Fagbevægelsen har i lang tid været i defensiven. Økonomisk krise, nedskæringer og fyringer har fået de fleste til at finde sig i mere end tidligere. Men nu er det tid til at kæmpe sig tilbage i offensiven, mener fagforbundet FOA.
– Vi bliver nødt til at vende defensiven til en offensiv. Det skylder vi dem, der er afhængige af velfærden, sagde Dennis Kristensen, formand for FOA i sin beretning på forbundets kongres, der startede i dag.
Der er flere og flere, der siger fra overfor udviklingen.
Dennis Kristensen
FOA lagde grunden til en offensiv mod nedskæringer, da forbundet i juni samlede 1900 tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter til stormøde i Odense. Her blev diskuteret lokal handling mod nedskæringer og arbejdspres.
– På denne kongres skal vi give offensiven retning og indhold, erklærede Dennis Kristensen.
Han understregede, at der trods den defensive situation også er lyspunkter.
– Der er flere og flere, der siger fra overfor udviklingen. Jeg tror, vindene er ved at skifte mod mere solidaritet og fælles ansvarlighed. De vinde skal vi vide at fange, når vi i fællesskab sætter os det mål at vende defensiven til en offensiv.
Noget af det, der blev fremhævet i beretningen, var FOA's engagement i Velfærdsalliancen, der har rejst en landsdækkende kamp mod nedskæringer.
FOA-formanden lagde i beretningen også vægt på nødvendigheden af, at fagbevægelsen tager et ansvar for de svageste i samfundet. Dem, der er skubbet ud af arbejdsmarkedet, og nu bliver ramt af nedskæringer på kontanthjælp og reformerne af sygedagpenge, dagpenge og førtidspension.
Dennis Kristensen tegnede et billede af det sporskifte, der er sket i det danske velfærdssamfund i løbet af det sidste årti. Et sporskifte fra fælles ansvarlighed for de svageste til starten på en epoke med "klar dig selv".
Konsekvenserne er et samfund, hvor eliten stikker af, mens stadig flere bliver fattige. Uligheden er forøget med godt 30 procent fra midten af 90’erne frem til 2013.
– Dét, vi har oplevet de seneste år, er i bund og grund en kamp om den danske samfundsmodel. En kamp om velfærd, om solidaritet, om lige muligheder og om lige adgang, slog Dennis Kristensen fast.
Han understregede, at den udvikling ser ud til at fortsætte, og der derfor er behov for en offensiv fagbevægelse, der tager ansvar for samfundsudviklingen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278