17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Delsejr mod postkassefirmaer i EU

LO siger nej til proforma-selvstændige

Delsejr mod postkassefirmaer i EU

EU-parlamentets beskæftigelses- og socialudvalg afviser et forslag fra EU-kommissionen, der vil give frit spil for for oprettelse af arme-ben-firmaer.

Vi har i de senere år set en stigende tendens til, at virksomhederne kalder deres ansatte for selvstændige, påpeger LO's internationale sekretær Marie-Louise Knuppert, som er enig med den øvrige europæiske fagbevægelse i kritikken af EU-kommissionens direktivforslag.
FOTO: LO
1 af 1

Et lovforslag fra EU-kommissionen om at give frit løb for oprettelse af enkeltmandsselskaber er løbet ind i modstand i EU-parlamentets beskæftigelses- og socialudvalg. Her afviste et stort flertal tirsdag i sidste uge forslaget, der ifølge fagbevægelsen vil åbne en ladeport for social dumping.

Det bliver så rigtig nemt, når en arbejdsgiver kan registrere selskaber til alle de ansatte i løbet af en kaffepause.
Marie-Louise Knuppert, LO-sekretær

Parlamentsudvalget har øjensynligt taget fagbevægelsens kritik og protester til sig. Udvalget opfordrer i en udtalelse også EU-parlamentets retsudvalg til at afvise forslaget, og det samlede EU-parlament til at stemme nej, når det kommer til afstemning.

Udvalgets skriver i en udtalelse, at direktivforslaget "fremmer uheldige udviklinger som postkassefirmaer, proformaselvstændighed og afskaffelse af arbejdstagernes medbestemmelse." Udvalget kritiserer også, at EU-kommissionen ikke har inviteret repræsentanter for fagforeningerne med i forbereredelsen af forslaget, men kun arbejdsgiver-modparten.

Mangedobler problemet

Direktivforslaget om "enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar", der også kaldes SUP-direktivet, går kort fortalt ud på, at at enhver over internettet kan lade en virksomhed registrere i et valgfrit EU-land for kun én euro. Derefter kan virksomheden, som godt kan have ansatte men kun en ejer, udnytte det pågældende lands skatte- og selskabslovgivning ved arbejde, som udføres i alle EU-lande.

Allerede i dag er der store problemer med sådanne såkaldte postkasse-selskaber eller arme-ben-firmaer, hvor arbejdsgivere udstyrer deres ansatte med et momsnummer og kalder dem "selvstændige", hvorfor de ikke længere er omfattet af overenskomster eller på anden måde nyder samme beskyttelse som ansatte. 

EU-kommissionen begrunder sit direktivforslag med, at det i dag er alt for svært at oprette datterselskaber på tværs af EU-landenes grænser, især for mindre virksomheder. Men direktivet vil reelt lovliggøre og dermed mangedoble den sociale dumping, der allerede i dag finder sted med anvendelsen af arme-ben-firmaer, advarer den europæiske fagbevægelse.

Dansk regeringsstøtte til forslag

I Danmark har den afgående SR-regering hele tiden støttet forslaget, som daværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen nikkede ja til på et konkurrenceministermøde sidst i maj.

»Regeringen er generelt positiv over for forslaget, da SUP-selskabsformen kan medvirke til at gøre det enklere og mindre omkostningstungt for virksomheder at etablere sig i andre medlemsstater,« lød det i ministerens redegørelse til Europaudvalget i november sidste år.

SR-regeringens holdning er blevet hilst velkommen af de danske arbejdsgiverorganisationer, mens de faglige hovedorganisationer LO og FTF derimod er enig med den øvrige europæiske fagbevægelse om den stærke kritik af EU-kommissionens direktivforslag. 

 - Vi har i de senere år set en stigende tendens til, at virksomhederne kalder deres ansatte for selvstændige. Det bliver så rigtig nemt, når en arbejdsgiver kan registrere selskaber til alle de ansatte på et større byggeri i løbet af en kaffepause, uden at det kan kontrolleres, at det er ham, der har gjort det, siger LO's internationale sekretær Marie-Louise Knuppert til Ugebrevet A4.

Retur til afsender

Såfremt EU-parlamentet vælger at følge opfordringen til at stemme nej til EU-kommissionens direktivforslag, er det sidste ord i sagen dermed ikke sagt. En afvisning vil betyde, at direktivforslaget sendes retur til EU-kommissionen, der derefter må tage stilling til, om kommissionen eventuelt vil droppe forslaget helt eller  genfremsætte det i ændret form.

Imens fortsætter de faglige protester mod forslaget samt andre EU-direktiver som servicedirektivet, der også fremmer social dumping via såkaldte postkassefirmaer. For to uger siden organiserede den europæiske sammenslutning af bygge- og træarbejderforbund, EFBWW, protestaktioner i mange EU-lande. Det danske BAT-kartel, der er tilsluttet EFBWW, deltog dog ikke.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jul. 2015 - 18:37   06. jul. 2015 - 22:21

Social dumping

he@arbejderen.dk
SUP-direktivet
  • Direktivet om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar forpligter EU-landene til at indføje denne type selskaber i deres selskabslovgivning, med visse harmoniserede vedtægtskrav til stiftelse og drift. Formålet er at det skal være nemmere for virksomheder i EU at oprette datterselskaber i alle EU-lande.

  • Direktivet kaldes også SUP-direktivet efter forkortelsen af det latinske begreb Societas Unius Personae, der direkte oversat betyder enkeltpersonsselskab, altså et selskab med kun én ejer.

  • Ejeren hæfter kun for den indbetalte kapital, der ifølge direktivet kan være så lavt som én euro, eller for ikke-eurolande den tilsvarende enhed i den nationale valuta - altså én krone i Danmark.