Tirsdag over middag skrev ejeren af MVE Byg ApS Michael Vestergaard under på overenskomster med 3F og Malerforbundet.
Vi kan ikke se gennem fingre med en virksomhed, der vokser op og profiterer på underbetaling af folk og bliver til en stor virksomhed.
Reidar Kogstad, Byggefagenes Samvirke
Forud var gået mere end to års tovtrækkeri med arbejdsgiveren, der har nægtet at tegne overenskomst med byggefagforeningerne.
Tilsyneladende fik de røde fagforeningsfaner, der tirsdag morgen blev rullet ud foran firmaets to byggepladser i Aalborg for at markere starten på en blokade, Michael Vestergaard på andre tanker.
– Vi var ellers forberedt på, at det kunne blive en længerevarende blokade. Det blev det så heldigvis ikke, siger en tilfreds Reidar Kogstad, formand for Byggefagenes Samvirke i Aalborg, til Arbejderen.
Klar til at rulle fanerne ud igen
Selvom overenskomsten betyder, at blokaden mod MVE er afblæst, så slipper firmaet ikke for fagforeningernes opmærksomhed, og det kan vise sig, at det bliver nødvendigt igen at finde fanerne frem, lyder det fra Reidar Kogstad. Han forklarer:
– I og med, at MVE Byg har tegnet overenskomst, så er Michael Vestergaard forpligtet til, at de to underentreprenører, han har inde over sine byggerier, også tegner overenskomst. Sker det ikke, så er vi klar til at etablere en ny konflikt.
3F Aalborg, hvor Reidar Kogstad er formand for Byggegruppen, kender navnet på den ene underentreprenør, som har fået en henvendelse om at tegne overenskomst. Navnet på den anden underentreprenør er endnu ikke bekræftet. Begge firmaer er dansk registret, men hvorvidt firmaerne beskæftiger danske eller udenlandske håndværkere ved 3F ikke med sikkerhed.
Tilfredse medarbejdere
Michael Vestergaard oplyser til Nordjyske Stiftstidende, at MVE Byg har 15 mand ansat. 12 af dem er udlændinge, dels fordi de er billigere, dels fordi de er en bedre arbejdskraft.
– Men det er tilfredse medarbejdere, og de får over mindstesatsen for ufaglærte på 140 kroner i timen. De faglærte får typisk 170 kroner i timen, siger arbejdsgiveren til Nordjyske Stiftstidende.
Som konsekvens af overenskomsten med 3F og Malerforbundet skal de ansatte fremover kun arbejde fem dage om ugen mod seks i dag.
– Og vi må drøfte nye lønninger. Indtil nu har det været til en højere løn minus pension, indrømmer Michael Vestergaard.
Sidste udvej
Sidst de nordjyske byggefagforeninger brugte fysisk blokade var i 2010 i forbindelse med et større renoveringsprojekt af beboelsesejendommen Nørrehus i Brønderslev. Reidar Kogstad understreger da også, at han ser fysisk blokade som en sidste udvej for at hive en overenskomst hos en arbejdsgiver i land.
Fagforeningen har siden oktober 2013 forsøgt med andre midler at overtale Michael Vestergaard til at indgå en aftale. I løbet af de mere end to år er MVE Byg vokset fra at være et mindre firma med få ansatte til at være et stort firma.
– Derfor var vi nødt til at sætte hårdt mod hårdt. Vi kan ikke se gennem fingre med en virksomhed, der vokser op og profiterer på underbetaling af folk og bliver til en stor virksomhed. Det er sket på ulige vilkår med de andre arbejdsgivere i Danmark, siger Reidar Kogstad.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278