12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Delegerede kritiserer Metals holdning til TTIP

Debat om kongres-beretning

Delegerede kritiserer Metals holdning til TTIP

Dansk Metal er begejstret for handels-og investeringsaftalen TTIP. Spørgsmålet blev rejst på forbundets kongres med ønsket om, at Metal siger fra, hvis aftalen ikke indholder ILO-konventioner om faglige rettigheder.

TTIP gav ikke anledning til storm på talerstolen på Metals igangværende kongres i Aarhus.
FOTO: Dansk Metal
1 af 1

I fagforbundet Dansk Metal er der en udbredt opfattelse af, at TTIP - handels-og investeringsaftalen mellem USA og EU - vil blive til stor gavn for Danmark og danske lønmodtagere.

Forbundsformand Claus Jensen har aldrig lagt skjul på begejstringen for TTIP, og for præcis en uge siden var han i Berlin sammen med udenrigsminister Kristan Jensen (V) for at deltage i en paneldebat om EU's kommende aftale. 

Det, man reelt forhandler om, er deregulering. Der skal kunne tjenes penge på alt - også den offentlige sektor.
Kim Lykkegaard, Metal Hovedstaden

Og i den skriftlige beretning til Metals igangværende kongres i Aarhus, står der ordret, at forbundet i kongresperioden "særligt har fulgt forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA.... Det er Forbundets opfattelse, at en ambitiøs frihandelsaftale med USA vil gavne danske lønmodtagere. Den vil skabe arbejdspladser, give lavere priser og øge lønindkomsten."  

Selvom TTIP ikke gav anledning til stormløb på talerstolen, så blev emnet ikke forbigået i tavshed. 

Kim Lykkegaard fra Metal Hovedstaden var klar i spyttet, da han gik på talerstolen:

– I kongrespapirerne tales der om frihandelsaftaler, men det er hverken frihandel, øget vækst, flere job eller højere løn, man forhandler om. Det, man reelt forhandler om, er deregulering. Der skal kunne tjenes penge på alt - også den offentlige sektor, og hvis kommende lovgivninger vil  begrænse denne indtjening for de store multinationale selskaber, så skal de kunne kræve erstatninger af staten ved særlige domstole.

Ingen vækst - ingen arbejdspladser

Ifølge Kim Lykkegaard afmonterer EU-kommissionen selv al tale om vækst og flere arbejdspladser. Kommissionens beregninger viser en forventet vækst på 0,5 og 1 procent på ti år.

– Det er heller ikke arbejdspladser, man forhandler, måske snarere tværtimod. I EU-kommissionens papirer kan man læse, at de har en forventning om, at det vil medføre 0,4 procent flere arbejdspladser på ti år. Så det er ikke der, de 25 millioner arbejdsløse EU-borgere skal have deres forhåbninger.

Den københavnske tillidsmand undrer sig over Metals holdning, der står i diametral modsætning til kollegaerne i Tyskland. Tysk LO og IG Metall havde, samme dag som Metal-kongressen blev åbnet, lavet demonstrationer i flere tyske byer med titusindvis af deltagere for at protestere mod TTIP.

Andre L. Nielsen fra Metal Østjylland undrede sig også og luftede sin bekymring over en stort set ukritisk dansk fagbevægelse, mens "det meste af den europæiske fagbevægelse kan se nogle af de mange faresignaler."

– Noget af det, der har været fremme er, at der skal laves en særlig ret, hvor de enkelte lande kan sagsøges, hvis de formaster sig til at lave lovgivning - det kunne eksempelvis være afgifter - der formindsker indtjeningen for den enkelte virksomhed. Jeg kunne forestille mig, at det er et amerikansk forslag. Det er bare et gæt, sagde Andre L. Nielsen.

Harmoniseringsproblemer

Han kunne sagtens forestille sig, at det ville give harmoniseringsproblemer omkring forbudte stoffer i fødevareindustrien, når EU har en liste med 1300 forbudte stoffer, mens USA blot har 11.

