18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den lille fagforening i nærkamp med Ryanair

Portræt

Den lille fagforening i nærkamp med Ryanair

Når konflikten mellem gigantselskabet Ryanair​ og dansk fagbevægelse i dag spidser til foran arbejdsretten, står formand Thilde Waast fra den lille fagforening Flyvebranchens Personale Union forrest i den ene front.

FPU's formand Thilde Waast er utrolig glad for opbakningen fra den øvrige fagbevægelsen - og fra den danske befolkning.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Den skærpede konkurrence om kunderne i luften er en ren udholdelseskamp mellem flyselskaberne.

De lave flypriser kan kun hentes hjem gennem forringelser af de ansattes løn og arbejdsvilkår.
Thilde Waast, FPU

Det mener Thilde Waast, der er formand for Flyvebranchens Personale Union, FPU.

– Man kæmper, indtil konkurrenten bukker under. Det er vel derfor, det bliver så desperat. Alle ved, at det ikke holder med de lave flypriser, der kun kan hentes hjem gennem nedskæringer i servicen og forringelser af de ansattes løn og arbejdsvilkår, siger den københavnske fagforeningskvinde til Arbejderen.

FPU er lige nu placeret midt i flyselskabernes kamp om passagererne. Den lille fagforening, der organiserer omkring 1500 piloter, kabineansatte og såkaldte AFIS-operatører på tværs af flyselskaberne, har lagt sig ud med den mest indædte modstander af faglig organisering og kollektive overenskomster - det irske lavprisselskab Ryanair.

FPU har længe været forberedt på at Ryanair ville dukke op i Københavns Lufthavn, og flyselskabets afvisning af kravet om overenskomst var lige så ventet.

– Ryanair påstår, at vi går deres konkurrenters ærinde. Men vi gør lige præcis det, vi er sat i verden for, nemlig at varetage medlemmernes interesser. Vi gør hverken mere eller mindre overfor Ryanair og stiller ikke andre krav til dem, end vi gør til alle andre flyselskaber, understreger Thilde Waast.

Venter på Arbejdsretten

I overensstemmelse med spillereglerne på det danske arbejdsmarked har FPU spillet konfliktkortet og venter - som Ryanair - på Arbejdsrettens afgørelse af, hvorvidt det træk er lovligt eller ej.

Dommeren melder måske ud i dag, hvornår han er klar med afgørelsen.

– Indtil da kan vi ikke gøre så meget andet end at vente, og forberede os på den dag en eventuel konflikt kan træde i kraft, mener Thilde Waast, der ikke forventer, at mændene bag Ryanair griber kuglepennen alene ved truslen om en konflikt.

Men måske flyselskabet bliver overrasket over at opleve en samlet dansk fagbevægelse i aktion. En lang stribe LO-fagforbund med ansatte i lufthavnen er klar med sympatikonflikt og hele den øvrige fagbevægelse bakker op om kravet om overenskomstdækkede arbejdspladser. Endelig er der udbredt støtte til FPU i den danske befolkning.

– Vi er utrolig glade for opbakningen, og den vil helt sikkert komme os til gavn i tilfælde af en konflitk, vurderer Thilde Waast, der håber, at Arbejdsretten snart træffer en afgørelse.

International konkurrene

Imens er det tid til at reflektere over, hvordan det er kommet så vidt i den danske luftfartsbranchen - en branche hvor stort set alle for mindre end ti år siden var overenskomstdækket og medlemmer af en fagforening.

– Måske har netop det været en sovepude for fagbevægelsen, lyder det eftertænksomt fra Thilde Waast, der fortsætter:

– Uanset hvad er det en kendsgerning, at den skærpede konkurrence i luftfarten først for alvor går op for os, da Sterling går konkurs i 2008.

Det var på daværende tidspunkt Danmarks største konkurs, som FPU skulle håndtere som en meget lille faglig organisation. Norwegian startede op i slutningen af 2008 i et forsøg på at lukrere på det hul, der opstod i kølvandet på Sterlings konkurs.

–  Medlemmerne rykkede i os om de nye job, de fik tilbudt, og vi blev opmærksomme på hvilke vilkår, Norwegian bød de ansatte, fortæller FPU-formanden, der mener, at der helt tydeligt var tale om en devaluering af jobbene og forsøg på at omgå overenskomsten.

I 2012 fulgte endnu en konkurs i selskabet Cimber Sterling. Udviklingen i flybranchen siden 2008 anslår FPU har kostet omkring 800 danske job. I samme periode er antallet af passagerer steget, og der er kommet flere fly.

Krig mod fagbevægelsen

Ryanairs åbenlyse krigserklæring mod fagbevægelsen kan ikke ses isoleret fra, hvad der foregår i flybranchen generelt, mener Thilde Waast.

– Selvom de konflikter, vi har set og ser i luftfarten, er meget forskellige, så er symptomerne alligevel udtryk for samme sygdom. Uanset om vi snakker SAS, Norwegian eller Ryanair, så handler konflikterne om den internationale konkurrence - om ræset mod bunden, siger Thilde Waast.

Alene den seneste måned har alle tre flyselskaber været i modvind på dansk jord. SAS blev ramt af strejke i flere dage, da de kabineansatte ikke ville finde sig i at blive tvangsoverflyttet til en billigere overenskomst i det opkøbte datterselskab Cimber.

Piloterne i Norwegian strejkede i over en uge for tryghed i jobbet.

Ryanair er et kapitel for sig.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. mar. 2015 - 18:46   26. mar. 2015 - 17:03

Slaget om luften

noc@arbejderen.dk
Om FPU

Den største tværfaglige fagforening i dansk luftfart.

Organiserer piloter, kabinepersonale og såkaldte AFIS-operatører i hele Skandinavien og Grønland

Har omkring 1500 medlemmer - de fleste er piloter, der både flyver charter, akuthelikopter og fragt.

Har omkring 50 tillidsvalgte, der tæller både klubbestyrelsesmedlemmer og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter

Medlemmerne har lønninger fra 20.000 kroner om måneden til 120.000 kroner

FPU har eksisteret siden 1970 og er tilsluttet hovedorganisationen LO

Kilde: FPU