Selvom der har været krav om lærlinge på både Metrobyggeriet og hovedstadens historisk største byggeri på Nordhavnen i København, er det gået trægt med uddannelsesaftalerne. Det skyldes blandt andet, at det er svært at tvinge underentreprenører til at overholde aftaler indgået af en hovedentreprenør.
Den statsejede virksomhed, som skal stå for opførelsen af den 19 kilometer lange bro- og tunnelforbindelse mellem Danmark og Tyskland, den såkaldte Femern Bælt forbindelse, arbejder i øjeblikket på at finde en måde, der sikrer, at kravet om lærlinge vil blive overholdt.
En central kilde fortæller overfor Arbejderen, at man ikke ønsker at gentage fejlene fra tidligere offentlige byggeopgaver og risikere, at underentreprenørerne "bare snor sig udenom ansvaret".
Ifølge LO-konsulent og advokat, Jørgen Rønnow Bruun, skyldes de tidligere problemer først og fremmest, at den eneste måde, staten kan straffe entreprenøren, hvis kontrakten ikke bliver overholdt, er ved at opsige kontrakten. En umulighed, ifølge Jørgen Rønnow Bruun. Det vil nemlig have alt for store konsekvenser at skulle finde en ny hovedentreprenør, når byggeriet er i fuld gang.
LO har derfor foreslået, at der bliver indført en bødestraf, som kan bruges, når de sociale klausuler ikke bliver overholdt.
- Det kan eksempelvis være 500.000 kroner, og så kan bødens størrelse vokse hver gang, kontrakten misligholdes. Det ville være til at arbejde med, siger Jørgen Rønnow Bruun.
Det vides endnu ikke om bøder bliver en del af Femern A/S udbudskontrakter.
Femern A/S vil nemlig ikke oplyse, hvad det er for nye juridiske metoder, der skal sikre, at både hovedentreprenøren og underentreprenørerne tager deres del af uddannelsesansvaret og ansætter lærlinge.
Det eneste Femern A/S officielt ønsker at oplyse er, at udbudskravene er ved at blive formuleret. De vil først ligge klar til næste sommer, hvor en række udvalgte firmaer skal byde på den store anlægsopgave til 40 milliarder kroner.
- Femern A/S ønsker at være en socialt ansvarlig virksomhed. Det forventes også af os. Alt arbejde på byggepladserne skal ske i fuld overensstemmelse med de regler og den lovgivning, der gælder dér, hvor arbejdet udføres. Der skal ikke være tvivl om, at vi overholder alle konventioner. De tyske regler skal følges i Tyskland og danske regler i Danmark. Det handler om arbejdsforholdene på byggepladserne, arbejdsmiljøet, sikkerhed og sundhed. Vi vil også stille krav om, at entreprenørerne skal have lærlinge, siger administrerende direktør i Femern A/S, Claus F. Baunkjær til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278