De udenlandske stilladsbyggere skal have samme løn som deres danske kolleger, og de skal leve op til de uddannelseskrav, der stilles til danske stilladsarbejdere, for at de lovligt kan opstille stilladser.
Jeg forventer, at HOFOR lytter til stilladsarbejdernes kritik og bekymringer.
Frank Jensen, overborgmester
Det er, hvad de københavnske stilladsarbejdere kræver, at Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, og Københavns Kommune får bragt i orden på BIO 4 - en nye kraftværksblok, som skal gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
For at sætte trumf bag kravene blev det prestigefyldte byggeri blokeret af omkring 200 stilladsfolk onsdag og igen torsdag.
>>LÆS OGSÅ: Stilladsfolk blokerer BIO4
– Nu blokere vi igen, men vi er bare mange flere. Ja, vi er sindsygt mange, siger stilladsarbejder Mikkel Feldborg Kristensen til Arbejderen og gætter på, at sammenlagt 600-700 stilladsarbejdere har blokeret samtlige ind- og udkørsler sammen med murere, tømrere og andre håndværkere, der er mødt op i sympati.
Dumping så det basker
De tjekkiske og slovakiske stilladsarbejdere får 135 kroner i timen og ingen feriepenge, overtidsbetaling eller tilllæg for arbejde på søndage og helligdage.
– Det er forkasteligt, at der på et af de største byggerier i kommunen foregår social dumping, så det basker, mener Mikkel Feldborg Kristensen.
Han ved ikke, hvad andre udenlandske håndværkere får i løn, og han ved heller ikke præcis hvor mange udlændinge, der arbejder på byggepladsen:
– Men det er mange. Jeg var forbi en dag og så, at der kom to store busser med plads til godt 50 i hver, ni minibusser og andre biler med tjekkiske nummerplader med folk til byggepladsen.
Lønnen er ikke det eneste problem. Uddannelsesniveauet hos de udenlandske arbejdere halter langt efter de danske stilladsarbejderes, og endelig overholder de udenlandske firmaer ikke reglerne om at stå i det såkaldte RUT-register.
Onsdag lykkedes det John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, at få et møde i stand med byggeledelsen på BIO4 og Amagerværket. Efter fem timer kom han ud med nogle "gode aftaler" i hånden.
Gode aftaler, men....
– Vi har blandt andet fået lovning på, at HOFOR én gang om måneden vil fortælle hvor mange, der arbejder på byggepladsen, og hvilket uddannelsesniveau de har. Det gælder også de danskere, der arbejder på værket. Og så har de konstateret, at det var en fejl, at repræsentanter for fagforeningerne tirsdag blev nægtet adgang, forklarer John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen.
Alt kunne således have været i skønneste orden, hvis ikke det var fordi, at klubformanden kom ud fra mødet med papirer, der viste, at der siden nytår var sket en næsten fordobling af antallet af udenlandske stilladssbyggere, og at samtlige ikke havde et tilstrækkeligt uddannelsesniveau.
– Kollegerne tog sgu ikke særlig godt imod den oplysning, kommer det bramfrit fra klubformanden.
Det bekræfter Mikkel Feldborg Kristensen:
– Jeg har hørt, at stilladserne derinde er under al kritik. Skal der dø nogen, før det bliver taget seriøst. Det er ikke for sjov, at vi går så højt op i uddannelse og sikkerhed. Det gør vi for at forhindre eller minimere ulykker. Jeg vil gerne, at tømrerne eller andre håndværkere, der skal op på stilladset, kan komme hjem til deres familier til fyraften.
Kritik af overborgmesteren
BIO4 bliver bygget for københavnske skatteborgernes penge, og det er blot med til at øge stilladsarbejdernes forargelse over, hvad der foregår på arbejdspladsen, ikke mindst da overborgmester Frank Jensen (S) og andre politikere ynder at prale med kommunens store indsats imod dumping.
Arbejderen har forelagt kritikken for overborgmesteren og spurgt, hvad han vil gøre konkret for, at HOFOR lever op til kommunens krav og forventninger.
– Vi forventer, at vores selskaber går aktivt ind i kampen mod social dumping og lærer af hinanden og de gode eksempler. Jeg forventer, at HOFOR lytter til stilladsarbejdernes kritik og bekymringer, og jeg ved, at der lige nu er dialog mellem parterne. Vi accepterer ikke social dumping i København, udtaler Frank Jensen til Arbejderen.
Han tilføjer, at kommunen har meget høje standarder, og at de selvfølgelig også omfatter omfatter de selskaber, som kommunen ejer.
HOFOR afviser social dumping
Arbejderen venter på at få kontakt til bestyrelsesformanden i forsyningsselskabet.
Overfor TV2 Lorry afviser pressechef hos HOFOR Astrid Skotte, at der skulle foregå social dumping hos HOFOR.
- De folk, der arbejder på vores projekter, skal have løn- og arbejdsforhold svarende til overenskomsten på det pågældende område. Dette krav fremgår af vores kontrakt til alle leverandører - og det skal overholdes, siger Astrid Skotte til TV 2 Lorry.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278