24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Borgmester vil kontrollere byggepladser

Borgmester vil kontrollere byggepladser

Frank Jensen vil afsætte fem millioner kroner til en kontrolenhed som skal holde øje med byens 650 byggepladser. Byggefagforening ser frem til et godt samarbejde, men stiller også krav.

Den kommunale kontrolenhed skal bestå af 6-8 personer, som kan udføre stikprøvekontrol på tværs af kommunens forvaltninger. Samtidig skal kommunens kontrakter strammes op. Der skal være krav om, at entreprenører og underleverandører udelukkende beskæftiger folk med gyldig opholds- og arbejdstilladelse, og beskæftigede på byggepladser skal kunne identificere sig med billedlegitimation.
FOTO: PN
1 af 1

En ny kommunal kontrolenhed skal sikre hovedstadens byggepladser imod social dumping.

Det fremgår af et forslag, som Københavns overborgmester Frank Jensen (S) vil tage op, når næste års budget til september skal til forhandling.

Forslaget indebærer, at der afsættes fem millioner kroner årligt til oprettelse af en kommunal kontrolenhed på 6-8 personer, som kan udføre stikprøvekontrol på tværs af kommunens forvaltninger. 

Københavns Kommune køber hvert år varer og tjenesteydelser for 10,6 milliarder kroner. Ifølge overborgmesteren skal kontrolenheden gennemføre 430 årlige kontrolbesøg på byens 650 byggepladser, men også holde øje med om kommunens kontrakter bliver overholdt indenfor rengøring, transport og service.

- Jeg vil insistere på ordnede forhold, når København udbyder opgaver, siger Frank Jensen.

Forslaget kommer, efter at 3F har gjort opmærksom på en række sager om social dumping på københavnske byggepladser. Her er det kommet frem, at kommunen ikke følger nok op på de indgåede aftaler, om det overborgmesteren kalder "sociale og etiske forhold" på byggepladserne.

Strammere kontrakter

Kommunens kontrakter med leverandørerne skal samtidig strammes op. Der skal være krav om, at entreprenører og underleverandører udelukkende beskæftiger folk med gyldig opholds- og arbejdstilladelse, og beskæftigede på byggepladser skal kunne identificere sig med billedlegitimation.

Det at forhindre social dumping vil give flere lokale arbejdspladser, flere skattekroner og færre penge til beskæftigelsesindsats.

Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke.

Samtidig skal det fremgå af den såkaldte arbejdsklausul, at Københavns Kommune kan ophæve kontrakten helt eller delvist, hvis den ikke bliver fulgt. Og kommunen skal kunne sanktionere med dagbøder på en procentdel af kontraktsummen, hvis ikke leverandøren lever op til kravene.

I Byggefagenes Samvirke i København er formand Anders Olesen glad for overborgmesterens initiativ.

- Vi synes, det er en rigtig god plan. Vi havde inviteret Frank Jensen med til vores årsmøde, hvor vi netop foreslog, at kommunen tog et lignende initiativ, så vi er glade for, at der er blevet lyttet. Bestemmelser og regler er jo godt nok, men uden kontrol kan det jo nærmest være ligemeget, siger Anders Olesen til Arbejderen.

Fagforeningsmanden ser nu frem til et godt samarbejde med Frank Jensen.

- Vi er i tæt dialog med kommunen om den her proces, og vi har da også nogle forslag til forbedringer, som vi vil fremlægge.

En god investering

Blandt byggearbejdernes forslag er, at kommunen indfører en form for kædeansvar, hvor hovedentreprenøren hæfter for underleverandører. Et stop for overnatning på byggepladsen er også et ønske, der er højt prioriteret for Byggefagenes Samvirke.

- Og så skal kommunen sikre uddannelsespladser. Det indgår nemlig ikke i det forslag, som ligger nu, fortæller Anders Olesen.

Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri ser også positivt på den nye kontrolenhed. Men det er vigtigt, at den skærpede kontrol ikke giver virksomhederne urimelige meromkostninger, siger direktør i Dansk Byggeri Peter Stenholm ifølge Politiken.

I Byggefagenes Samvirke er man ikke bekymret for, om flere krav og klausuler i udbudskontrakterne kommer til at koste flere penge. Tværtimod.

- Det at forhindre social dumping vil give flere lokale arbejdspladser, flere skattekroner og færre penge til beskæftigelsesindsats og arbejdsløshedsydelser. Jeg tror, at de her fem millioner vil vise sig at være den bedste investering, kommunen kan lave, lyder det fra Anders Olesen.

Direkte adspurgt om fem millioner kroner er tilstrækkeligt til at sikre en reel indsats imod social dumping, svarer Anders Olesen: 

- Jeg vil ikke sige, at fem millioner er for lidt. Jeg vil hellere sige, at nu må vi se, hvad det her kan føre til. Jeg synes det er et godt forslag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. maj. 2013 - 11:21   04. maj. 2013 - 11:30

Social dumping

as@arbejderen.dk
Forslag om kontrolenhed

Overborgmester Frank Jensen foreslår at oprette en central kontrolenhed imod social dumping. Enheden skal ifølge forslaget blandt andet kunne:

  • Komme på uanmeldt besøg.

  • Kontrollere om de beskæftigede på byggepladserne kan legitimere sig med billedlegitimation.

  • Kræve udlevering af ansættelsesbeviser, lønregnskaber samt registreringer i CVR-registeret og registeret for udenlandske tjenesteydelser (RUT-registeret).

  • Kræve at se udenlandske ansattes opholds- og arbejdstilladelse.

  • Have en hotline, hvor tillidsfolk, ansatte og andre kan give tip om social dumping.