"En solidarisk løsning er mulig" stod der på det banner, som en flok dagpengeaktivister sejlede rundt med i kanalen udenfor Eigtveds Pakhus i dag, samtidig med at Dagpengekommissionen fremlagde sin endelige rapport.
Det er fagbevægelsens fremtid, der står på spil, og det er alt for vigtigt at overlade til politikernes forhandlinger bag lukkede døre på Christiansborg.
Bjarne Sørensen, Metal Horsens.
– Vi synes, det er urimeligt, at udvalgte grupper af arbejdsløse skal betale for forbedringer, der sammenlagt koster 1,2 milliarder kroner, siger Hanne Lykke Jespersen fra initiativet Dagpengeforalle til Arbejderen.
Dagpengekommisionens endelige rapport kommer ikke bag på Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal Horsens. Den er præcis så uspiselig, som han havde frygtet - ikke mindst forslaget om at forringe dagpengesatsen for de nyuddannede og indføre op til otte karensdage for alle arbejdsløse.
– Desværre har lønmodtagernes repræsentanter i kommissionen nikket ja til at åbne den glidebane. Det giver politikerne en kærkommen håndsrækning, så slagsmålet kan begrænses til et spørgsmål om, hvor mange karensdage de arbejdsløse skal betale med, mener Bjarne Sørensen, der forudser et "kompromis" på fem karensdage og en "slat penge" oven i den eksisterende ramme.
Hvor blev trygheden af?
– Lidt godt - for meget skidt, udtaler Kristian Gaardsøe, formand for FOA Aalborg, til Arbejderen.
Han deler kritikken af anbefalingen om lavere dagpengesats til dimittender og karensdage og mener ikke, at Kommissionens anbefalinger skaber tryghed hos de arbejdsløse.
– Der vil fortsat være alt for mange arbejdsløse, der bliver smidt ud af dagpengesystemet. Jeg bryder mig heller ikke om de nye indtægtsbestemmelser, som vil betyde, at færre vil kunne få dagpengeret, siger den nordjyske FOA-formand.
Set i lyset af at over 60.000 arbejdsløse siden 2013 har mistet dagpengeretten, er formand for HK Østjylland Hans-Henrik Hansen tilfreds med, at det bliver nemmere at genoptjene dagpengeretten, og at det kan betale sig at tage småjobs. Men betalingen herfor er han lodret uenig i.
– Det er vigtigt, at nyuddannede også i fremtiden vil bakke op om dagpengesystemet og være medlemmer af en a-kasse. Et dagpengesystem, der alene finansieres af de ledige selv er et ”no go” for HK, siger Hans-Henrik Hansen.
Han efterlyser, at der også bliver stillet krav til arbejdsgiverne. Det kunne efter hans mening handle om, at de skal ansætte arbejdsløse frem for studerende og billig udenlandsk arbejdskraft.
Brug for flere penge
Skal der ske forbedringer, er der brug for flere penge, lyder det samstemmende fra kritikerne.
– Det er fagbevægelsens fremtid, der står på spil, og det er alt for vigtigt at overlade til politikernes forhandlinger bag lukkede døre på Christiansborg, siger Bjarne Sørensen, der opfordrer til at mobilisere medlemmerne og stå fast på kravene om at rulle dagpengereformen fra 2010 tilbage.
Initiativet Dagpengeforalle.dk har indkaldt til faglig topmøde tirsdag. Her vil over 200 tillidsfolk og fagligt aktive fra hele landet diskutere, hvordan de kan sætte skub i aktiviteterne for et bedre og trygt dagpengesystem.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278