18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Byretten afviser Ryanair-sager

Delsejr til fagbevægelsen

Byretten afviser Ryanair-sager

Københavns Byret afviser to sager anlagt af Ryanair. Sagen mod SAS Ground Handling er for upræcis, og sagen mod 3F-klubben er et anliggende for Arbejdsretten, lyder kendelsen.

Ryanair er blevet underkendt af Københavns Byret. Nu venter alle på Arbejdsrettens afgørelse på spørsmålet om fagbevægelsen kan indlede konflikt mod flyselskabet, hvis ikke det tegner overenskomst. Her ses Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson foran Arbejdsretten.
FOTO: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix
1 af 1

Københavns Byret har i dag tirsdag afvist to sager anlagt af Ryanair. 

Begge sager udspringer af en flyforsinkelse i Københavns Lufthavn den 18. marts - den dag det irske lavprisselskab indviede en rute til Dublin.

Vores påstand har fra start været, at de her sager ikke hørte til i byretten. Fagretlige sager er et anliggende for Arbejdsretten.
Henrik Bay-Clausen, 3F

 

Da flyet landede i den danske lufthavn blev det modtaget af en større gruppe mennesker på landingsbanen og deres velkomstceremoni betød, at flyet først kunne lette igen henved tre timer senere end planlagt.

Episoden fik Ryanair til at stævne både SAS Ground Handling og Ekspeditionsarbejdernes Klub - en klub for bagageportører ansat i handling-firmaet.

Ryanair mente, at både SAS og klubben var ansvarlig for flyforsinkelsen, hvilket byretten nu har afvist.

Nej og nej

I forhold til SAS Ground Handling er Ryanairs påstand så upræcis, at byretten afviser at tage stiling. Og hvad angår bagageportørerne, så er det en sag for Arbejdsretten, fastslår byretten.

– Det er en glædelig afgørelse. Vores påstand har fra start været, at de her sager ikke hørte til i byretten. Fagretlige sager er et anliggende for Arbejdsretten, siger Henrik Bay-Clausen til Arbejderen, umiddelbart efter afgørelsen.

Han er formand for 3F Kastrup, hvor medlemmerne af Ekspeditionsarbejdernes Klub er organiseret.

Henrik Bay-Clausen havde gerne set afgørelsen umiddelbart efter, at byretten behandlede sagen første gang den 9. april. På den anden side mener han, at sagen nu er gennemtygget, hvilket den over 30 sider lange fælles kendelse er udtryk for.

Ankemulighed

Af grunde, som Henrik Bay-Clausen ikke kan forklare, har Ryanair fået fire ugers - mod sædvanligvis to ugers - ankefrist. 

– Nu venter vi bare på, at Arbejdsretten afgør, om den danske fagbevægelse kan iværksætte konflikt mod Ryanair, hvis ikke selskabet, hvilket jeg håber, tegner dansk overenskomst, siger Henrik Bay-Clausen.

Arbejdsretten holdt mandag det afgørende møde mellem Ryanair og LO/ Flyvebranchens Personale Union.

Dommerne har udbedt sig ekstra betænkningstid, og det er uvist præcis, hvornår der falder endelig dom.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jun. 2015 - 13:47   16. jun. 2015 - 16:10

Ryanair

noc@arbejderen.dk
Byrettens afgørelse

Klip fra dommen:

Da sagens reelle hovedspørgsmål er, om der kan iværksættes kollektive kampskridt imod Ryanair Ltd. med det formål at få en overenskomst, henhører sagen under Arbejdsrettens kompetence og byretten har derfor ikke kompetence til at behandle forbuds- og påbudsanmodningen, jf. arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr. 5, sammenholdt med § 11, stk. 1.

Sagen afvises derfor i overensstemmelse med sagsøgte, Ekspeditionsarbejdernes Klub SAS Region Danmarks, påstand.