30 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Byggefagforeninger demonstrerer mod omstridt byggeri i Korsør

Konflikt i hårknude

Byggefagforeninger demonstrerer mod omstridt byggeri i Korsør

For to måneder siden startede 3F konflikt mod bygherre i Korsør, der nægter at tegne overenskomst. Ombygning af byens tidligere sygehus foregår med hjælp fra underbetalte udlændinge. Fredag den 6. november får de lokale fagforeninger opbakning fra andre byer.

I Korsør ombygges det tidligere sygehus til sundhedshus med udenlandske underbetalte arbejdere. Peter Evang Hansen, der er bygherre og ejer af Multi Service Estate Aps, afviser at tegne overenskomst.
FOTO: 3F Storebælt
1 af 1

I morgen fredag den 6. november klokken 08:00 vil der være lidt flere faglige aktivister foran en konfliktramt byggeplads i Korsør end sædvanligt. Byggefagenes Samvirke og Aktionsgruppen har meddelt deres ankomst for at støtte den lokale 3F-afdeling, der siden den 3. september har kørt konflikt mod bygherren på ombygningen af byens tidligere sygehus. 

Vi løber desværre ind i, at både arbejdsgivere og håndværkere, selvom de er organiseret de rigtige steder, er ligeglade. 
Hans Henrik Hansen, 3F Storebælt

Peter Evang Hansen ejer bygningen og står for renoveringen, men nægter at tegne overenskomst. Han har ansat polske håndværkere til at udføre arbejdet, og det vækker harme blandt danske håndværkere. 

– Jeg tager turen til Korsør i morgen. Jeg synes, det er forargeligt, at renoveringen af den her bygning bliver udført af underbetalte arbejdere, siger Brian Kristensen, der er VVS'er og med i Aktionsgruppen.

De udenlandske håndværkere udfører faglært arbejde indenfor hans fag – det vil sige, at de udskifter gamle rør, radiatorer og lignende.

– Det er arbejde, der hurtigt kan rende op i 300 kroner i timen, hvis det udføres på akkord, fortæller Brian Kristensen, der har svært ved at tro, at det er de lønninger, polakkerne får udbetalt på deres lønkonto.

Ser stort på blokaden

Det er 3F Storebælt, der står i spidsen for den lovlige blokade mod Peter Evang Hansens firma, Multi Service Estate Aps. Men det kniber med at komme i dialog med bygherren for at finde en løsning på den langvarige konflikt, fortæller Hans Henrik Hansen, der er faglig sekretær i fagforeningen:

– Det er nok en lille måned siden, at vi sidst henvendte os til ham, men det har han ikke reageret på. 

Problemerne med overhovedet at komme i dialog med Peter Evang Hansen står ikke alene. Konflikten betyder, at ingen med overenskomst hos hverken 3F eller andre fagforbund må levere materialer til eller udføre arbejde på byggepladsen. Alligevel bliver der leveret materialer til det omstridte projekt via utraditionelle kanaler eller om natten.

– Vi har gode kontakter i lokalområdet, så der bliver holdt et vågent øje med pladsen – også de dage og på de tidspunkter, hvor der ikke står faglige aktivister udenfor byggepladsen. Derfor ved vi, at der eksempelvis kommer polske lastbiler med materialer, og at der er folk, der forsøger at komme ind på pladsen ad bagvejen, siger Hans Henrik Hansen og fortsætter: 

– Vi løber desværre ind i, at både arbejdsgivere og håndværkere, selvom de er organiseret de rigtige steder, er ligeglade. De burde lade være med at levere ydelser, men ser tilsyneladende stort på konflikten. En mindre VVS-installatør – medlem af Tekniq Arbejdsgiver – har vadet forbi de faglige aktivister, fordi han lige skulle ind og kigge på noget.

Udfører certificeret arbejde

Polakkerne er ifølge Arbejderens oplysninger begyndt at lave kloakker, som kræver særlig autorisation, og i 3F er de nervøse for, at håndværkerne – som en del af den indvendige renovering – begynder at installere strøm, som også er omfattet af autorisation.

– Vi har haft Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen inde på arbejdspladsen. Arbejdstilsynet har besøgt byggepladsen flere gange og foreløbig udstedt seks strakspåbud og to andre påbud, lyder det fra Hans Henrik Hansen. 

Sikkerhedsstyrelsen er den myndighed, der tager sig af certificeret arbejde. Myndighedernes besøg har foreløbig ikke sat arbejdet i stå. 

Vi giver ikke op

Nu har konflikten varet i over to måneder, uden at der er fundet en løsning. Alligevel er Brian Kristensen overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid.

>>LÆS OGSÅ: Byggefag står sammen mod ombygning af sygehus på løndumpervilkår

– Arbejdsgiveren har ikke hidtil følt sig truet af den lokale fagforenings konflikt. Vi skal vise, at vi ikke giver op, og at vi er mange, der ikke vil acceptere social dumping, siger Brian Kristensen:

– Noget mere mediedækning kan også være med til at lægge pres på arbejdsgiveren og forhåbentlig få ham til at tænke over tingene. Vi satser på stærkt fremmøde, så det her kan blive stoppet. Det har allerede kørt alt for længe.

Efter planen skal sundhedshuset stå klar til ibrugtagning omkring årsskiftet.

Arbejderen har forsøgt at kontakte Peter Evang Hansen uden held.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. nov. 2020 - 11:16   06. nov. 2020 - 13:44

Social dumping

noc@arbejderen.dk