22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

CO-industris forhandlere mødes med faneborg

Opbakning til faglige forhandlere

CO-industris forhandlere mødes med faneborg

Onsdag skyder parterne på industriens overenskomstområde OK20 i gang med et pressemøde. De faglige forhandlere i CO-industri bliver mødt af faneborg og opbakning til et godt overenskomstresultat.

Den 10. december holdt parterne på byggeriets område pressemøde, og 600-700 aktivister fra hele landet havde rullet den røde løber ud og stod klar til at modtage de faglige forhandlere.
FOTO: Søren D. Andersen
1 af 1

Når Claus Jensen og Mads Andersen, henholdsvis formand og næstformand for CO-industri, onsdag møder op til pressemøde hos arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI), så vil de blive modtaget af en allé af fagforeningsfaner. Pressemødet markerer opstarten på overenskomstforhandlingerne 2020 på det toneangivende industriområde.

Vi vil vise forhandlerne, at vi som fagbevægelse står sammen og også vil have et ordentligt resultat ud af overenskomstforhandlingerne.
Jimmi Eiberg Jensen, formand TL København

Bag initiativet til faneborgen står syv københavnske fagforeninger. "Vi er alle afhængige af, at vores forhandlere kommer ud med et godt resultat i forbindelse med OK 2020, og det kan de kun komme med sammenhold og fuld opbakning til dem – så det vil vi vise," skriver fagforeningerne på Facebook, hvor de opfordrer til at tage "fanen under armen" og møde op på Rådhuspladsen over for Industriens Hus.

Støtte til forhandlerne

De syv fagforeninger er HK Service Hovedstaden, Dansk El-Forbund København, Blik & Rørarbejderforbundet Kreds København, 3F København, HK it, medie & industri København, Malernes Fagforening Storkøbenhavn og Teknisk Landsforbund (TL) København.

Jimmi Eiberg Jensen, formand for sidstnævnte, siger til Arbejderen: 

– Formålet med faneborgen er at sende et klart signal til vores forhandlere og vise dem, at vi som fagbevægelse står sammen og også vil have et ordentligt resultat ud af overenskomstforhandlingerne.

HK har før rullet de røde fagforeningsfaner ud under overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked. Det skete i både 2010 og 2012, hvor HK krævede afskaffelse af den såkaldte 50 procent-regel, forklarer René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden, til Arbejderen: 

– Det er stadig et af de krav, vores medlemmer prioriterer, men med faneborgen handler det alene om at vise støtte til forhandlerne, der skal vide, at vi står bag dem i forhandlingerne om de krav, som er indsendt fra medlemmerne.

50 procent-reglen har som konsekvens, at arbejdsgiverne kan sige nej til at tegne overenskomst, medmindre HK kan dokumentere, at halvdelen af de HK-ansatte er medlemmer af forbundet. 

Hvor er alternativet?

Arrangørerne af onsdagens faneborg anerkender, at der under og især efter de seneste overenskomstforhandlinger på det private område i 2017 var en del debat om industriens dominerende rolle og om reglerne om sammenkædning. Industrien starter overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked og slutter først, og det forlig, der bliver indgået på industriområdet, lægger linjen for alle andre overenskomster. 

De syv københavnske fagforeninger konstaterer ikke desto mindre, at der ikke har vist sig "noget reelt alternativ" til måden, der forhandles på: "Sammenkædning er stadigvæk den eneste måde at sikre forholdene i eksempelvis restaurationsbranchen, indenfor rengøring, detailhandel og andre servicefag. Og at vi som samlet bevægelse søger et retningsskabende gennembrudsforlig på det område, hvor værdiskabelsen er størst, nemlig i industrien, er stadigvæk sund fornuft."

Men, lyder det videre, det er endnu vigtigere med sammenhold på tværs af fag og fagforeninger og opbakning til forhandlerne og de overenskomstkrav, som medlemmerne har diskuteret og rejst på generalforsamlinger i fagforeningerne.

Offentlige støtter private

Ud over faner fra de ni fagforbund, der er medlemmer af forhandlingsfællesskabet i CO-indsutri, så bliver faneborgen ifølge Arbejderens oplysninger også bakket op af lærere, pædagoger og andre offentlige faggrupper.

Det glæder Jimmi Eiberg Jensen:

– Da vi forhandlede på det offentlige område i 2018, fik vi god opbakning fra de private faggrupper, så det vidner om, at der er et sammenhold i fagbevægelsen. Uanset om vi er timelønnede eller funktionærer, så har vi samme mål, nemlig at sikre så gode vilkår for vores medlemmer som muligt.

Da byggeriets forhandlere holdt pressemøde den 10. december, klappede mellem 600 og 700 aktivister fra hele landet de faglige forhandlere ind til møde med arbejdsgiverne.

>>LÆS OGSÅ: Talstærk opbakning til fagbevægelsens OK-forhandlere

Offentligt ansatte er klar til at betale tilbage, for den solidaritet de fik fra de privatansatte under OK18.
Søren D. Andersen

Arbejderen har spurgt, hvad Claus Jensen og Mads Andersen siger til det faglige initiativ, og om de to topforhandlere i CO-industri kan bruge opbakningen fra medlemsfagforeningerne og andre faggrupper, når de sidder i forhandlingerne med arbejdsgiverne?

Svaret fra CO-industris presseafdeling lyder, at "det ikke er muligt at besvare nogen spørgsmål i relation til OK20 forud for pressebriefingen på onsdag." 

Fronterne trukket op

Forud for overenskomstforhandlingerne er fronterne trukket op. Mens der på arbejderside er rejst krav om blandt andet højere løn og værn mod social dumping, så taler arbejdsgiverne forventningerne ned og peger på mere fleksibilitet på arbejdstid og på tværs af faggrænser og øget produktivitet.

>>LÆS OGSÅ: Store forventninger til nye private overenskomster

Forhandlingerne mellem CO-industri og DI omfatter to overenskomster – Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte og Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Overenskomsterne gælder direkte for cirka 6.000 virksomheder og omfatter rundt regnet 230.000 medarbejdere.

I en fælles pressemeddelelse oplyser industriens forhandlere, at de sigter mod at lande et forlig tids nok til, at opsigelse af overenskomsterne ikke bliver nødvendig – det vil sige inden den 7. februar 2020.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jan. 2020 - 08:31   08. jan. 2020 - 09:29

OK 2020

noc@arbejderen.dk
CO-industri

Centralorganisationen af industriansatte i Danmark (CO-industri) er et kartel bestående af ni fagforbund.

Organisationen blev dannet af tre faglærte forbund i 1912 under navnet CO-Metal. Det blev i forbindelse med en omstrukturering i 1992 til det nuværende CO-industri.

Samlet repræsenterer CO-industri 229.328 medlemmer, der pr. 1. januar 2019 ser ud som følger:

3F Industri: 98.500 medlemmer, Dansk Metal: 85.050, HK/Privat: 30.250, Teknisk Landsforbund: 7.310, Dansk El-Forbund: 6.853, Blik- og Rørarbejderforbundet: 600, Dansk Jernbaneforbund: 420, Serviceforbundet: 225 og Malerforbundet: 120.

CO-industri dækker langt hovedparten af lønmodtagerne inden for industriområdet i Danmark – både timelønnede og tekniske og administrative funktionærer.

Formand for CO-industri er Claus Jensen, der også er forbundsformand i Dansk Metal. Gruppeformand Mads Andersen fra 3F's Industrigruppe er kartellets næstformand.

Kilde: CO-industri