De ansatte ved DSB har fra i dag den 1. april ingen tillidsrepræsentanter omfattet af den sædvanlige beskyttelse. Og den usædvanlige situation er forklaringen på, at de i dag har nedlagt arbejdet.
Stol aldrig på en underdirektør, hvis fornemste opgave er at provokere og skabe konflikt.
Henrik Horup, Dansk Jernbaneforbund
DSB fratog sidste år i november samtlige tillidsvalgte deres hverv med ønsket om en drastisk beskæring af antallet af tillidsrepræsentanter fra 99 til blot 29. Forhandlinger mellem DSB og Dansk Jernbaneforbund landede antallet på 41 tillidsrepræsentanter.
>>LÆS OGSÅ: DSB fratager tillidsrepræsentanter deres hverv
Men fordi de øvrige aftaler om de DSB-ansattes fremtidige vilkår ikke er på plads, har forbundet endnu ikke villet skrive under på aftalen om færre tillidsfolk.
Nye lokalaftaler
Aftalen om de tillidsvalgte er blot en af mange, der mangler at falde i hak, så personalet kender deres nye arbejdsforhold efter overgangen til Jernbaneoverenskomsten under Dansk Industri. Den nye overensksomst er en konsekvens af, at DSB i november 2017 valgte at skifte til den private arbejdsgiverorganisation. Skiftet benyttede DSB som anledning til ikke blot at opsige aftalen om tillidsrepræsentation men samtlige aftaler, lokalaftaler, kotymer og overenskomster med de statsansattes fagforeninger.
Det var Dansk Jernbaneforbund stærkt utilfreds med, men i september afgjorde Arbejdsretten, at det var lovligt.
>>LÆS OGSÅ: DSB må gerne være medlem af privat arbejdsgiverforening
Siden har DSB og Dansk Jernbaneforbund forhandlet om nye arbejdsforhold, og det har resulteret i flere strejker blandt skiftende grupper af ansatte.
DSB provokerer
Jernbaneforbundets formand Henrik Horup kørte tidligt i morges ind på Hovedbanen i København, hvor medlemmerne aktionerede. Han opfordrede dem til straks at genoptage arbejdet og holde det normaliseret.
De strejkende meddeler imidlertid, at de holder skansen frem til klokken 15:00
Jernbaneforbundet mener, at det er DSB, der har valgt konklikten, og at DSB gør alt for at slå kiler ind mellem medlemmerne og forbundet.
"Men stol aldrig på en underdirektør, hvis fornemste opgave er at provokere og skabe konflikt," skriver forbundsformand Henrik Horup således i en besked til medlemmerne på forbundets hjemmeside
Dagens strejke blev varslet allerede fredag, så passagererne kunne forberede sig på alternative transportmuligheder. Strejken har lammet al togtrafik øst for Odense.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278