Efter planen skulle Danmarks Lærerforening (DLF) have indledt to dages kongres tirsdag den 22. september. Men for at begrænse coronasmitte har foreningens hovedstyrelse besluttet at gennemføre kongressen på en enkelt dag og alene behandle de punkter, som vurderes at have en politisk "hastende karakter" for foreningen.
Ved OK21 vil der formodentligt være meget begrænsede midler til andet end lønkrav.
DLF's hovedstyrelse
– Vi har besluttet at gennemføre behandlingen af de punkter, der her og nu er nødvendige. Vi skal stille overenskomstkrav til OK21, og der er en proces, der skal i gang, hvor vi skal koordinere krav først med Lærernes Centralorganisation og så med Forhandlingsfællesskabet, så det kan ikke udskydes, forklarer formand for DLF Anders Bondo Christensen.
Forhandlingsfællesskabet repræsenterer 51 medlemsorganisationer, der forhandler de generelle løn- og arbejdsvilkår for tilsammen 565.000 ansatte i kommuner og regioner.
OK21
Forud for kongressen har de kongresdelegerede fået tilsendt forslag til overenskomstkrav opstillet af foreningens hovedstyrelse. Om baggrunden for OK21 hedder det blandt andet, at alle organisationer forudser, at den økonomiske ramme for OK21 bliver begrænset, og at det især skyldes den økonomiske afmatning efter coronakrisen.
Videre lyder det: "For at sikre lønnens købekraft i den økonomiske situation, er det sandsynligt, at hovedparten af OK21-midlerne prioriteres til generelle lønstigninger og til at videreføre en reguleringsordning, der sikrer en parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked. Dermed vil der ved OK21 formodentligt være meget begrænsede midler til andet end lønkrav."
Ny arbejdstidsaftale
Ud over opstilling af krav til OK21 skal de 300 delegerede forholde sig til den nye arbejdstidsaftale – også kaldet Arbejdstidsaftalen 20 – som et flertal af medlemmerne stemte ja til ved en urafstemning i august måned.
– Afstemningen om arbejdstidsaftalen viser, at lærerne har forskellig vurdering af mulighederne i aftalen, erkender Anders Bondo Christensen:
– Det må vi overalt i foreningen have med i det videre arbejde.
>>LÆS OGSÅ: Ny arbejdstidsaftale får blandet modtagelse
De delegerede på lærerkongressen skal forholde sig til og vedtage en plan for, hvordan arbejdet med at implementere aftalen på skolerne og i alle landets kommuner skal foregå.
Ny formand
Endelig skal kongressen vælge ny formand.
Anders Bondo Christensen går af efter 18 år i formandsstolen. Tre mandlige kandidater er med i det felt, der stiller op til posten. Det drejer sig om Gordon Ørskov Madsen, Morten Kvist Refskov og Anders Liltorp. En fjerde kandidat, Pia Henriksen, har været nødt til at trække sig af helbredsmæssige årsager.
Hvorfor formandsvalget gennemføres nu og ikke er blandt de punkter, der udskydes til en senere kongres, forklarer den afgående formand:
– Det hænger også sammen med OK21. Der er møde i Forhandlingsfællesskabet allerede torsdag, og der skal de vide, hvem der er formand, så det er helt afgørende, at det er på plads.
Hvem der løber med formandsposten, må tiden vise. Kigger man på den afstemning, der fandt sted i hovedstyrelsen i sidste uge, så foretrækker 11 Morten Kvist Refskov som formand, ni stemmer gik til Gordon Ørskov Madsen, mens to stemte på Anders Liltorp.
De punkter, der udskydes til en senere kongres, drejer sig blandt andet om grøn omstilling i Lærerforeningen, foreningens organisatoriske udvikling og folkeskolens udvikling.
Kongressen gennemføres onsdag den 23. september i Falkoner Salen på Frederiksberg. Kongressen bliver livestreamet på dlf.org, hvor alle interesserede kan følge med i oplæg og debatter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278