17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

DF-byrødder stemmer mod boykot af Ryanair

Bakker ikke op om dansk model

DF-byrødder stemmer mod boykot af Ryanair

Mindst hver femte kommune har taget stilling til Ryanairs dumpingpriser. Lokalpolitikernes holdning afslører hvilke partier, der reelt bakker op om den danske model og overenskomstdækket arbejde.

Hovedparten af de kommuner, der har taget stilling til spørgsmålet, har valgt at droppe flyrejser med Ryanair.
FOTO: Thomas Lekfeldt-STF-Scanpix
1 af 1

I morgen skal byrådet i Frederikshavn tage stilling til, om kommunens personale må flyve med Ryanair, hvis de skal på forretningsrejse.

På forhånd sidder Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten på de 16 stemmer, der skal til for at sikre flertal for restriktioner mod det kontroversielle irske lavprisselskab. Dermed kan Frederikshavn blive den 17. kommune, der tager den beslutning.

Det er ynkeligt, når DF snakker så meget om at gå imod social dumping og så stemmer mod et forslag, der bekæmper social dumping.
Søren Peschardt (S)

Hvordan, Dansk Folkepartis fire medlemmer i det nordjyske byråd stemmer, er uvist.

Kigger man rundt i de kommuner, hvor lokalpolitikerne har haft spørgsmålet på dagsordenen, er det en kendsgerning, at de borgerlige partier og DF stort set over hele linjen har stemt imod restriktioner på køb af flybilletter til dumpingpriser. Det til trods for at ikke mindst politikerne fra DF har brugt den nu overståede valgkamp til at forsikre at partiet står bag den danske model.

Onsdag i sidste uge besluttede det borgerlige flertal i Vejle, at politikere og ansatte i kommunen fortsat gerne må stige ombord i et fly fra Ryanair.

– Det er ikke en kommunal opgave at blande sig i en arbejdsretlig konflikt. Sagen om Ryanair er en arbejdsretlig sag, der skal afgøres af arbejdsmarkedets parter, siger Venstre-borgmester i Vejle Kommune Arne Sigtenbjerggaard.

S, SF, Enhedslisten og Radikale havde foreslået, at ”medarbejdere og politikere i Vejle Kommune ikke benytter flyselskaber med base i Danmark, som ikke vil være en del af det kollektive aftalesystem”.

Ynkeligt

Det stemte Venstre, Dansk Folkepartis tre medlemmer, Konservative, Liberal Alliance og to løsgængere imod.

Viceborgmester Søren Peschardt (S) ærgrer sig over den manglende opbakning og undrer sig over Dansk Folkepartis nej til forslaget.

– Det er ynkeligt, når Dansk Folkeparti snakker så meget om at gå imod social dumping og så stemmer mod et forslag, der bekæmper social dumping, siger han til fagbladet.3f.dk. 

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard har tidligere meldt ud, at hun støtter en konflikt mod Ryanair, og DF'erne i Vejle går dermed imod deres egen partitop med deres nej.

DF's lokale gruppeformand Folmer Christensen begrunder nej'et med, at han vil afvente en dom i EU, så byrådet ikke vedtager noget, der viser sig at være ulovligt.

– Vi er også i tvivl om, hvorvidt det er løse rygter alt det med Ryanairs dårlige arbejdsvilkår. Men jeg afviser ikke, at vi kan finde på at ændre holdning, siger Folmer Christensen.

Blander sig ikke

Indtil videre har især borgerlige kommuner afvist at regulere de ansattes adgang til flytransport. Det er blandt andet tilfældet i Vejle, Billund, Thisted og Ringsted.

Til gengæld har Danmarks fire største byer forbudt brug af flyselskaber, som ikke giver deres ansatte løn efter danske overenskomster. Det samme har 12 andre danske kommuner: Kolding, Tårnby, Brøndby, Horsens, Frederiksberg, Albertslund, Lejre, Ballerup, Hvidovre, Roskilde, Gentofte og Gladsaxe.

I morgen kan Frederikshavn sandsynligvis føjes til listen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jun. 2015 - 06:13   25. jun. 2015 - 10:32

Ryanair

noc@arbejderen.dk
Ryanair
  • Det irskbaserede lavprisflyselskab Ryanair Ltd. blev etableret i 1985 og var Europas første af sin slags. I dag er det Europas største flyselskab målt på kunder.
  • Ryanair kritiseres af nuværende og tidligere ansatte for elendige løn- og arbejdsforhold, som også fører til løn- og arbejdspres hos konkurrerende flyselskaber. Kunder og konkurrenter kritiserer også dets prispolitik med talrige gebyrer, der først fremkommer sent i bestillingen af billetter.
  • Selskabet flyver ofte til mindre lufthavne for at minimere handlingomkostningerne på jorden. For eksempel lander dets fly til Stockholm i en lufthavn 100 kilometer syd for Stockholm. Københavns Lufthavn har i overensstemmelse med denne strategi ikke hidtil været befløjet af Ryanair, men det ændrede sig fra marts 2015, hvor Ryanair åbnede en base i lufthavnen.
  • Ifølge forbundet 3F har ansatte i Norge arbejdet for en månedsløn på 10.000 kroner, ingen løn under sygdom og ingen fast arbejdstid. Dertil kommer, at de ansatte selv skal betale 200 kroner månedligt for leje af uniform de første 12 måneder, og hvis de vil sige op, koster det et gebyr på 1500 kroner.

>> Se temasite om Ryanair-konflikten her