24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De lyder jo som de rene fabriksejere!

Sygeplejersker raser over regionernes OK-offensiv

De lyder jo som de rene fabriksejere!

Danske Regioner, der er de ansatte i sundhedssektorens arbejdsgivere, kræver øget indflydelse på de ansattes arbejdstid. Samtidig vil de indskrænke tillidsrepræsentationen, hvilket vil forringe de ansattes muligheder for at blive hørt og få indflydelse.

I 2008 var sygeplejerskerne på barrikaderne, men denne gang er de pressede af krisen og den usikkerhed den fører med sig. Her en sygeplejerske i demonstration for ligeløn i 2008.
FOTO: Ali Nabulsi
1 af 1

Når man kigger på de krav, arbejdsgiverne inden for sundhedssektoren har stillet til overenskomstforhandlingerne, skulle man tro, de var ledere af en industrivirksomhed og at de samtidig ønsker sig tilbage til en tid, hvor de ansatte opfattede jobbet som et kald.

Vores medlemmer bliver meget provokerede af arbejdsgivernes udmeldinger om, at de skal arbejde mere.
Else Kayser, DSR

Det mener Else Kayser, formand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland.

- Danske Regioner siger jo direkte, at én af målsætningerne med den her overenskomst er, at få dem rettet til, så bygninger og udstyr kan udnyttes optimalt. Det lyder jo som Septemberforliget fra 1899, hvor arbejdsgiverne fik retten til at lede og fordele arbejdet. I dag skriver vi altså 2013, siger kredsformanden til Arbejderen.

Hun har aldrig før, i de 30 år hun har været med i bestyrelsesarbejde i kredsen, oplevet arbejdsgiverne stille så massive krav om øget ledelsesret og indskrænkning af tillidsrepræsentationen, som denne gang.

- Nøjagtigt som lærerne og andre offentligt ansatte grupper bliver vores medlemmer meget provokerede af arbejdsgivernes udmeldinger om, at de skal arbejde mere. De spørger helt berettiget - hvor stor en udnyttelsesgrad skal der være af os, når vi i forvejen er meget fleksible og har ydet en indsats, som viser, at produktiviteten er stigende, fortæller Else Kayser.

Trivsel og kvalitet hænger sammen

I tirsdags var godt 60 fællestillidsrepræsentanter, bestyrelsesmedlemmer og øvrige repræsentanter fra organisationerne i Sundhedskartellet i Midtjylland samlet til møde om de igangværende overenskomstforhandlinger.

Ifølge Else Kayser viste mødet, at medlemmerne er meget opmærksomme på konsekvenserne af arbejdsgivernes krav, som står i skærende kontrast til Sygeplejerskerne egne om at sikre medlemmernes realløn, arbejdsliv og medindflydelse samt faglighed og professionel udvikling.

De ansatte i sundhedssektoren ser en tæt sammenhæng mellem trivsel på arbejdspladsen og kvalitet i arbejdet og de er overbeviste om, at arbejdsgiverne opnår den stik modsatte effekt ved at kræve ubegrænset mulighed for at flytte rundt på personalets arbejdstid eller gøre det lettere at træffe beslutninger hen over hovedet på dem ved at skære ned på antallet af tillidsvalgte.

-  Det er tydeligt, at mange af vores medlemmer er pressede og føler sig utrygge i forhold til deres totalsituation og udsigten til en eventuel konflikt. Mange familier er påvirket af angsten for arbejdsløshed og oplever usikkerhed i forhold til fremtiden. Den usikkerhed virker det som om, arbejdsgiverne meget aktivt udnytter og spiller højt spil på. Det er ikke kønt, mener Else Kayser.

Går efter forhandlingsresultat

Af samme grund går Dansk Sygeplejeråd efter et overenskomstresultat gennem forhandling, som forbundet mener vil gavne alle parter. Men det kræver balance i forhandlingerne og ikke at de ansatte alene må bære prisen.

- Viser det sig, at arbejdsgiverne ikke udviser forhandlingsvilje, er og må fagbevægelsen også være parat til at varsle konflikt. I tidligere tider var det uhørt, at arbejdsgiverne tænkte i lockout. I dag er det tydeligt, at arbejdsgiverne tænker det som et aktivt værktøj. Rygterne går på, at arbejdsgiverne nemlig har planlagt at kunne varsle lockout. 

- Hverken konflikt eller lockout vil være ønskværdige situationer for nogen, og derfor fastholder vi, at karvet må være en forhandlingsløsning i forhold til at sikre et bæredygtigt, fremadrettet og udviklende arbejdsmarked, slutter Else Kayser.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. feb. 2013 - 06:21   15. feb. 2013 - 06:30

OK 2013

noc@arbejderen.dk
FØLG OK13 I ARBEJDEREN

De offentlige overenskomstforhandlinger bliver afgørende for 750.000 offentligt ansattes løn og arbejdsforhold.

Arbejderen dækker som landets eneste dagblad for fagligt aktive OK13 fra fagforeningernes og de ansattes side.

Så længe overenskomstforhandlingerne kører tilbyder vi alle offentligt ansatte og tillidsvalgte at modtage avisen til 3 måneder til nedsat pris.

OK13-ABONNEMENT

>> Bestil online på Arbejderens webshop

>> Bestil på mail og betal med giro

FAKTA: OK13
  • Inden april 2013 skal omkring 749.000 offentligt ansatte have fornyet deres overenskomst. Langt hovedparten er ansat i landets 98 kommuner.
  • Det betyder, at de offentligt ansattes forbund fra nu og frem til de gamle overenskomsters udløb vil forhandle med de offentlige arbejdsgivere og deres organisationer om de forhold, der skal gælde de næste to år frem i tiden.
  • Alt, som ikke er reguleret af lovgivning, er til forhandling, når en overenskomst skal fornyes. Det betyder, at parterne skal blive enige om forhold som løn og tillæg, pension, pauser, ferie, fridage og arbejdstid.