Vi lever i et Facebook-samfund, hvor vi flasher vores succeser. Hvordan går det? Har du fundet et nyt job?
Ikke desto mindre er arbejdsløshed stadig et tabu, og et flertal af danskerne udlader at spørge ind til emnet, når de er sammen med deres arbejdsløse venner.
Det viser, at ledighed stadig er tabuiseret trods det, at vi har været igennem en periode med så mange ledige.
Adam Bindslev, foredragsholder
Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Newspaq. I undersøgelsen svarer syv ud af ti, der har arbejdsløse i deres bekendtskabskreds, at de "aldrig" eller "sjældent" spørger ind til vennernes arbejdsløshed.
Det er et skræmmende højt tal, mener Adam Bindslev, der er foredragsholder og redaktør for Ugebrev for Ledige, der bl.a. hjælper ledige med jobsøgning, udarbejdelse af CV og netværksskabelse.
- Det viser, at ledighed stadig er tabuiseret trods det, at vi har været igennem en periode med så mange ledige, siger han til Newspaq.
Berøringsangst
Adam Bindslev peger på, at berøringsangsten gør det vanskeligere for den arbejdsløse at opbygge et netværk.
- Det efterlader de ledige i et slags vakuum, hvor de går glip af muligheden for at finde job gennem én, der kender én, der kender én. Som ledig skal man forsøge at bryde det tabu, mener Adam Bindslev, der understreger, at det ikke er ligegyldigt, hvordan man spørger ind til ledighed.
- Det er vigtigt, at man ikke spørger: "Nå, har du fundet dig et arbejde?" Det ligger der noget bebrejdende i. I stedet for kan man spørge: "Er der noget, jeg kan hjælpe dig videre med?", siger han.
Pernille Marott er journalist, kommunikationsrådgiver og medforfatter til bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job".
Hun har prøvet at miste jobbet - og sit selvværd og identitet. Hun er enig i, at det stadig er et tabu at være uden arbejde.
- Vi lever i et Facebook-samfund, hvor vi flasher vores succeser. Alt det, der minder om nederlag og sten på vejen, har vi ikke lyst til at komme i nærheden af. Men det bider sig selv i halen, for vi begrænser os selv, siger hun til Newsaq.
Vær åben
Pernille Marott anbefaler alle arbejdsløse at kalde en spade for en spade.
- Sig det, som det er: "Jeg mangler en arbejde, og det er jeg smadder ked af." Når vi ikke taler om det, mindsker vi vores muligheder for at komme hurtigt i arbejde, fordi vi ikke får adgang til netværket i vores omgangskreds, siger Pernille Marott.
Da hun selv blev arbejdsløs, gik hun stille med dørene.
- Jeg havde ikke lyst til at snakke om det. Men der var rigtig mange af mine kolleger, der kom til mig bagefter og sagde: "Hvorfor har du ikke sagt noget? Vi ville gerne have hjulpet," siger Pernille Marott.
Ifølge en undersøgelse som SSI Research sidste år lavede for Min A-kasse, har hver tredje arbejdsløs prøvet at sige nej til at deltage i sociale arrangementer, fordi de ikke ønskede at blive konfronteret med spørgsmålet: "Hvad laver du så".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278