19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Cimber-fidus betales af flypersonale

SAS-konflikt

Cimber-fidus betales af flypersonale

Selvom SAS-ansatte er gået i arbejde efter fire dages strejke, stopper balladen ikke, mener talsperson for kabinepersonalet. Nu handler det om 35 suspenderede SAS-ansatte.

Det er en presset gruppe ansatte, der vender tilbage på arbejde, og det slutter ikke her, siger Jakob Esposito, talsperson for kabinepersonalet.
FOTO: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix
1 af 1

Søndag den 1. marts skulle have været første arbejdsdag for 147 tidligere SAS-ansatte, som flyselskabet har tvunget over i det nyopkøbte flyselskab Cimber.

De ansatte går tilbage til arbejdet med pistolen for panden. Når man har pistolen for panden, så afleverer man sin pung, eller også er man død.
Jakob Esposito, talsperson kabinepersonalet

Men første reelle arbejdsdag under nyt firmanavn blev imidlertid udskudt godt et døgn, fordi kabinepersonalet fredag nedlagde arbejdet i protest mod overflytningen. De genoptog først arbejdet mandag til middag - og først efter trusler fra SAS om, at de kunne betragte sig som fyret, hvis ikke de mødte på jobbet.

- De ansatte går tilbage til arbejdet med pistolen for panden. Når man har pistolen for panden, så afleverer man sin pung, eller også er man død, siger Jakob Esposito, talsperson for kabinepersonalet til politiken.dk.

– Det er en presset gruppe ansatte, der vender tilbage på arbejde, og jeg tror ikke, man skal forvente sig det samme produkt i SAS. Men det her slutter ikke nu, mener han.

Dårligere vilkår

SAS og Cabin Attendants Union, CAU, der organiserer kabinepersonale ansat ved SAS, har siden den 22. januar forhandlet om vilkårene for overflytningen. 

Ifølge Arbejderens oplysninger tager det berørte personale deres løn- og arbejdsvilkår med over i Cimber, men de frygter, at vejen vil være banet for dårligere overenskomster, når de udløber i 2017, og der skal forhandles om nye.

Strejken og den ulmende uro bunder således i frygten for at få forringet løn og arbejdsvilkår på sigt, ligesom den handler om vilkårene for dem, der bliver nyansat i Cimber. Nyansatte får ikke samme lønstigninger som i SAS, og er man ansat på en Cimber-overenskomst, har man mindre ferie og  skal stå til rådighed i flere timer om ugen end i SAS.

CAU er med i den faglige hovedorganisation FTF. Bente Sorgenfrey har som formand forhandlet med SAS i 10 år og aldrig før oplevet en situation som den aktuelle.

–  Det har været svære situationer hver eneste gang, fordi SAS er udsat for så voldsom konkurrence. Så de ønsker hele tiden billigere vilkår. Det er ikke let for de ansatte. Jeg kan godt forstå, at det er en vanskelig situation følelsesmæssigt og økonomisk for dem, siger Bente Sorgenfrey til Ritzau.

Ansatte suspenderet

Som et eksempel på, hvor stejlt SAS og de ansatte står overfor hinanden, nævner DR Nyheder, at SAS i kølvandet på strejken har suspenderet omkring 35 kabineansatte. De er mistænkt for at have chikaneret og truet kollegaer, der valgte at gå på arbejde under de seneste dages arbejdsnedlæggelse.

For fagforeningen handler det nu om at finde en løsning for de mange suspenderede medlemmer.

– Vi har en stor bekymring for kollegaer, der er suspenderet, og det håber jeg, at vi finder en løsning med SAS på, siger Jean Pierre Schomburg, næstformand i CAU, til DR Nyheder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2015 - 12:49   02. mar. 2015 - 18:21

SAS

noc@arbejderen.dk