23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Den gavner ikke de arbejdsløse

A-kasser vil stoppe lov i opløbet

- Den gavner ikke de arbejdsløse

A-kasser opfordrer politikerne til at overhøre anbefaling fra Carsten Koch-udvalget, der går på, at unge arbejdsløse under 30 år skal have hjælp i jobcentrene og ikke i a-kasserne.

Sidste år 1. maj skød HK en underskriftsindsamling for længere dagpengeret i luftet. Den fik opbakning fra en stribe andre fagforbund. Arbejdsløse overrakte nogle måneder senere 85.536 underskrifter til Folketinget.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Stop loven der fratager unge det frie valg.

Sådan lyder den fælles kampagne, som pædagogernes, sundhedsorganisationernes og lærernes a-kasser søsatte for knap en måned siden.

Ikke et eneste af vores medlemmer har fået job gennem jobcentret.
Anni Pilgaard, DSA

Kampagnens navn er lidt af en tilsnigelse. Der er nemlig endnu ikke fremsat et lovforslag med det indhold, som kampagnen sigter til.

- Og det håber vi heller ikke, at der gør, siger Anni Pilgaard fra Danske Sundhedsorganisationers a-kasse (DSA) til Arbejderen.

Sagen er den, at a-kasserne bag kampagnen frygter, at regeringen vil følge anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget.

Udvalget, som regeringen har haft til at kulegrave beskæftigelsesindsatsen i forhold til de arbejdsløse medlemmer af a-kasserne, har foreslået, at dagpengeforsikrede arbejdsløse under 30 år alene kan hente hjælp til at komme tilbage i arbejde ved de kommunale jobcentre og ikke i deres a-kasser.

Spild af viden

Efter a-kasserne mening vil det betyde, at blot fordi man er 30 år, går man glip af den viden og de erfaringer, som a-kasserne ligger inde med og har opbygget gennem årtier.

- Det vil være helt hen i vejret, hvis regeringen følger den anbefaling. Jeg har endnu ikke oplevet, at et eneste af vores medlemmer har fået job gennem jobcentret. Derfor kan jeg simpelthen ikke forstå, hvis jobcentrene skal stå for den indsats. Det vil ikke komme de ledige til gavn. Det er tosset, mener Anni Pilgaard.

Kampagnen mod loven kører som underskriftsindsamling på facebook. I går formiddags havde foreløbig 2646 skrevet under, og leder af Lærernes a-kasse, Gordon Ørskov Madsen, indrømmer da også, at det ikke er særligt mange, når de tre a-kasser tilsammen har over 200.000 medlemmer.

- Jeg vælger at tro på, at det ikke handler om manglende sympati fra medlemmernes side. Jeg tror mere, det handler om, at vi skal have gjort mere opmærksom på kampagnen, siger Gordon Ørskov Madsen til Arbejderen.

Medlemmer foretrækker a-kassen

Kampagnen flugter da også en undersøgelse, som Gallup har lavet for LO .

Undesøgelsen viser, at de arbejdsløse hellere vil til samtale i deres a-kasse de første seks måneder af deres arbejdsløshed end hos jobcenteret. Mens 50 procent foretrækker a-kassen, ønsker kun 15 procent at komme til samtale i jobcenteret. 35 procent vil helst til samtale hos en privat aktør.

Ud over utilstrækkelig opreklamering af kampagnen, så mener initiativtagerne, at det kan spille ind, at kampagnen er startet på et tidspunkt, hvor der endnu ikke ligger et konkret lovforslag. 

- Vi kunne da også have ventet, men på den anden side mente vi, det her var for alvorligt og derfor valgte vi at forsøge at bremse det i opløbet. Kommer der så et konkret forslag, ja så er vi på forkant, mener Gordon Ørskov Madsen.

Som ringe i vandet

 Lasse Bjerg Jørgensen, formand for Pædagogernes a-kasse, er overbevist om, at potentialet for underskrifter på kampagnen langt overstiger dem, der indtil videre har støttet kampagnen.

- Vores arbejdsløse er ikke i tvivl om, hvor de helst vil have hjælp, hvis de bliver arbejdesløse, siger Lasse Bjerg Jørgensen til Arbejderen.

Han håber og tror derfor, at de tiltag, der nu bliver sat i værk, får kampagnen til at brede sig som ringe i vandet.

- For eksempel har vi taget kontakt til vores studieorganisationer, og der bliver rettet henvendelse til andre a-kasser og fagforbund.

Lasse Bjerg Jørgensen gør opmærksom på, at underskriftskampagnen ikke står alene. I forsøget på at bremse loven er fagfolk fra a-kasserne jævnligt på besøg hos politikerne på Christiansborg for at forklare dem om konsekvenserne af det forslag, der er i spil.

Del og skriv under

-  Vi skriver læserbreve og kronikker, og endelig benytter vi anledningen til at rejse spørgsmålet, når vi deltager i møder og konferencer.

De tre a-kasseledere opfordrer til at gå ind på facebook og dele budskabet om stop-loven-kampagnen og til at skrive under på hjemmesiden.

>> DU KAN SKRIVE UNDER HER

- Når kampagnen slutter sørger vi for at beskæftigelseministeren får underskrifterne ved en eller anden form for happening, lover pædagogernes, lærernes og sundhedsorganisationernes a-kasser.

>> DEL BUDSKABET MED ANDRE

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2014 - 05:23   29. apr. 2014 - 14:59

Stop loven

noc@arbejderen.dk
Forslag fra Koch-udvalget
  • Koch rapporten vil lægge hovedansvaret for beskæftigelsesindsatsen i de kommunale jobcentre fra første arbejdsløshedsdag.

  • De arbejdsløse må kun vælge at få deres kontakt- og vejledningsforløb i a-kassen, hvis jobcentret vurderer, det er en god ide. Denne vurdering skal ske ud fra en endnu ikke opfundet statistisk ”screening” og en personlig vurdering af den arbejdsløse.

  • De arbejdsløse under 30 år skal ifølge rapporten slet ikke kunne få deres vejledningsforløb i deres a-kasse.

KIlde: AK-Samvirke