05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

DSB-ansatte kritiserer ledelsen

Nu er det nok:

DSB-ansatte kritiserer ledelsen

110 tillidsvalgte fra fire DSB-fagforbund mener, ledelsen er godt på vej til at smadre samarbejdsklimaet på en ellers god arbejdsplads. Ledelsen gennemfører ændringer uden en reel dialog med de ansatte, lyder kritikken.

Tillidsrepræsentanterne i fire faglige organisationer i DSB er grundigt trætte af ledelsen. De kræver stop for diktat og samarbejde i stedet.
FOTO: Søren Jonesen
Tillidsrepræsentanterne i fire faglige organisationer i DSB er grundigt trætte af ledelsen. De kræver stop for diktat og samarbejde i stedet.
FOTO: Søren Jonesen

"Vi vil i samarbejde med vores engagerede medarbejdere fortsat have fokus på at skabe et sundt og konkurrencedygtigt DSB".

Sådan lød det i en pressemeddelelse tirsdag, da ledelsen i DSB offentliggjorde regnskabet for første kvartal af 2013. 

Men de engagerede medarbejdere bliver der længere og længere imellem, mener formand for Dansk Jernbaneforbund, Henrik Horup. 

- Med den form for ledelse, som DSB har bevæget sig ind på, er det svært at bevare medarbejdernes engagement. Ledelsen er godt på vej til at forvandle den tidligere så stolte statslige virksomhed til en dårlig arbejdsplads, siger Henrik Horup. 

Han fortæller til Arbejderen, at han næsten dagligt hører fra medlemmer, der klager over ikke at blive hørt, over aftaler der ikke bliver overholdt, stressende arbejdsforhold og underbemanding. 

- Trusler og forringelser har aldrig været vejen til succes, men det mener Jesper Lok åbenbart, lyder det fra fagforeningsmanden.

Jesper Lok tiltrådte som administrerende direktør sidste år og meddelte som noget at det første, at der skulle spares én milliard kroner.

De ansatte står sammen

Medlemmerne af Jernbaneforbundet er ikke alene om at mene, at det står skidt til med samarbejdsklimaet.

Forholdene har fået fire faglige organisationer i DSB til at indlede et tæt samarbejde for at "få stoppet det vanvid, der hersker i DSB". Ud over Dansk Jernbaneforbund drejer det sig om HK Trafik & Jernbane, håndværkerorganisationen FO Jernbanedrift og AC DSB.

Mandag havde de samlet 110 tillidsvalgte til fællesmøde for at diskutere den anspændte situation.

I en udtalelse siger tillidsfolkene, at de har fået nok af det, de kalder ledelsens diktatoriske fremfærd. De vil ikke mere finde sig i, at ledelsen gennemfører nye tiltag uden at have været i reel dialog med dem, og at de forventer, at virksomheden fremover overholder indgåede aftaler og ansættelsesbetingelser.

De ansatte i driften har besluttet, at det er slut med at påtage sig frivilligt overarbejde. Og da det er nødvendigt for at få driften til at hænge sammen med færre ansatte, vurderer Henrik Horup, at produktionen snart vil falde sammen. 

Hjalp med nedskæringer

Det kvartalsregnskab, som blev fremlagt tirsdag, viste et beskedent overskud på fire millioner kroner. 

Overskuddet skal ses i lyset af den milliardbesparelse, som Jesper Lok annoncerede sidste år. Hele 650 millioner kroner skulle findes på lønbudgettet. 

Det er sket ved at fyre 1260 fuldtidsansatte, heraf 582 i den danske personalestab, og der vil forsvinde yderligere stillinger, når aftalerne om fratrædelser og fyringer får effekt i år og næste år, oplyser ledelsen. 

De resterende 350 millioner kroner skulle findes ved effektiviseringer og besparelser på blandt andet indkøb, ligesom DSB's hovedsæde siden 1928 er blevet lukket ned.

- De faglige organisationer accepterede at drøfte effektiviseringer, så der kunne skabes en sund virksomhed. Vi har været med til at forhandle besparelser, også selvom det bestemt ikke har været nemt, erkender Henrik Horup.

Da fagforeningerne viste viljen til samarbejde, havde de en forventning om, at DSB's ledelse ønskede det samme.

Samarbejde

- Sådan er det ikke gået. Vi kan konstatere, at DSB ønsker en konfrontation med de faglige organisationer og deres ageren har allerede nu skabt en demotiveret medarbejderstab, og det bliver kun værre, slår Henrik Horup fast.

DSB har svært ved at genkende de tillidsvalgtes og Jernbaneforbundets billede af det daglige samarbejde.

- Vi har i det daglige en god dialog med medarbejderne og de faglige organisationer om virksomhedens udfordringer, og det er vi meget glade for, siger Kommunikationsdirektør Lars Kaspersen.

Han erkender, at DSB gennemgår store forandringer netop nu, men understreger overfor Arbejderen, at det er en svær og samtidig nødvendig proces.

- En proces hvor medarbejderne løbende bidrager med en kæmpe indsats. Hvis der undervejs skulle opstå knaster eller uenigheder, som der kan i ethvert samarbejde, så diskuterer vi spørgsmålene sammen – ikke i medierne, siger Lars Kaspersen.

Advarsel

De faglige organisationer har gennem hele forløbet advaret DSB om risikoen for øget arbejdspres og risiko for stress, hvis der blev fyret for mange.

- DSB har totalt ignoreret vores advarsler, og allerede nu kan vi se, at virksomheden i høj grad anvender overarbejde for at holde driften i gang. Det, der på papiret ligner en besparelse i lønomkostningerne, vil på et tidspunkt vise sig ikke at holde stik i virkeligheden, mener Henrik Horup.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. maj. 2013 - 08:07   14. feb. 2019 - 09:21

DSB

noc@arbejderen.dk
DSB
  • DSB er en selvstændig statsligt ejet virksomhed, der drives på et forretningsmæssigt grundlag.
  • DSB modtager omkring fem milliarder kroner årligt fra staten. Det svarer til cirka halvdelen af DSB's årlige omsætning.
  • DSB består af en modervirksomhed og en række selvstændige aktieselskaber, bl.a. DSB S-tog a/s. 
  • DSB ledes af en direktion, som er ansvarlig overfor en bestyrelse. Peter Schütze er formand for bestyrelsen og Jesper Lok er administrerende direktør. 
  • DSB’s bestyrelse består af formand, næstformand samt 4 bestyrelsesmedlemmer – alle udpeget af Transportministeren. Herudover 3 medarbejdervalgte medlemmer.
  • DSB har kørt på de danske jernbaner siden 1847.
  • Omkring 500.000 personer rejser med DSB hver dag.
  • DSB har 7.653 fuldtidsansatte.