20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Drop undskyldninger og ansæt en lærling

Faglig opsang til arbejdsgivere:

Drop undskyldninger og ansæt en lærling

Hvis arbejdsgiverne henter østeuropæere til Danmark, fordi det er svært at få tilstrækkeligt kvalificeret dansk arbejdskraft, så må de uddanne nogle flere lærlinge, mener faglig sekretær i 3F. Arbejdsgiverne er tavse.

3F har flere gange været ude for at aktionere imod underbetaling af østeuropæiske kolegaer. Her er det fra en protest ved et gartneri i Østjylland.
FOTO: PN
1 af 1

Carsten Bansholm er træt af at høre på arbejdsgivernes undskyldninger for at bruge østeuropæisk arbejdskraft. Han er faglig sekretær i 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

- Det er for nemt bare at påstå, at man ikke kan få kvalificeret dansk arbejdskraft, hvis man samtidigt ikke tager samfundsansvar for at uddanne lærlinge.

Baggrunden for Carsten Bansholms udtalelse er en raport fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet (FAOS), som blev offentliggjort kort før sommerferien.

De samme arbejdsgivere, som ansætter mange østeuropæere, er ofte dem, som ikke tager lærlinge.

Carsten Bansholm, 3F

Ifølge rapporten svarer 42 procent af 829 adspurgte arbejdsgivere, at de anvender østeuropæisk arbejdskraft på grund af mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft. Og 78 procent svarer, at de også fremover forventer at benytte østeuropæisk arbejdskraft som en fast del af deres arbejdsstyrke.

- Men det er sgu' for nemt. De samme arbejdsgivere, som ansætter mange østeuropæere, er ofte dem, som ikke tager lærlinge. Derfor kan det undre mig, at der ikke er nogen journalister, som er gået videre og har spurgt de arbejdsgivere, hvordan de selv er med til at sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.

Bare en undskyldning

Carsten Bansholm har svært ved at tro på, at det skulle være mangel på arbejdskraft, der får arbejdsgivere til at ansætte østeuropæere.

- Det er bare en dårlig undskyldning, fordi det ikke lyder pænt at sige, at man udelukkende gør det for at spare lønkroner, men det er jo sådan det er. Hvis de her østeuropæere endelig var så meget mere kvalificerede end vores arbejdsløse bygningsarbejdere, hvorfor bliver de så ikke lønnet efter deres kvalifikationer, spørger Carsten Bansholm og henviser til, at undersøgelsen samtidigt viser, at østeopæiske arbejderes gennemsnitsløn er lavere end deres danske kollegaers.

Forhandlingssekretær i 3F's grønne gruppe, Peter Kaae Holm, er enig med Carsten Bansholm. Påstanden om, at det er mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft, som får arbejdsgiverne til at ansætte østeuropæere, holder ikke.

- 80 procent af de ansatte på gartnerierne er ufaglærte. Der er derfor ikke brug for nogle særlige kompetencer, når man starter. Der er ikke tvivl om, at der er tale om en bevidst handling. Arbejdsgiverne vælger at bruge arbejdskraftens frie bevægelighed til at ansætte østeuropæere for at undgå at betale den overenskomstmæssige løn, siger Peter Kaae Holm til Arbejderen.

Elev-dumping

Peter Kaae Holm mener også, at arbejdsgiverne burde uddanne flere elever. Det på trods af at antallet af elever på de danske gartnerier i de senere år er steget markant.

- Men ni ud af ti elever i Danmark er østeuropæiske EU-borgere, som oftest ikke engang ved, at de er elever, siger Peter Kaae Holm.

- De elever fungere udelukkende som billig arbejdskraft. Det er jeg helt overbevist om. Der er tale om voksne mennesker, ofte arbejdsløse akademikere, som kommer til Danmark og arbejder 60-70 timer om ugen for en elevløn på 50-60 kroner i timen. Det på trods af, at elever ikke må arbejde over.

Derfor er man i 3F's grønne gruppe begyndt at arbejde med begrebet "elev-dumping".

- De mange østeuropæere presser simpelthen de danske elever ud, forklarer Peter Kaae Holm, som understreger, at de østeuropæiske elever udfører de samme opgaver som de fastansatte.

Tavse arbejdsgivere

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra en arbejdsgiver, som beskæftiger østeuropæiske arbejdere. Men både i arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri og hos Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere oplyser man, at det er deres medlemmers erfaring, at det sjældent fører noget godt med sig, når de udtaler sig offentligt om deres brug af østeuropæisk arbejdskraft.

Heller ikke i arbejdsgiverforeningerne har det været muligt at få en kommentar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2013 - 12:52   13. sep. 2013 - 10:32

Østarbejdere

as@arbejderen.dk
Sådan svarer arbejdsgiverne:

HVORFOR BRUGER I ØSTEUROPÆISK ARBEJDSKRAFT?

  • 42 pct: Mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft
  • 16 pct: For at få mere fleksibel arbejdstid
  • 7 pct: For at reducere lønudgifterne
  • 8 pct: Det er bedre arbejdskraft (mere arbejdsvillige, bedre kvalificeret)
  • 7 pct: Ansat i lige konkurrence med danske ansøgere.
  • 6 pct: Ingen danske ansøgere
  • 5 pct: Ikke et bevidst valg
  • 8 pct: Andre begrundelser
Kilde: FAOS