Der er ingen udsigt til sympatikonflikt med de lockoutede lærere. BUPL, der organiserer mange af landets pædagoger, afviser at varsle en sympatikonflikt og FOA, der organiserer pædagogmedhjælperne og en del pædagoger i København, vil ikke gå enegang med en sympatikonflikt.
De to forbund er de mest oplagte til at varsle sympatikonflikt, fordi de organiserer nogle af de andre faggrupper på skolerne.
- Jeg tror ikke, at det er den rigtige måde at bakke lærerne op på. Lige nu er det Kommunernes Landsforening, der er ansvarlig for konflikten. Hvis vi varslede sympatikonflikt, ville det være os der påførte forældrene et problem. Det ville ikke give mere sympati for lærerne, siger BUPL's formand Henning Pedersen til Arbejderen.
Lærerne får bøllebank ved den her overenskomst, og så er det vores andres tur næste gang.
Dennis Kristensen, FOA-formand
- Vi støtter i stedet lærerne ved at deltage i demonstrationer, bidrager med talere og være opmærksomme på ikke at lave konfliktramt arbejde, tilføjer han.
Henning Pedersen og FOA-formand Dennis Kristensen er enige om, at de angreb på arbejdstidsreglerne, som rammer lærerne lige nu, vil ramme de andre offentligt ansatte ved næste overenskomst. I regeringens forslag til vækstplan står der, at milliarder af kroner skal spares via ændringer i de offentligt ansattes arbejdstidsregler.
- Det er helt oplagt, at det bliver et emne ved forhandlingerne i 2015. Og der hvor der er penge at hente, er ved betalingen for arbejde om aftenen, om natten og i weekenderne og ved varslingsreglerne omkring ændring af arbejdstiderne, siger Dennis Kristensen.
FOA strejker ikke alene
Det er også på disse områder, at lærerne ikke har kunne få noget som helst konkret tilsagn fra Kommunernes Landsforening, om hvordan reglerne vil blive, hvis deres nuværende arbejdstidsaftale bliver afskaffet.
- Der er lagt op til, at lærerne får bøllebank ved den her overenskomst, og så er det vores andres tur næste gang. Derfor er det brandærgerligt, at ingen andre end FOA er parat til at varsle sympatikonflikt med lærerne, siger Dennis Kristensen til Arbejderen.
FOA-formanden erklærede for fjorten dage siden, at FOA er parat til at erklære sympatikonflikt på skolerelaterede områder, hvis lærerne ønsker det og andre grupper går med.
- Men ingen andre var med på det. Og det har ikke den store virkning, hvis FOA går alene i sympatikonflikt. Det vil for eksempel betyde, at pædagogmedhjælperne i skolefritidsordningerne vil strejke, mens pædagogerne stadig vil arbejde, forklarer Dennis Kristensen.
HK Kommunal organiserer skolesekretærerne. Her oplyser formand Bodil Otto, at man ikke aktuelt står på spring for at varsle en sympatikonflikt.
- Men vi udelukker heller ikke muligheden. Vi følger løbende udviklingen i lærerkonflikten og holder alle døre åbne, siger hun til Arbejderen.
En sympatikonflikt kræver fire ugers varsel, før den træder i kraft.
Andre stemmer nu
Torsdag besluttede HK Kommunal, BUPL og de andre forbund i det kommunale forhandlingsfællesskab KTO, at gennemføre den endelige godkendelse af de overenskomstaftaler, der er indgået på alle andre områder end lærerne. Det betyder, at de andre forbund nu skal i gang med at gennemføre urafstemninger om overenskomstresultatet.
Godkendelsen blev i sidste måned udsat for at lægge pres på Kommunernes Landsforening og få dem til at realitetsforhandle med lærerne.
Det lykkedes ikke, i stedet er lockouten nu i gang. Alle KTO-forbund på nær FOA mener, at det på den baggrund ikke længere giver mening at udskyde godkendelsen af de andre overenskomster. FOA's medlemmer af KTO's repræsentantskab undlod at stemme for en endelig godkendelse af overenskomstaftalerne.
Dennis Kristensen mener, at man skulle have afventet udfaldet af lærerkonflikten. Han ser det som et sandsynligt scenarie, at der kommer et Folketings-indgreb i konflikten, som indeholder et forlig, der tager udgangspunkt i gymnasielærernes overenskomstaftale. De fik mere i løn til gengæld for at opgive arbejdstidsaftalen og deres særlige seniorordning.
- Det kan komme til at dreje sig om et beløb omkring 400 millioner kroner, som kommunerne vil ende med at hente hos de andre kommunalt ansatte grupper, siger Dennis Kristensen.
Det skyldes den særlige reguleringsordning, som sikrer at lønudviklingen i det offentlige følger lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Hvis lærerne får mere i løn, vil det give mindre fra reguleringsordningen til de andre offentligt ansatte, og det kan betyde, at blandt andet FOA's medlemmer vil få et regulært reallønsfald.
KTO's repræsentantskab understreger, at "KTO vil ikke acceptere, at en løsning vil medføre at de øvrige offentligt ansatte får en lavere lønstigning end forudsat i overenskomstforliget".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278