21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dagpengereform udskudt i et halvt år.

Dagpengereform udskudt i et halvt år.

Aktive kræfter i fagbevægelsen vil ikke nøjes med afværgemanøvren i forhold til de arbejdsløse. De opfordrer til fortsat kamp for langtidsholdbare dagpengeløsninger.

3F var i forreste linje, da den tidligere regering gennemførte dagpengereformen, som fratager tusinder af lønmodtagere deres eksistensgrundlag.
FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

Det kan godt være, at finansminister Bjarne Corydon (S) mener, at der er sat punktum for yderligere initiativer på dagpengeområdet, som han udtalte, da de sidste brikker i finansloven for 2013 faldt på plads i weekenden.

Her blev regeringen og Enhedslisten enige om en midlertidig løsning, der sikrer, at ingen arbejdsløse kommer til at stå helt uden indtægt de første seks måneder af 2013, hvor den tidligere regerings dagpengeforringelser sætter igennem.

Men kampen for en mere langsigtet løsning på dagpengeproblemet fortsætter, lyder signalet fra aktive kræfter i fagbevægelsen.

- Problemet er ikke løst. De skubber det foran sig og sender de arbejdsløse, der mister dagpengeretten, på kontanthjæp. Det vil sige, gør dem endnu fattigere, siger Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metals afdeling i Horsens, til Arbejderen.

Han tvivler på, at der vil være job til de arbejdsløse, som med aftalen skal sige ja til et uddannelsesforløb som betingelse for at modtage kontanthjælp. Ligesom han tvivler på effekten af regeringens akutjob-pakke, som han kalder "varm luft".

Bjarne Sørensens holdning er klar: når der ikke findes arbejde til folk, skal de have et eksistensgrundlag. Når jobbene ikke ligefrem står i kø, mener den jyske Metal-formand, at den letteste måde at gøre det på, er ved at ændre på genoptjeningskravet så uddannelse og aktivering tæller som regulære arbejdstimer.

- Derfor må vi prøve at samle trådene og finde ud af, hvad vi kan gøre i fællesskab for at fortsætte presset på regeringen for en permanent løsning på dagpengeproblemet, lyder det fra Bjarne Sørensen.

Han er sikker på, at netop dagpengespørgsmålet igen bliver et punkt på dagsordenen, når Dansk Metals hovedbestyrelse holder møde om knap to uger.

I København forudser  Anders Olesen, der er formand for Byggefagenes Samvirke, at regeringen vil komme under fortsat pres.

- Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen fagforeninger, der er tilfredse med den afværgedagsorden, som regeringen har fået igennem, siger han i en kommentar til finanslovsaftalen.

Fra andre brancher lyder det samstemmede: Vi fastholder kritikken af dagpengereformen og vil kæmpe videre for nye ændringer.

Formand for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, glæder sig over, at der det næste halve år bliver taget hånd om de arbejdsløse, som ellers ville stå uden forsørgelse, når deres toårige dagpengeperode udløber.

- Opkvalificering af arbejdskraften, kombineret med flere muligheder for jobrotation, kan sammen med det økonomiske tilskud i Akutpakke og Akutjob være lige dét, der får arbejdsgiveren til at ansætte den enkelte, mener Bente Sorgenfrey.

Samtidig erkender Bente Sorgenfrey, at hun ikke har armenen over hovedet af begejstring. Hun mener stadig, der er brug for mere langtidsholdbare løsninger, både når det gælder genoptjening og retten til at modtage supplerende dagpenge.

- Alle disse gode tiltag ophører jo allerede den 1. juli 2013. Så det er helt afgørende, at alle nu arbejder sammen, så vi ikke risikerer at mange i risikogruppen vil stå uden job og forsørgelse, når vi kommer frem til midten af 2013, herunder flere nyuddannede. Derfor er der fortsat et klart behov for at kigge nærmere på dagpengereglerne, siger Bente Sorgenfrey.

I hovedorganisationen LO er formand Harald Børsting også helt bevidst om, at finanslovsaftalen ikke giver nogen form for garanti mod, at arbejdsløse mister dagpengeretten i 2013.

-  Men der er mulighed for såvel uddannelse som akutjob til denne gruppe, og det vil hjælpe på en meget stor del af problemet. Nedsættelsen af aldersgrænsen for seniorjob til 55 år trækker i samme retning, udtaler Harald Børsting.

De faglige udmeldinger ligger helt i tråd med holdningen hos regeringens aftalepartner, Enhedslisten.

- Hvad der skal ske, når det halve år udløber den 1. juli næste år, er et åbent spørgsmål. Der vil fortsat være mennesker, som mister dagpengeretten, konstaterer arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Enhedslisten opfordrer derfor landets fagforeninger og sociale bevægelser til at fortsætte kampen for et "trygt og ordentligt dagpengesystem".

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2012 - 09:21   14. nov. 2012 - 14:00

finanslov

noc@arbejderen.dk