En halv time efter at 3F's forhandlere var blevet klappet ind i en skurvogn på den omstridte byggeplads på hjørnet af Tikøbgade og Lundtoftegade i København, kom de ud igen og meddelte, at murerfirmaet MK Service havde tiltrådt en overenskomst.
Vi har besluttet at indføre ID-kort på byggepladsen, og så vil vi overveje, om vi skal gøre det generelt på vores byggepladser fremover.
Anton Nørgaard, direktør Dansk Boligbyg
– Vi fik, hvad vi kom efter. Så må vi håbe, at de også vil holde den, siger Jonas Andersen der er formand for Murer- og murerarbejdsmændenes klub i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), velvidende at det svære bliver at sikre, at firmaet rent faktisk overholder overenskomsten.
Klubben stod bag beslutningen om med kort varsel at samle folk til en markering udenfor byggepladsen, der i måneder har været i fagbevægelsens søgelys på grund af underbetaling og mistanke om sort arbejde.
Det skete, da Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær, kunne fortælle, at der tilsyneladende stadig var problemer på stedet med udenlandske håndværkere uden overenskomst.
– Jeg var forbi pladsen med en tolk for at snakke med nogle rumænske gulvfolk. Det viste sig, at da vi gik ind ad den ene dør, forsvandt der et par murere ud ad den anden, sagde den faglige sekretær til Arbejderen.
>>LÆS OGSÅ: Nyt firma uden overenskomst på Dansk Boligbygs plads i Tikøbgade
Vi har ikke været gode nok
Det er Dansk Boligbyg, der har hovedentreprisen på boligbyggeriet. Arbejderen har forsøgt at få direktør Anton Nørgaards kommentar til endnu en sag i dårligt rampelys. Han er ikke vendt tilbage, men til Fagbladet 3F udtaler han, at det nu skal være slut med mere ballade på pladsen.
– Så vi har besluttet, at vi indfører ID-kort på byggepladsen, og så vil vi overveje, om vi skal gøre det generelt på vores byggepladser fremover, siger direktør Anton Nørgaard til Fagbladet 3F.
Han har tidligere udtalt til Arbejderen, at firmaet udfører stikprøvekontrol af de firmaer, der hyres ind til underentrepriser, for at sikre sig, at de overholder overenskomsten. Nu indrømmer direktøren, at Dansk Boligbyg ikke har været grundige nok med at sikre den tilstrækkelige kontrol og dokumentation. Anton Nørgaard håber, at kravet om at indføre ID-kort kan skærpe kontrollen.
Overfald og væltede stilladser
Den faglige markering, mens det såkaldte 48-timers møde stod på, samlede omkring 75 deltagere fra BJMF, mens også folk fra Dansk El-forbund og HK havde fundet vej til adressen på Nørrebro.
Byggepladsen kom i mediernes søgelys i starten af december, da stilladsarbejderne i København nedlagde arbejdet med krav om, at DS Byggeri med udenlandske stilladsbyggere blev fjernet fra stedet. Det skete dagen efter, at to faglige aktivister var blevet overfaldet af et tæskehold udenfor arbejdspladsen.
>>LÆS OGSÅ: Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer
Efterfølgende opsagde Dansk Boligbyg aftalen med DS Byggeri på den byggeplads, men samarbejder fortsat med firmaet på andre byggeprojekter.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278