Byggefagenes Samvirke i København og Bygge-, Anlæg- og Trækartellet, BAT har i dag den 4. november aflagt den ukrainske ambassade i København et besøg.
Kommer de her love igennem vil det undergrave de faglige organisationers mulighed for at organisere medlemmer på virksomhederne. Det er helt ude i skoven.
Henrik Juul Rasmussen, Byggefagenes Samvirke
Anledningen er et lovinitiativ, som Ukraines regering rumler med. Bliver det realiseret, vil det være et voldomt angreb på landets fagbevægelsen, mener formand for Byggefagenes Samvirke, Henrik Juul Rasmussen:
– Kommer de her love igennem vil det undergrave de faglige organisationers mulighed for at organisere medlemmer på virksomhederne. Det er helt ude i skoven.
Eksempelvis foreslår regeringen, at det skal være forbudt at danne en faglig organisation på små og mellemstore virksomheder. Nye faglige organisationer skal nedsætte særlige kontrolkommissioner, hvor arbejdsgiverne skal kunne deltage, og regeringen vil også begrænse fagforeningers ret til at forhandle overenskomster og indgå i social dialog.
Forslaget befinder sig ifølge Arbejderens oplysninger i den indledende fase, og det er endnu ikke nået til behandling i det ukrainske parlament.
– Derfor reagerer vi nu, så vi måske kan være med til at forhindre at det kommer så langt, siger Henrik Juul Rasmussen.
Protester i Ukraine
Det ukrainske fagforbund PROFBUD har de seneste måneder kæmpet mod lovforslaget. Forbundet organiserer bygningshåndværkere inklusiv skovarbejdere. Det har både gennemført gadedemonstrationer og presset på politisk for at få lovforslaget taget af bordet.

Gunde Odgaard er sekretariatsleder i BAT og sidder også centralt placeret i den internationale sammenslutning af fagforeninger, ITUC. Han siger, at både europæisk og international fagbevægelse har kritiseret, at de ukrainske fagforeninger ikke er blevet konsulteret om forslaget.
– Det bryder med de internationale standarder, som Ukraine har tilsluttet sig. Derfor kræver vi, at Ukraine overholder den Internationale Arbejdsorganisations (ILO) normer, udtaler Gunde Odgaard.
Arbejdere bakker arbejdere op
Han og Henrik Juul Rasmussen afleverede en protestskrivelse på ambassaden adresseret til den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy.
– Når man jagter fagbevægelsen i andre lande, så har vi en forpligtigelse til at råbe op. Fagbevægelsen er international, og det er vigtigt, at vi bakker hinanden op. Arbejdere skal bakke arbejdere op, og jo flere, der råber op jo bedre, lyder det fra Henrik Juul Rasmussen.
Protestbrevet bliver også sendt til den danske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til orientering.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278