Det var forskelsbehandling, da 12 elektrikere blev fyret fra Dansk Supermarked på grund af deres alder.
Derfor skal Dansk Supermarked nu betale de fyrede seniorer mere end tre millioner kroner i erstatning, har Ligebehandlingsnævnet afgjort.
Det er klare afgørelser, og vi står med stærke sager, men det får de enkelte jo ikke flere penge af her og nu.
Ole Tue Hansen, DEF
Dansk Supermarked har dog valgt ikke at efterkomme nævnets afgørelser, og sagerne skal nu gennem det civile retssystem – eventuelt helt til Højesteret, skriver Fagbladet Elektrikeren.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at medlemmerne nu skal vente yderligere. Det er klare afgørelser, og vi står med stærke sager, men det får de enkelte jo ikke flere penge af her og nu. Og de har allerede ventet i næsten to år, konstaterer forbundssekretær i Dansk El-Forbund (DEF) Ole Tue Hansen.
Sagen begyndte i efteråret 2012, da Dansk Supermarked skulle skære ned i personalestaben, blandt andet fra teknisk afdeling, hvor der arbejdede elektrikere spredt over en stor del af landet.
Da DEF’s afdeling MidtVest konstaterede, at en ældre elektriker var blevet fyret, og der samtidig blev overført en yngre til at varetage samme funktion, startede en faglig sagsbehandling.
Samtidig blev afdelingen – og nu også fem andre afdelinger – opmærksomme på, at der var et mønster i fyringerne: Overvægten af ældre elektrikere var påfaldende.
Da fyringerne fandt sted, var cirka en femtedel af de ansatte i afdelingen over 55 år. Men blandt de fyrede udgjorde aldersgruppen en tredjedel.
Udokumenterede påstande
Undervejs i sagen påstod virksomheden og arbejdsgiverorganisationen Tekniq endda selv, at man havde bestræbt sig på at sprede og fordele de opsagte forholdsmæssigt på hele gruppen set ud fra en aldersrelateret vurdering, og at formålet med aldersspredningen var et legitimt ønske om at sikre kontinuitet i driften af teknisk afdeling.
Det er dette argument sammenholdt med det tydelige mønster i aldersfordelingen, der – som det hedder i Ligebehandlingsnævnets konklusion – ”giver grundlag for at antage, at indklagede ved opsigelsen har lagt vægt på alder.”
Virksomheden har ifølge nævnet ikke dokumenteret, at der blev foretaget konkrete vurderinger af de enkelte for at beholde de bedst kvalificerede i den tekniske afdeling.
Samtidig havde virksomheden pligt til at sikre, at der i grundlaget for de enkelte fyringer ikke indgik kriterier, der var ulovlige efter forskelsbehandlingsloven. Det skete heller ikke.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278