I dag forventes det, at op mod en million mennesker alene i Spanien, og masser af utilfredse borgere i blandt andet Norditalien, Grækenland, Holland, Frankrig og Tyskland deltager i protester mod asociale nedskæringer.
Det er ufatteligt. Alle andre end LO er rasende over nedskæringerne, men herhjemme støtter LO den neoliberale politik.
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker
Den Europæiske Faglige Sammenslutning, ETUC, har anbefalet de internationale aktioner og bakker også op om den demonstration, der i dag bliver gennemført foran EU’s hovedkvarter i Bruxelles, når der holdes ministertopmøde.
LÆS ARTIKEL: "EU-top mødes af megademonstration"
Men demonstrationen bliver uden deltagelse fra dansk fagbevægelse. For mens den europæiske fagbevægelse står sammen om og mobiliserer til protester mod nye nedskæringer og angreb på de faglige og sociale rettigheder, så foretager Danmarks to største hovedorganisationer, LO og FTF, sig stort set intet.
Ingen af dem sender deltagere til Bruxelles, svarer de Arbejderen.
- Det er ufatteligt. Alle andre end LO er rasende over nedskæringerne, men herhjemme støtter LO den neoliberale politik. Deres opførsel kan kun forklares med, at de har mere travlt med at forsvare socialdemokraterne end med at varetage medlemmernes interesser, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til Arbejderen.
Arbejderen har spurgt LO og FTF, hvordan de forholder sig til de internationale aktiviteter, og hvad de gør for at bakke op om aktiviteterne.
"LO deltager i ETUC's aktionsdag via LO-ungdom", skriver kommunikationsafdelingen på mail.
LO Ungdom gennemførte en aktion i går, hvor de satte fokus på, at der i hele EU nu er 5,7 millioner unge arbejdsløse. Med bannere og flyers gjorde LO Ungdom forbipasserende på Rådhuspladsen i København opmærksom på, at der alene i Danmark er 100.000 unge uden job eller uddannelse.
Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, forklarer.
- FTF har i ETUC bakket op om de aktioner, der er foreslået, men vi har også understreget, at vi ikke i Danmark har set os i stand til at mobilisere til en demo.
Med henvisning til de arbejdsløse, der onsdag gik på gaden i København, Odense og Aarhus for at kræve job eller forsørgelse, understreger Bente Sorgenfrey, at FTF naturligvis støtter de arbejdsløses ønske om et bedre dagpengesystem og jobskabelse.
- FTF vil op til aktionsdagen lave forskellige nyhedshistorier, der alle understreger, at nedskæringspolitiken i EU må stoppe, og at politikerne må komme med konkret vækst og jobskabelses-initiativer, siger Bente Sorgenfrey.
Forsvarer S - ikke medlemmerne
Henning Jørgensen mener, at der sker noget “helt specielt” i fagbevægelsen i Danmark - ikke mindst i LO fagbevægelsen. Som den eneste i hele Europa gik LO ind for finanspagten og har dermed bundet sig op på at forsvare de EU-dikterede nedskæringer, som den socialdemokratisk ledede regering gennemfører i rekordtempo, bemærker den aalborgensiske forsker.
- LO-toppen støtter regeringen for enhver pris. LO og til dels også FTF er hoppet med på, at al værdi skabes i den private sektor og støtter derfor forbedringer her på bekostning af det offentlige område. Det er første gang, man ser den slags politiske initiativer med socialdemokrater i regering. Det er ekstremt, lyder det fra Henning Jørgensen.
Fagbevægelsen skal da til hver en tid protestere, når der bliver gennemført forringelser, som rammer kontanthjælpsmodtagere, syge og arbejdsløse.
Ole Nors Nielsen, 3F Aalborg
Ole Nors Nielsen, næstformand i transportgruppen i 3F Aalborg og valgt til hovedbestyrelsen i 3F af havnearbejderne, synes, det er fuldstændigt tåbeligt, at den danske fagbevægelse ikke støtter aktivt op, når der er internationale protester.
Fagtoppen støtter EU
Også han mener, at det hænger sammen med fagbevægelsens holdning til EU.
- Om vi vil eller ej, så bestemmer EU 80-85 procent af den politik, som bliver gennemført i det danske folketing. Det er ikke den danske regering, der finder på, at der skal skæres ned på kontanthjælpen og dagpengene til de arbejdsløse. Det er heller ikke den danske regering, der har fundet på, at tilbagetrækningsalderen skal sættes op, og efterlønsordningen forringes. Det kommer fra EU. Regeringen følger EU’s taktstok, siger Ole Nors Nielsen til Arbejderen.
Derfor synes han, det er “ubegribeligt”, at LO, 3F og andre fagforbund ikke går mere i offensiven for at være med til at sætte en stopper for EU’s indflydelse.
- Og når LO forsvarer regeringen, fordi socialdemokraterne er med i den, så er det fuldstændig misforstået loyalitet. Fagbevægelsen skal da til hver en tid protestere, når der bliver gennemført forringelser, som rammer kontanthjælpsmodtagere, syge og arbejdsløse. Fagtoppen har helt glemt, at de skal varetage medlemmernes og ikke et bestemt politisk partis intereser, mener Ole Nors NIelsen.
Krummer tæer
Kollegaen Jens Laursen, formand for transportgruppen i 3F Randers, tilslutter sig kritikken af toppen i dansk fagbevægelse.
- Jeg krummede tæer, da Harald Børsting (LO’s formand, red.) gik ud og støttede lavere selskabsskat. Man snakker om, at vi skal stå sammen, men regeringens initiativer sparker kun én vej - nedad, siger Jens Laursen til Arbejderen.
Han er meget utilfreds med, at LO ukritisk støtter regeringen, når den skærer i kontanthjælpen og SU-ordningen, for i stedet at putte flere penge i lommerne på de private virksomhedsejere.
- Regeringen fører borgerlig politik, og det er også kommet til at gennemsyre vores egen fagtop. Jeg kan kun se det på én måde, nemlig at LO er i kanen med socialdemokraterne, lyder det fra Randers.
De lytter ikke
Både Jens Laursen og Ole Nors Nielsen tilslutter sig dermed de mange andre tillidsvalgte i fagforeninger og på arbejdspladser, der længe har forsøgt at råbe fagtoppen og regeringen op, fordi de er bekymrede over udviklingen.
Indtil videre lytter hverken fagtoppen eller regeringspolitikerne, ja, der bliver ligefrem lagt låg på kritikken, mener Jens Laursen.
- Når vi kommer med kritik, så bliver vi spurgt, om vi ønsker at vælte regeringen, og om vi ønsker Lars Løkke Rasmussen tilbage. Men vi kritiserer netop, fordi vi gerne vil have en anden politik, end den hans regering stod for, siger Jens Laursen.
Regeringen fører borgerlig politik, og det er også kommet til at gennemsyre vores egen fagtop.
Jens Laursen, 3F Randers
Lidt protester blev det, på trods af LO og FTF's holdning, alligevel til i Danmark i går.
Ud over de arbejdsløse i tre af landets største byer og LO Ungdom, så trådte gruppen "Frustrerede arbejdsløse" i aktion.
De stoppede trafikken på Kgs. Nytorv i København i et forsøg på at sætte fokus på den løndumping, der hver dag foregår på danske byggepladser.
Det giver ingen mening at jagte de arbejdsløse, når arbejdet på store offentlige byggeprojekter udføres af underbetalt udenlandsk arbejdskraft, mener gruppen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278