Den årlige trængsel og alarm gælder dobbelt for landets butiksansatte. Det er er der ikke noget nyt i... Og så måske alligevel.
Mindre søvn, det kan man godt klare - det kan alle mennesker klare.
Rikke Ørum, Dansk Erhverv
Med den nye lukkelov har de ansatte flere steder i landet som noget nyt kun otte timers hviletid efter en travl dag, før juleræset begynder forfra igen dagen efter.
I de otte nattetimer skal de nå at lukke butikken ned, komme hjem fra jobbet, sove, stå op og tage på arbejde igen.
Konsekvensen er, at fagforbundet HK flere steder i landet melder om en stigning i antallet af henvendelser fra nedkørte butiksansatte, der bliver pisket gennem juleræset af deres arbejdsgivere.
- Det er en pestillens for vores medlemmer at de kun får otte timers hvile, men vi kan ikke gøre andet for dem, end at sige, at arbejdsgiveren har loven på deres side, siger Finn Olsen fra HK Handel Sydjylland til Avisen.dk.
Han opfordrer de ansatte til at gøre indsigelser, hvis vagtplanen er urimelig.
Ikke noget problem
Det stigende antal henvendelser skyldes ifølge Finn Olsen, at lukkeloven sidste år blev ændret, så butikkerne kan holde længere åbent. Derudover siger arbejdsmiljøloven, at butikkerne må indskrænke hvileperiode mellem vagterne i de sidste 14 dage op til jul.
Det betyder, at man inddrager tre af de 11 timers hviletid, de ansatte normalt har krav på.
I arbejdsgivernes organisation Dansk Erhverv kan man ikke se problemet:
- Det er nogle forholdsvis begrænsede muligheder, man i forvejen har for at nedsætte hviletiden efter lovgivningen. Vi kunne egegntlig godt tænke os, at man kunne nedsætte den i andre perioder også, ikke bare i juletiden. Det er forholdsvis begrænset med de her 14 dage før juleaften, og det er jo fordi der ER et run på butikkerne, siger Rikke Ørum, chef for HR og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv til Avisen.dk.
Hun understreger, at det er en begrænset periode, butikkerne kan trække ekstra på de ansatte.
- De få gange det er muligt at gøre det, og man ind imellem har mindre søvn, det kan man godt klare - det kan alle mennesker klare. Det drejer sig om omfanget, og det her er altså ikke et stort omfang, lyder det fra arbejdsmiljøchefen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278