09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dyrt for arbejdsløse at glemme et klik på it-knappen

Høringssvar om digital booking

Dyrt for arbejdsløse at glemme et klik på it-knappen

Arbejdsløse bliver automatisk afmeldt fra dagpengesystemet og bliver trukket i dagpenge, hvis de efter 4. april glemmer at booke en jobsamtale. Sanktionen står ikke mål med forseelsen, kritiserer LO, FTF og Akademikerne

Fra april måned bliver det obligatorisk for arbejdsløse at booke samtaler på jobcentret. Glemmer de det, bliver de automatisk afmeldt og udbetalingen af dagpenge sat i stå.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Fra den 4. april bliver det obligatorisk for alle arbejdsløse at bestille tid til en samtale på jobcentret.

Den arbejdsløse skal med sit NemID logge ind på jobnet.dk og booke en samtale. Sker det ikke indenfor en given frist, så bliver den arbejdsløse automatisk afmeldt systemet. Kassen med dagpenge bliver lukket i og bliver ikke åbnet igen, før der er booket en tid i den digitale kalender.

De er ganske enkelt ikke fortrolige med it. De har måske slet ikke computer hjemme, og så er de simpelthen nervøse for at lave fejl, så de bliver trukket i dagpenge.
Klaus Jensen, a-kasseleder

LO, FTF og Akademikerne, der tilsammen repræsenterer omkring 1,9 millioner lønmodtagere, er ikke begejstrede for den automatiske afmelding. I et høringssvar om den digitale samtalebooking skriver de faglige hovedorganisationer, at sanktionen er "ude af proportion med forseelsen".

De er bekymrede for, om jobcentrene er i stand til at lægge det antal tider ud til samtaler, som de arbejdsløse har behov for, og om de samtidig kan koordineres med de samtaler, hvor jobcenter og a-kasser begge er involveret.

Et klik med konsekvens

Endelig skal de selvbookede samtaler passes ind i "den øvrige jobcenterdrift", som hovedorganisationerne skriver i høringssvaret. Kort sagt tvivler de på, om omstillingen på de kommunale jobcentre er tilstrækkelig langt fremme til, at man den 4. april kan sætte reglerne om obligatorisk selvbooking i kraft.

"Ellers vil det kunne få store konsekvenser - ikke mindst for de ledige, som jo afmeldes automatisk og her efter ikke vil kunne gentilmelde sig, hvis der ikke er ledige samtaletider at booke. Så længe de ikke er tilmeldt, vil de ikke kunne få udbetalt dagpenge," hedder det i høringssvaret, som blev afleveret i sidste uge.

Glemmer den arbejdsløse et klik på it-knappen, er der kontant afregning. Han/hun mister i værste fald 836 kroner om dagen, som er den højeste sats for fuldtidsforsikrede a-kassemedlemmer.

Kravet om digital booking er en konsekvens af den arbejdsmarkedsreform, som den daværende SR-regering indgik med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative i juni 2014. 

It kan være svært

Selvom bookingsystemet først bliver obligatorisk til april, så har de fleste fagforeninger og a-kasser erfaringer med ordningen. Fødevareforbundet NNF har været med fra start, men det har ikke været problemfrit, erkender forsikringschef Esben Birkesholm

– Vi har en medlemsgruppe, som har svært ved at forstå it-systemerne. Selvom medlemmerne har fået brev om, at nu skal de huske at booke en samtale, og de også har fået en udførlig forklaring på, hvordan de gør det, så ringer de i forbundet eller den nærmeste afdeling, fordi de ikke kan finde ud af det, fortæller Esben Birkesholm til Arbejderen.

A-kassen har ikke en samlet opgørelse over, hvor mange medlemmer, der har ringet eller henvendt sig med spørgsmål om den digitale registrering. Esben Birkesholm vurderer, at det i dag har fundet et leje på fem-seks procent af medlemmerne.

3F, der er landets største fagforbund, skal først nu til at indføre den digitale selvbooking. 

Klaus Jensen, leder af a-kassen hos 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus forudser, at det bliver en svær proces.

– Vi har set det hver gang, man skifter papir ud med it. Så bliver vores medlemmer usikre, siger Klaus Jensen til Arbejderen.

Bange for at lave fejl

Han husker, hvordan det gik, da dagpengekortet blev digitaliseret, og da jobsøgning gik fra registrering på et skema udfyldt med kuglepen til registrering på en computer.

– Jeg vil tro, at omkring 20 procent af vores medlemmer kom i a-kassen for at få hjælp til at udfylde dagpengekortet. Det gjorde de hver eneste måned. I dag er der vel stadig mindst fem procent, der stadig kommer hver gang for at få hjælp til det, siger Klaus Jensen og fortsætter:

– Det samme med registrering af deres jobsøgning. De er ganske enkelt ikke fortrolige med it. De har måske slet ikke computer hjemme, og så er de simpelthen nervøse for at lave fejl, så de bliver trukket i dagpenge.

Både Klaus Jensen og Esben Birkesholm tilslutter sig hovedorganisationernes kritik og bekymring af den obligatoriske selvbooking.

LO, FTF og Akademikerne foreslår i høringssvaret til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at a-kasserne får dispensation til at se bort fra dagpengetræk, eksempelvis hvis der har manglet tider at booke, eller hvis systemet har været ude af drift. Også her er der tilslutning fra de to a-kassemænd.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2016 - 18:30   21. jan. 2016 - 09:03

Arbejdsløs

noc@arbejderen.dk