Kim Lykkegaard gjorde opmærksom på, at selve de faglige rettigheder var på spil, også selvom Dansk Metal kræver, at ILO-konventionerne skal overholdes i TTIP-aftalen.

– USA har kun ratificeret to ud af otte centrale konventioner om arbejdernes rettigheder vedtaget af FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO, sagde han og forklarede, at USA hverken har ratificeret konvention nummer 87 om foreningsfrihed og beskyttelse af organisationsretten eller konvention nummer 98 om organisationsretten og den kollektive forhandlingsret.

– Og som fagligt aktive ved jo, at det er lige præcis de områder, der er helt centrale for at kunne lave fagligt arbejde. Så kunne jeg godt tænke mig at høre, hvordan forbundet har tænkt sig, at man kan få det skrevet ind i aftalerne, sluttede Kim Lykkegaard sit indlæg til beretningsdebatten.

I sin replicering svarede Claus Jensen ikke direkte på spørgsmålet fra Kim Lykkegaard, men lovede at følge forhandlingerne nøje. Så gjorde han ellers opmærksom på, at Europakommissionen forhandlede på baggrund af et mandat fra Ministerrådet.

Storpolitik og værdikamp

– Et mandat, der stiller en lang række krav til indholdet af en aftale ikke mindst krav til arbejdstagerrettigheder. Samtidig blev mandatet til forhandlingerne med USA i øvrigt vedtaget af et fuldstændigt enigt Folketing lige fra Enhedslisten til Liberal Alliance, lød det fra forbundsformanden, der fastholdt, at frihandelsfatlerne efter hans mening vil bidrage til at øge Danmarks og Europas eksportmuligheder og ikke mindst til at skabe arbejdspladser, vækst og velstand.

Ifølge Claus Jensen handler frihandelsaftaler ikke alene om arbejdspladser og prisen på en iPad.

– Det handler også om storpolitik og om global værdikamp. Hvis det fortsat skal være vestlige værdier, der præger den globale verdensorden, må vi arbejde på at sikre os indflydelse. Det mest åbenlyse i min verden er at styrke båndene til USA, og det kan vi med frihandelsaftaler. Frihandelsaftaler er en enestående mulighed for at ændre verden i den rigtige retning, mener forbundsformanden.

Metals kongres fortsætter til og med onsdag, hvor der er delegeretmøde i a-kassen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2016 - 21:28   19. sep. 2016 - 20:22

Metal-kongres 2016

noc@arbejderen.dk
Metal om TTIP

I den skriftlige beretning til Dansk Metals kongres 2016 står der om TTIP:

Metal har i kongresperioden særligt fulgt forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA, den såkaldte TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership).

Det er Forbundets opfattelse, at en ambitiøs frihandelsaftale med USA vil gavne danske lønmodtagere. Den vil skabe arbejdspladser, give lavere priser og øge lønindkomsten.

Det har dog været afgørende, at en frihandelsaftale under ingen omstændigheder må forringe europæiske standarder for forbrugerbeskyttelse, sundhed, miljøbeskyttelse og ikke mindst arbejdstagerrettigheder.

En ambitiøs frihandelsaftale med USA vil medvirke til at sætte høje globale standarder i fremtidige frihandelsaftaler.

Disse synspunkter har Dansk Metal i kongresperioden fremført i en række debatartikler i både danske og internationale medier. Metal har fremført disse synspunkter over for relevante danske og europæiske politikere samt deltaget i en række debatarrangementer om emnet.

Fakta om Metal
  • Dansk Metal har ca. 108.000 medlemmer.

  • Ca. 9.100 af medlemmerne er lærlinge og elever.

  • For at blive medlem af Dansk Metal skal man have gennemført en af de mere end 90 uddannelser, der hører under forbundets organisationsområde.

  • Størstedelen af medlemmerne af Dansk Metal er uddannet maskinarbejdere.

  • Mange medlemmer er også uddannet som enten automekaniker eller klejnsmed.

  • Medlemmer af Dansk Metal arbejder inden for mange forskellige brancher - især i industrien.

Kilde: Dansk Metal