Kampen imod sult, fattigdom og undertrykkelse er stadig en kamp for 3F'erne.
Det understregede forbundsformand Per Christensen, som i stærke vendinger skosede den politiske udvikling i sin beretning på forbundets kongres i Aalborg.
Det er ikke skævt. Det er pivskævt. Vi fik mere ret, end vi frygtede.
Per Christensen, 3F
Per Christensen tog udgangspunkt i 3F's Skævt-kampagne fra 2011, som dengang blev betegnet som skræmmekampagne.
– Hvordan ser det så ud efter den første borgerlige finanslov i fire år, spurgte han og svarede selv:
– Det er ikke skævt. Det er pivskævt. Vi fik mere ret, end vi frygtede. Desværre. For hvis vores kampagne var en skræmmekampagne, så er virkeligheden en gyser. En gyser for den enlige mor eller far på kontanthjælp. En gyser for tusinder, der faldt ud af dagpengesystemet. En gyser for os alle, lød det fra forbundsformanden.
20.000 flere fattige
Per Christensen gav i beretningen flere eksempler på den skæve udvikling:
– Fra 2004 til 2014 er der kommet 20.000 flere fattige. I samme periode er der kommet 21.000 flere millionærer.
– Helt bogstaveligt talt kan den enlige mor med to børn på kontanthjælp stå ved sit køkkenvindue og se en Porsche køre forbi. En Porsche, der er blevet 400.000 kroner billigere. Ovre på den anden side af vejen kan hun se parcelhuset, hvis ejer slap billigere i ejendomsskat. Kun ejerboligerne - ikke lejeboligerne – fik hjælp af regeringen og deres støtter, sagde Per Christensen og advarede om, at Danmark er ved at brække midt over.
Hvis udviklingen fortsætter, vil Danmark slår revner. Det vil ødelægge den danske model, og det vil bryde den sociale kontrakt, påpegede han.
– Vi vil sgu ikke finde os i det, sagde Per Christensen og fremhævede, at det var den massive modstand fra fagbevægelsen, som var med til at få regeringens omprioriteringsbidrag taget af bordet.
Og han understregede, at 3F ikke hopper på den liberalistiske vogn.
– I 3F kæmper vi for en anden version af Danmark. Det hele Danmark. Det lige Danmark, sagde Per Christensen.
Kiste med på arbejde
Dén grundlæggende holdning blev ikke anfægtet af de delegerede, der efterfølgende gik på talerstolen for at komme med deres indspark til debatten.
Helt aktuelle spørgsmål som regeringens forslag om en fremrykning af pensionsalderen fik mange beske kommentarer med på vejen.
– Jeg er 32 år. Mine hænder kan ikke arbejde, til jeg bliver 70 år eller ældre. Vi ender med at skulle have en kiste med på arbejde, så de kan proppe os ned i den, når vi ikke kan længere, lød det fra murersvend Silas Klein Jensen fra 3F Nordsjælland Øst.
De forestående overenskomstforhandlinger blev også berørt fra talerstolen. 3F'ere - hvad enten de arbejder i rengøringsbranchen, i transportsektoren eller i byggeriet - har i årevis mærket konsekvenserne af social dumping. Byggegruppen har sit eget svar på, hvad der kan være en del af løsningen.
– Vi ved at kædeansvar virker, sagde byggegruppens formand Kim Lind Larsen og fortsatte:
– Hvorfor? Fordi vi har set hovedentreprenører betale for underentreprenører, der ikke har været i stand til det, og fordi vi ved, at der bliver lagt et stort pres på underentreprenørerne fra hovedentreprenørernes side.
Kræv dagpengeforbedringer
Sidste år indgik Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti en lynaftale om et nyt såkaldt fremtidssikret dagpengesystem. Flere delegerede undlod imidlertid ikke at bemærke, at det nye system langt fra er tilstrækkeligt.
– AK-Samvirke forventer, at 6-7000 arbejdsløse fortsat vil falde ud af dagpengesystemet. Dertil kommer, at dagpengenes købekraft er blevet forringet med 20 procent på 20 år, sagde Søren Becher, leder af a-kassen i 3F København, forbundets største lokale afdeling.
Han anbefalede, at 3F arbejder på en løsning, der sikrer jobgaranti til dem, der er i fare for at miste dagpengeretten; at forbundet siger stop til yderligere dagpengeforringelser og helt konkret kræver en forhøjelse af dagpengesatsen med 10 procent umiddelbart og yderligere 10 procent i 2025.
Dagpengesystemet og vilkårene for de arbejdsløse bliver diskuteret mere indgående på torsdag, når 3F's a-kasse holder delegertemøde.
Tirsdag formiddag replicerede Per Christensen på de mange indlæg, hvorefter beretningen blev sat til afstemning og enstemmig vedtaget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278