29 Nov 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

BJMF scorer overenskomsthattrick på Amager

Resultat af fagligt sammenhold

BJMF scorer overenskomsthattrick på Amager

For godt 14 dage siden nedlagde 100 håndværkere arbejdet med krav om, at to firmaer på stor byggeplads skulle tegne overenskomst. Nu har ikke blot to, men tre firmaer fået overenskomst. Det er et resultat af det faglige sammenhold, mener BJMF.

Tillidsrepræsentant for tømrerne Jonas Brynnum (til venstre) og Claus Westergreen, formand for BJMF, glæder sig over resultaterne af håndværkernes strejke den 20. november.
FOTO: 3F BJMF
1 af 1

Siden 100 håndværkere på byggepladsen Engvej 155 på Amager nedlagde arbejdet fredag den 20. november, er det lykkedes 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) at få tre overenskomster i hus.

Vi gjorde klart, at vi ikke vil acceptere social dumping på arbejdspladsen, og den faglige aktivitet har skabt resultater.
Jonas Brynnum, tillidsrepræsentant

Det konstaterer en yderst tilfreds Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær i den københavnske 3F-afdeling.

– Konflikten på Amager, hvor de 70 tømrersvende sammen med blandt andet vvs'ere, elektrikere og stilladsarbejdere på pladsen nedlagde arbejdet, fortsætter med at give resultater, siger Kreutzmann til Arbejderen.

Senest har tagdækkerfirmaet KH Tagdækning Feldborg ApS meldt sig ind i arbejdsgiverforeningen DI Dansk Byggeri. Dermed er deres svende også dækket af overenskomsten.

Aftale på strejkens første dag

Håndværkerne startede strejken i protest mod, at de to konfliktramte firmaer – litauiske UAB Marino Projektai og NFM Gulve – stadig var aktive på byggepladsen.

>>LÆS OGSÅ: 100 håndværkere strejker med krav om, at alle firmaer har overenskomst

Det er tømrer- og bygningssnedkervirksomheden BGB A/S, der er hovedentreprenør på det omfattende renoveringsprojekt.
BJMF
Strejken var ikke mange timer gammel, da hovedentreprenøren, tømrer- og bygningssnedkervirksomheden BGB A/S, lavede en aftale med BJMF, der lød på, at UAB Marino Projektai og NFM Gulve skulle underskrive overenskomst med 3F for at kunne blive på byggepladsen.

Det gjorde først NFM Gulve. Så fulgte UAB Marino Projektai trop, og med KH Tagdækning er der scoret overenskomsthattrick.

Resultatet glæder tømrersvend Jonas Brynnum, der på strejkedagen blev valgt som tillidsrepræsentant af kollegerne.

– Det her viser den styrke, vi har, når vi står sammen. Vi gjorde klart, at vi ikke vil acceptere social dumping på arbejdspladsen, og den faglige aktivitet har skabt resultater, siger Jonas Brynnum til Arbejderen.

Holder øje

Han tilføjer, at det er en meget stor byggeplads, og at der er mange firmaer inde over:

– Så om der går andre firmaer uden overenskomst, det vil vi selvfølgelig holde øje med. Vi accepterer ikke social dumping på vores byggepladser.

Med overenkomsterne er håndværkerne sikret ret til dansk overenskomstmæssig løn, overtidsbetaling, pension med videre.

Byggeprojektet på Amager drejer sig om en totalrenovering af gamle boligblokke. Al indmad er fjernet og bliver omdannet til blandt andet studieboliger, dagligvarebutikker og erhverv. De første lejligheder og lokaler skal stå klar til maj 2021.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. dec. 2020 - 09:16   08. dec. 2020 - 14:42

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk