Fortsatte nedskæringer og lønnedgang er ikke svaret på den økonomiske krise. De fastslår den europæiske faglige sammenslutning, EFS, i et åbent brev til EU-kommissær Olli Rehn.
Midt i EU’s sommerferie var han ude at støtte et forslag fra valutafonden om at skære de spanske lønninger med 10 procent over to år. Tanken er, at fagforeninger og arbejdsgivere skal lave en aftale om direkte lønnedgang i Spanien. Ifølge Rehn er det den direkte vej ud af krisen for Spanien.
Forslaget blev mødt med raseri af den spanske fagbevægelse, og nu tager EFS’ generalsekretær, Bernadette Ségol, sagen op igen i et åbent brev til økonomikommissær Olli Rehn.
I det indre marked har lønudviklingen i et land direkte betydning for alle andre, og brutal konkurrence erstatter solidaritet som EU-princip.
Bernadette Ségol
Rehn opfordrer spanierne til at lære af Irland og Letland, som ifølge er eksempler på, at EU-kommissionens nedskæringspolitik virker.
- Men Letland og Irland, som har mistet 20 og 15 procent af alle jobs, kan næppe ses som eksempler til efterfølgelse. Det eneste man kan lære af Letland er, at det genskabelse af vækst må komme før nedskæringer, konstaterer hun.
Bernadette Ségol kritiserer det kapløb mod bunden, som EU-kommissionens krav om lønkonkurrence har fremprovokeret i mange lande:
- Kommissionen fremmer en nedadgående spiral, hvor lønninger eroderer, og almindelige menneskers levevilkår forringes af hensyn til en blind ideologi. Hvis det lykkes Jer at skære lønningerne i Spanien, vil i bagefter vende Jer mod Frankrig. Hvis det lykkes i Frankrig, så vil I kaste jer over de sydlige lande, og bede dem om at sænke lønningerne. I dag Spanien, i morgen Frankrig, Belgien og Holland, eller hvor som helst hvor løn- og arbejdsvilkår er beskyttet af fagbevægelsens overenskomster eller en lovfæstet mindstløn.
- I det indre marked har lønudviklingen i et land direkte betydning for alle andre, og brutal konkurrence erstatter solidaritet som EU-princip, skriver hun.
Den europæiske fagbevægelse har hele tiden forudsagt, at nedskæringspolitikken ikke virker. Men hvis man fortsætter med at skære i lønningerne, så vil det udløse endnu en recession, advarer generalsekretæren. Som også minder om, at befolkningens tiltro til EU er rekord lav. Mere end to tredjedele af europæerne mener ikke, at deres stemme bliver hørt, når EU tager beslutninger.
- I kommissionen er jeres forudsigelser baseret på, at 2013 bliver året for den store vending, som skal retfærdiggøre jeres politik. For mange europæere forbliver det et luftkastel, imens kæmper fagforeningerne for at fastholde anstændige levevilkår for arbejderne ved at forsvare ikke skære lønningerne, skriver Bernadette Ségol.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278