12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansk Byggeri erklærer klausulkrig

København inviterer til samarbejde om arbejdsklausuler

Dansk Byggeri erklærer klausulkrig

Københavns Kommune har indbudt fagbevægelse og arbejdsgivere i byggebranchen til sammen at sikre byggeopgaver udført på overenskomstmæssige vilkår. Nu slår Dansk Byggeri sig i tøjret.

Metrobyggeriet i København er et af de byggeprojekter, hvor fagbevægelsen har gjort opmærksom på, at udenlandske firmaer har problemer med at holde sig til overenskomsten.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Direktør i Dansk Byggeri (DB), Lars Storr-Hansen, mener, at Københavns Kommune er på afveje og ved at åbne en ladeport for billige østfirmaer.

Det skriver direktøren i en kommentar i Berlingske den 16. maj.

Han henviser til det partnerskab, som overborgmester Frank Jensen (S) har indbudt fagbevægelsen og Dansk Byggeri til at deltage i, og som handler om, at kommunen vil indføre arbejdsklausuler i byggekontrakter.

Invitationen fra Frank Jensen er kommet, efter at 3F har afsløret en række sager om social dumping på københavnske byggepladser. Sagerne har vist, at kommunen ikke følger nok op på de indgåede aftaler, om det overborgmesteren selv kalder "sociale og etiske forhold" på byggepladserne.

Formålet med at indføre klausuler skal være at sikre, at de firmaer, som får byggeopgaver for kommunen, overholder overenskomsten. 

Dansk Byggeris direktør mener, at kommunens krav om dansk overenskomst betyder, at udenlandske firmaer kan komme hertil og byde på opgaver efter EU's regler. Det kan danske ikke, og derfor er de dyrere på timeprisen, mener Lars Storr-Hansen som skriver:

"Københavns Kommune har nemlig valgt at anvende den såkaldte ILO-konvention nr. 94 som arbejdsklausul. Og hvad er så problemet med det? Kort fortalt, at disse arbejdsklausuler reelt risikerer at være rene »Køb udenlandsk«-klausuler, der stiller danske virksomheder dårligere end udenlandske, når de skal byde på en opgave".

Sludder

Formand i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Henrik Lippert, og Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København er lodret uenige.

I et svar til DB's direktør gør de opmærksom på, at social dumping ikke bare truer Den Danske Model men også Dansk Byggeris små og mellemstore virksomheder.

"At kommunen stiller krav til alle - danske som udenlandske - firmaer om at følge Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO's) regler, burde Storr-Hansen forstå som en håndsrækning til sine egne medlemmer og ikke det modsatte, lyder det fra de to fagforeningsmænd.

De er klar over, at der er forskel mellem de enkelte fags overensomster, også hvad angår løn, men de afviser det som vrøvl, at et udenlandsk firma, som påstået af direktøren, kan nøjes med at betale 115 kroner i timen, mens et dansk skal af med 170 kroner.

"Hvor lønnen ligger, afhænger af overenskomsten. Det er en faglig kamp, som vi slås med arbejdsgiverne om. Alternativet til ikke at stille ok-krav vil ikke være forskellen på 115 og 170 kroner, men østlønninger på mellem 50 og 115 kroner", skriver Henrik Lippert og Anders Olesen.

Truer med EU

Lars Storr-Hansen mener, at EU's regler om det indre marked står over ILO konvention nr. 94, som Københavns Kommune henviser til, og han skriver, at Dansk Byggeri på alle måder, også ved hjælp af EU, vil arbejde for, at arbejdsklausuler, som dem, Københavns Kommune vil indføre, bliver forbudt.

Finn Sørensen, der er ordfører for Enhedslisten på området, kalder det en krigserklæring fra Dansk Byggeri og mener det er et forøg på at undergrave den danske aftalemodel.

- Som LO har påvist, så er det noget vrøvl, at EU's regler står over ILO-konventionen. Danmark har ratificeret denne konvention, længe før vi meldte os ind i EF/EU, og det skal EU i henhold til Traktatens artikel 351 respektere. Det er der bred politisk enighed om i Folketinget, siger Finn Sørensen til Arbejderen.

Han er spændt på at se, om Dansk Byggeri vil gøre alvor af truslerne om at undergrave Danmarks anvendelse af en af ILO's kernekonventioner.

Anledningen

Forklaringen på, hvorfor der kommer et sådan angreb fra Dansk Byggeris side lige nu, mener Finn Sørensen ligger i de forhandlinger, som går i gang om kort tid, mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om en ny kommuneaftale.

Her skal regeringen efter aftale med Enhedslisten forsøge at få KL med på en forpligtende aftale om anvendelse af arbejdsklausuler i offentlige udbud. I finanslovsaftalen for 2013 blev der strammet op, så kravet nu gælder alle statslige virksomheder, der ikke er i konkurrence. Nu kommer turen til kommunerne.

- Det er man selvfølgelig ikke glad for, hvis man som talerør for de store entreprenører, gerne vil kunne fortsætte med at bruge østeuropæiske underentreprenører til at dumpe løn og ansættelsesvilkår i byggebranchen, siger Finn Sørensen, der håber, at alle partier i Folketinget vil bakke op om at afvise Dansk Byggeris forsøg på at undergrave den danske overenskomstmodel.

Se leder på bagsiden

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. maj. 2013 - 09:45   23. maj. 2013 - 09:45

Arbejdsklausul

noc@arbejderen.dk