Inden for landbrug, rengøring, hotel og restauration samt transport bliver danskere i stigende grad erstattet af udlændinge.
Det fremgår af et nyt notat fra centrum-venstre tænketanken Cevea.
Med den stigende brug af uorganiseret arbejdskraft risikerer vi et ræs mod bunden, hvor det hele tiden handler om at gøre det billigere med lav løn og dårlige vilkår.
Jens Jonatan Steen, Cevea
I rengøringsbranchen er mindst hver tiende i dag fra Østeuropa. I branchen faldt antallet af rengørings-assistenter med 11 procent i krisens første år fra 2008 til 2012. Men i samme periode steg antallet af østeuropæere inden for rengøring med ikke mindre end 1.550 personer, hvilket svarer til 135 procent, skriver Ugebrevet A4.
Samtidig sker der et skifte fra organiseret til uorganiseret arbejdskraft.
Arbejdsgiverne foretager altså et helt bevidst fravalg af den vellønnede og højtorganiserede danske arbejdskraft, konkluderer Jens Jonatan Steen, som er analysechef hos Cevea.
Hvor ender det?
– I de her år spekulerer arbejdsgiverne i at udskifte velorganiserede og nogenlunde velbetalte danskere med uorganiserede og ofte lavt betalte udlændinge. Indtil videre er den udskiftning begrænset til ret få brancher, men hvorfor skulle det stoppe her?, spørger analysechefen.
Jens Jonatan Steen understreger, at han intet har imod udenlandsk arbejdskraft. Han er imidlertid bekymrert for, hvad det stigende antal udlændinge gør ved de generelle løn- og arbejdsvilkår.
– Danmark har en interesse i at være åben over for den udenlandske arbejdskraft. Men med den stigende brug af uorganiseret arbejdskraft risikerer vi et ræs mod bunden, hvor det hele tiden handler om at gøre det billigere med lav løn og dårlige vilkår. Det ville være bedre med et kapløb mod toppen, hvor vi konkurrerer på at have de bedste kompetencer i Danmark og trygge vilkår, siger Jens Jonatan Steen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278