05 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Demo i Carlsberg Byen: Opbakning til betonsjak fra mange faggrupper

Polske bygningsarbejdere budt velkommen

Demo i Carlsberg Byen: Opbakning til betonsjak fra mange faggrupper

Overenskomsten skal overholdes, lyder det fra både hovedentreprenør og bygherre i Carlsberg Byen, hvor et dansk betonsjak har mistet arbejdet, fordi det polske firma Budomex kan gøre arbejdet billigere.

Omkring 100 faglige aktivister var mandag morgen mødt frem ved byggeriet i Carlsberg Byen
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Omkring 100 faglige aktivister var mandag morgen klokken 6 mødt frem ved byggeriet af Dahlerup Tårnet i Carlsberg Byen for at protestere imod social dumping og byde et hold polske bygningsarbejdere velkommen.

Det var en rigtig god oplevelse, men desværre dukkede de polske arbejdere ikke op. De var blevet bedt om at møde senere.
Christian Skov, betonarbejder

Demonstrationen var indkaldt af 12 betonarbejdere fra det danske Holbæk-firma EMCH (Entreprenør Morten C. Henriksen), som indtil for nylig arbejdede på byggeriet af det 80 meter høje tårn.

Betonsjakket mistede arbejdet, fordi byggeriets hovedentreprenør, Züblin, opsagde aftalen med EMCH for i stedet at indgå en aftale med det polske firma Budomex, som udelukkende beskæftiger polsk arbejdskraft.

Klaus-Henrik Andreasen

– Züblins argument var, at Budomex kan bygge tårnet billigere end EMCH, forklarer Christian Skov fra det danske betonsjak.

Formålet med demonstrationen var først og fremmest at byde de polske arbejdere velkommen og opfordre dem til at melde sig i fagforening.

>> LÆS OGSÅ: Demo mod løndumping i Carlsberg Byen

Blakket fortid

Christian Skov er overvældet over den store opbakning til demonstrationen og over alle de forskellige faggrupper, som mødte frem.

Klaus-Henrik Andreasen

– Det var en rigtig god oplevelse, men desværre dukkede de polske arbejdere ikke op. De var blevet bedt om at møde senere, og det var ærgerligt, men det viser måske også, at Budomex ikke har rent mel i posen, siger Christian Skov til Arbejderen.

Budomex, som blandt andet tidligere har været underentreprenør for Pihl & Søn, har en blakket historie på danske byggepladser som et firma med underbetaling, snyd, talrige arbejdsulykker og fyring af fagligt aktive.

>> LÆS OGSÅ: Frygten lurer på havnen i Aarhus

– Budomex er udelukkende billigere end EMCH, fordi deres polske betonarbejdere får en meget lavere løn, end vi gør. Vi har hørt, at de får en timeløn, der ligger tæt på mindstelønnen på cirka 130 kroner, og de får ikke betaling for overarbejde, fortæller Christian Skov.

Hans eget betonsjak fik en timeløn på 227,50 kroner.

Efter en time blev demonstrationen afblæst. Christian Skov tog efterfølgende sammen med en kollega hen på byggepladsen igen klokken 9 for at dele flyers ud til de polske arbejdere.

Næsten alle tog imod med et smil. Og det er Christian Skov godt tilfreds med, i betragtning af at deres formænd også var til stede. Og han lover, at de faglige aktivister kommer igen efter sommerferien.

– Nu har vi samlet momentum, og vi har fået kontakt til en tidligere Budomex-ansat, som gerne vil stå frem og fortælle om de forhold, han arbejdede under, forklarer han.

Klaus-Henrik Andreasen

Overenskomster skal overholdes

Det er den danske afdeling af entreprenørvirksomheden Züblin, som er hovedentreprenør på det store byggeri på Carlsberg-grunden.

Hos Züblin er holdningen, at man blot har valgt det firma, som kom med det bedste tilbud. I en mail fra virksomhedens presseafdeling hedder det:

"Det er altid et ufravigeligt krav fra ZÜBLIN's side, at vores underentreprenører følger de overenskomstmæssige aftaler, der er gældende i Danmark. Når vi indgår aftaler med underentreprenører, vælger vi de mest konkurrencedygtige tilbud, men vi går ikke på kompromis med de overenskomster, der er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter. Dette gør sig også gældende i den konkrete sag, hvor vi har modtaget tilbud fra underentreprenører, der alle er medlemmer af Dansk Byggeri og arbejder under danske overenskomster".

Klaus-Henrik Andreasen

Züblin, hvis danske hovedkontor ligger i Trige ved Aarhus, skriver på sin hjemmeside om virksomhedens politik, at "ZÜBLIN A/S er en ikke-diskriminerende arbejdsplads med plads til alle uanset køn, etnisk og national oprindelse, religion eller fysiske og psykiske handicap".

Pensionspenge bag byggeri

Carlsberg Byen er en ny bydel, der opføres på Carlsbergs gamle industrigrund i Valby, med 3000 nye lejligheder, ny S-togsstation og masser af forretninger.

Bag byggeriet står et konsortium bestående af Carlsberg og forsikringsselskaberne PFA, Topdanmark og PenSam. I den sammenhæng er især PenSam interessant, da forsikringsselskabet er ejet af fagforbundet FOA.

Carsten Gröhn, som er chef for PenSams investeringer i ejendomme, har ikke kendskab til den konkrete sag, men siger, at PenSam generelt stiller krav om, at alle, både entreprenører og underentreprenører, skal overholde gældende overenskomster og sociale klausuler.

I alt ejer PenSam tæt på 25 procent af det konsortium, som står bag byggeriet af Carlsberg Byen.

– Og vi går meget op i, at alle de kontrakter, vi laver, henholder sig til en overenskomst, og den overenskomst skal overholdes, understreger han overfor Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2020 - 17:00   01. jul. 2020 - 15:17

Løndumping

bi@arbejderen.dk