21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmarks dårligste arbejdsmiljø

Bundrekord i metroen:

Danmarks dårligste arbejdsmiljø

En gennemgang af arbejdsmiljøet på mere end 7.000 arbejdspladser viser, at metrobyggeriet indtager rekord med næsten 100 påbud fra Arbejdstilsynet. Metroselskabet mener selv, at der er styr på de ansattes sikkerhed.

Den italienske hovedentreprenør på metrobyggeriet ligger sammen med en underleverandør i top på Arbejdstilsynets liste over dårligt arbejdsmiljø.
FOTO: Bax Lindhardt/Scanpix
1 af 1

Det københavnske metrobyggeri indtager Danmarksrekorden, når det handler om dårligt arbejdsmiljø.

Copenhagen Metro Team (CMT), der er hovedentreprenør på det offentlige byggeri, har fået hele 60 påbud og en rød smiley for dårligt arbejdsmijø.

Der er langt igen, før hele metrobyggeriet bliver et trygt og forsvarligt sted at arbejde.
Jesper Weihe, BJMF

Det viser en analyse fra Ugebrevet A4 af de 7.113 virksomheder i Arbejdstilsynets database, der i begyndelsen af juni havde fået gul eller rød smiley for problemer med arbejdsmiljøet.

Af analysen fremgår også, at nummer to på listen er metro-underleverandør Seli Tunneling Denmark med 34 påbud om at forbedre de ansattes sikkerhed. Seli indgår i CMT's italienske konsortium sammen med firmaerne Technimont og Salini.

Endnu en underleverandør, Trevi Foundation, står i toppen af Arbejdstilsynets liste, og metroen er dermed den virksomhed, som har fået flest påbud af Arbejdstilsynet op til sommer, skriver Ugebrevet A4.

Den lokale byggefagforening, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), er bekymret over, at der bliver ved med at være problemer med arbejdsmiljøet på metroen. Arbejdstilsynet har i flere år løftet pegefingeren over for metroselskabet.

- Det er trist for medarbejderne. Muligheden for at komme galt af sted er for stor, og der har været en lang række af ulykker på metroen. Der er langt igen, før hele metrobyggeriet bliver et trygt og forsvarligt sted at arbejde, siger faglig sekretær i BJMF, Jesper Weihe, til Ugebrevet A4.

Arbejdere i livsfare

Langt hovedparten af forholdene er så alvorlige, at de ifølge Arbejdstilsynet skal løses straks. Det drejer sig blandt andet om støj, der kan give høreskader. Ligesom der er problemer med hejseudstyr og elevator, manglende instruktion, brug af kræftfremkaldende stoffer og risiko for fald.

Alvorlige ulykker på det enorme bygningsprojekt vidner om, at arbejderne flere gange har været i overhængende livsfare. I oktober måned sidste år var to ansatte tæt på at brænde ihjel under arbejdet med at rense skjoldet på en tunnelboremaskine. Og i januar i år løsrev en betonklods sig fra en kran og faldt 35 til 40 meter ned. 

Copenhagen Metro Team mener, at metrobyggeriet i dag har få arbejdsulykker set i lyset af, hvor stort byggeriet er.

- Arbejdsmiljøet er under kontrol. Vi forbedrer løbende vores arbejdsmiljø og reagerer på påbud præcis, som Arbejdstilsynet forlanger. Vi har fornyet sikkerhedskurser og gennemførte 850 kurser i maj måned. Alt sammen giver nu bonus i forhold til sikkerheden, siger kommunikationschef Jens Munch.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jul. 2014 - 10:32   06. jul. 2014 - 12:25

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk
Metroselskabets ejere

Metroselskabet har det overordnede ansvar for driften af metroen samt for at anlægge den nye metrolinje, Cityringen.

Metroselskabet er et interessentskab og ejes af:

  • Københavns Kommune (50,0 procent).

  • Staten ved Transportministeriet (41,7 procent).

  • Frederiksberg Kommune (8,3 procent).

De bygger metroen
  • Metrobyggeriet blev vedtaget i Folketinget i 1992.

  • Metroselskabet er bygherre.

  • Italienske Copenhagen Metro Team er hovedentreprenør og består af Salini, Tecnimont og Seli. Har en kontrakt på 12,5 milliarder kroner.

  • Byggeriet ventes at skabe 25.000 årsværk i alt.

  • Byggeriet af den nye Cityring rundt om Københavns centrum startede i 2011. Det bliver mindst 1,2 milliarder kroner dyrere end forventet, fordi tidsplanen er skredet flere gange. Oprindelig skulle Cityringen stå færdig i december 2018. Nu er åbningen fastsat til den 29. september 2019.