravet om overenskomst og lægge pres på de arbejdsgivere, som med løgn på løgn driver os rundt i manegen, siger murersvend Louis Jakobsen til Arbejderen.

Han er aktiv i den københavnske byggefagforening 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), der i snart et år har haft et godt øje til renoveringsprojektet. Ved tidligere besøg på pladsen har BJMF hørt om lønninger på helt ned til 31 kroner i timen uden pension, og fagforeningen har ved selvsyn erfaret, at arbejdet foregår under svinske forhold, og at arbejdsmiljøet er under al kritik.

Blokaden virker

– Vi vil ikke finde os i, at vores udenlandske kollegaer bliver udnyttet på den måde. Der skal være overenskomst på alle arbejdspladser, mener Louis Jakobsen, der ser den velbesøgte blokade som et godt eksempel på, at fagligt sammenhold er vejen til positive resultater.

På BJMF's Facebook-profil kan man da også læse, at blokaden har virket, og at hovedentreprenøren på Jagtvej 111 har lavet en skriftlig aftale med BJMF om ikke at benytte det litauiske firma, så længe det ikke har overenskomst. BJMF mødes med det konfliktramte firma fredag morgen med henblik på, at få overenskomsten i hus.

– Det er da godt, at de endelig vil samarbejde. Samtidig synes jeg, det er voldsomt og underligt, at vi skal blokere, før de er klar til at sætte en underskrift, siger den københavnske murersvend.

Det er kun 14 dage siden, at BJMF og andre byggefagforeninger i København sidst kiggede indenom Jagtvej 111 og mødte et firma uden overenskomst. Det førte til intense forhandlinger på pladsen, som endte med, at firmaet - Bygnings Renoverings Service ApS - skrev under på en overenskomst. Næppe var overenskomsten underskrevet, før firmaet forsvandt og et nyt rykkede ind: UAB Garantera.

Ligner alle andre

Louis Jakobsen synes forløbet i den aktuelle sag ligner så mange andre, hvor udenlandske firmaer er involveret som underentreprenører i flere led og gør "konstruktionen svær at gennemskue."

– Bedst som man har fået det ene firma til at underskrive en overenskomst og tror, at nu er alt i orden, så dukker der et nyt uorganiseret firma op. Den her sag bekræfter deres modvilje mod at efterleve dem, slutter Louis Jakobsen, der afviser, at det skyldes manglende kendskab til reglerne.

Bygherren på Jagtvej-projektet er COPI Group, der lever af at opkøbe ejendomme og villaer, sætte dem i stand for efterfølgende at sælge eller leje dem ud til københavnerpriser.

I København har COPI Group aktuelt gang i fem projekter, og ifølge BJMF tegner der sig på næsten alle byggepladserne et mønster, hvor de tilsyneladende er sluppet afsted med at bruge uorganiserede udenlandske firmaer med rumænere og litauere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jan. 2018 - 08:52   26. jan. 2018 - 08:13

Blokade

noc@arbejderen.dk
Faglig konflikt
  • Konfliktvarsel: Fagforeningen støder på et firma, der ikke har overenskomst. Fagforeningen anmoder firmaet om at tiltræde en overenskomst. Når det, efter en periode, står klart, at firmaet ikke vil indgå en OK-aftale, sendes konfliktvarsel.

  • Konflikt (blokade): Hvis firmaet fortsat ikke vil indgå overenskomst, træder blokaden i værk. Det betyder, at ingen medlemmer af 3F må tage arbejde i firmaet eller levere ydelser til firmaet.

  • Sympatikonflikt: Hvis blokaden ikke fører til en aftale, kan LO iværksætte en sympatikonflikt. Det betyder at LO-faggrupper, kan nægte at udføre arbejde for virksomheden.

 

Sympatikonflikt
  • Når der er en hovedkonflikt i gang mellem en organisation og en arbejdsgiver, kan der iværksættes sympatikonflikt. Hovedkonflikten skal være iværksat efter de arbejdsretslige spilleregler. 
  • En sympatikonflikt skal varsles fire uger i forvejen, og det skal gælde områder, som har et interessefællesskab med den gruppe, som er med i hovedkonflikten.
  • Sympatikonflikten skal være egnet til at påvirke hovedkonflikten og stå i et rimeligt forhold til hovedkonfliktens mål.
  • Om kravene er opfyldt afgøres af Arbejdsretten.

Kilde: Arbejdsretten